See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Modent område: Heidrun-feltet utenfor Brønnøysund forventes å være i drift til 2030
© Harald Pettersen/Statoil/Kureren
Økonomi - Innenriks

Oljeselskaper fortsatt interessert i det "modne" Norskehavet

Gassfeltet Aasta Hansteen og den planlagte infrastrukturen for ilandføring

© Statoil/Kureren
Kureren, 13. september 2013
- Olje- og energidepartementet uttrykker overraskelse over den store internasjonale interessen i å lete etter nye olje- og gassfunn i de såkalt "modne områdene" i Norskehavet. Totalt 50 selskap har nå søkt om lisens for å lete etter nye ressurser der infrastrukturen allerede er på plass.

Søknadene tikket inn fra Japan (Idemitsu), Spania (Repsol), Island (Eykon) og Færøyene (Faroe Petroleum), men også fra kjente Statoil, Shell og Total, etter at departementet i Oslo i februar lyste ut årets konsesjonsrunde for modne områder. Responsen overrasket, positivt.

"At så mange selskaper viser interesse for nye tildelinger i modne områder på norsk sokkel er svært gledelig," sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en uttalelse i dag. "Det at hele 50 selskaper er på søkerlisten illustrerer nok en gang hvor vellykket TFO-ordningen er," legger ministeren til.

TFO-ordningen, kort for "tildeling i forhåndsdefinerte områder", er et relativt nytt tiltak som skal lokke oljeselskapene til å investere mer i felt i Nordsjøen og Norskehavet som allerede er rimelig godt kartlagt og der det har vært drift i lengre tid.

Feltene kjennetegnes ved at det allerede finnes god infrastruktur der, slik at det også kan lønne seg å produsere på relativt små funn, som kan kobles opp mot eksisterende olje- eller gassledninger. Ifølge oljedepartementet står denne infrastrukturen i fare for å bli nedbygd når hovedfeltene går tomme, og det haster dermed med å frigjøre nærliggende områder for ny letevirksomhet mens de enda er lønnsomme.

"Hensikten med TFO-ordningen er å stimulere til leteaktivitet i modne deler av sokkelen der man i de fleste tilfeller forventer å gjøre mindre funn som ikke kan være grunnlag for en selvstendig utbygging," forklarer departementet i en pressemelding i dag. "Det er derfor god ressursforvaltning å påvise og utnytte disse ressursene før eksisterende infrastruktur i tilknytning til andre felt stenges ned," heter det videre.

Selv om de fleste funn i TFO-arealet ikke kan bære en selvstendig utbygging, har de senere år vist at det likevel kan gjøres betydelige funn i de modne områdene på sokkelen. Derfor har også interessen blant norske og utenlandske oljeselskap økt når konsesjonene deles ut en gang i året.

Ordningen ses på som "et viktig bidrag til å opprettholde aktiviteten og produksjonen på kontinentalsokkelen," ifølge departementet.

Hovedfokus utenfor Helgeland
Årets konsesjonsrunde for modne områder var blitt utvidet med seks blokker. Alle de nye blokkene ligger i Norskehavet nær det viktige gassfeltet Aasta Hansteen 320 km vest for Bodø. Dette feltet ligger lengst nord langs en ny infrastrukturkjede som vil føre olje- og gassressurser i land til Nyhamna i Møre og Romsdal.

De store gassfunnene utenfor Bodø ble gjort allerede i 1997, men det er først nå at utbyggingen av infrastrukturen rundt Aasta Hansteen-feltet tar til for alvor. Ifølge Statoil vil feltet gå i produksjon i løpet av 2017. Men for at man skal oppnå maksimal lønnsomhet for denne viktige infrastrukturen, bør det gjøres nye funn i nærområdet.

"Det er viktig at industrien i forbindelse med nye utbygginger får anledning til å utforske områdene rundt. Denne utvidelsen vil sikre at eventuelle tilleggsressurser til Aasta Hansteen kan utnyttes på en tidsriktig og optimal måte," sa Borten Moe da han utlyste årets konsesjonsrunde i februar.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no