See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


NHO-leder Kristin Skogen Lund
© Høyre/Kureren
Økonomi - Innenriks

NHO krever "professorat i offentlige innkjøp"

Leder i Akademikerne, Knut Aarbakke, åpnet seminaret om offentlige innkjøp

© Akademikerne/Kureren
Kureren, 19. september 2013
- "Bedre og mer effektive offentlige innkjøpsrutiner må stå høyt på agendaen til den nye regjeringen," krever Akademikerne og NHO i dag. "Det kan årlig spare oss for 20-30 milliarder kroner." Organisasjonene ønsker "å opprette et professorat i offentlige innkjøp."

"Vi trenger mer profesjonelle innkjøpsenheter og et styrket utdanningstilbud," sier leder i Akademikerne Knut Aarbakke og NHO-sjef Kristin Skogen Lund i en uttalelse i dag. Sammen hadde de denne uken seminaret "Offentlig anskaffelse - kunnskapsmangel og pengesluk?".

Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for 400 milliarder kroner i året, og er dermed landets klart største og viktigste innkjøper. En rapport som ble presentert av hovedorganisasjonen Akademikerne i mai i år viser at det hvert år går 20 til 30 milliarder kroner til spille gjennom "feil og mangler i innkjøpene".

Ifølge Aarbakke vil "bedre innkjøpsrutiner i offentlig sektor gjøre at vi kan få den samme velferden som i dag, men til et lavere beløp. Men vi kan også velge å bruke like mye penger og heller få bedre kvalitet eller flere velferdsgoder. Uansett hva vi velger, er det en vinn-vinn situasjon," ifølge Akademikerne-lederen.

Rapporten pekte på at den viktigste årsaken er mangel på kompetanse i innkjøpsfunksjonen. "Offentlige innkjøp har ikke vært et prioritert område ved landets universiteter og høgskoler," beklager NHO-leder Skogen Lund.

"Innkjøpsjobber har kanskje heller ikke stått høyest i kurs hos jurister, økonomer og andre utdanningsgrupper. Det må vi gjøre noe med, for eksempel ved å opprette et professorat i offentlige innkjøp," foreslår Skogen Lund, med adresse til den nye regjeringen.

"Stat og kommune har i dag mer enn tusen ulike innkjøpsenheter. Det er mye å hente på å samle og koordinere disse bedre," ifølge Aarbakke. "På den måten skaper vi sterkere og bedre fagmiljøer, noe som vil gi betydelige innsparinger," foreslår fagforeningslederen.

Rapporten pekte på at det kan spares 100 milliarder kroner i kommende stortingsperiode gjennom bedre og mer effektive offentlige innkjøp. "Dette blir viktig for en regjering som både har ambisjoner om å satse på samferdsel og utdanning, samtidig som det skal gis skattelettelser," ifølge en felles uttalelse fra de to.

I Stortinget fremmet Høyre i mars i år åtte konkrete forslag for å bedre offentlige innkjøp. Blant disse var en felles database for dokumentasjon, et enhetlig opplærings- og kompetanseutviklingsprogram og bedre bruk av teknologi.

"Vi forventer derfor at den nye regjeringen setter fart på forbedringsarbeidet," sier Skogen Lund og Aarbakke. "Offentlige innkjøp er virkelig en arena for bedre ideer og nye løsninger. Gode innkjøp gir ikke bare bedre kvalitet og mer for pengene. Det bidrar også til å utvikle det private næringslivet," konkluderer de to.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no