See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arbeidssøkende ungdom får mentorråd av utviklingsminister Heikki Holmås på JobbX i Oslo
© JobbX/Kureren
Økonomi - Innenriks

Norsk ledighet: Ikke jobb til 0,6 % av arbeidsstyrken

Karriereveiledere fra NAVs karrieresenter i Telemark

© NAV/Kureren
Kureren, 9. september 2013
- Det er 90.000 registrerte arbeidsledige i Norge. Et lavt tall. Men samtidig er det 74.300 ledige stillinger i landet, viser dagsferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Dersom stillingene ble formidlet til de ledige, ville arbeidsledigheten i Norge vært på 0,6 prosent.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) melder i dag om at antallet ledige stillinger i Norge fortsetter å øke, noe det har gjort siden høsten i fjor. Og det er særlig innenfor yrker som krever lite teoretisk utdannelse at behovet for arbeidskraft stiger.

I andre kvartal var det 74.300 ledige stillinger i Norge, noe som er en økning på 2.400 åpne jobbtilbud siden begynnelsen av året. Det er, ifølge SSB, særlig innenfor varehandel og bygge- og anleggsvirksomhet at det nye arbeidskraftsbehovet ble skapt i løpet av våren og sommeren. "I varehandelen var det en økning på 2.100 ledige stillinger sammenliknet med året før, mens det i bygge- og anleggsvirksomheten var en økning på 1.500 ledige stillinger," melder SSB i dag.

Men det er særlig innenfor offentlig sektor at det har bitt seg fast et høyt antall ledige stillinger det viser seg vanskelig å rekruttere til. Innen helse- og omsorgssektoren er det 17.900 ledige stillinger, noe som er 1.500 flere enn året før. Det er denne sektoren som har den høyeste andelen av ubesatte stillinger.

I undervisningssektoren kan derimot rekrutteringskrisen nærmest avblåses. Der var det i sommer 6.000 ubesatte stillinger, noe som var 900 mindre enn på samme tid i fjor. Målingstidspunktet (juni) er det tradisjonelt høyeste i løpet av året, når skolene søker etter nye fagkrefter før det nye skoleåret. Nå, etter skolestart, vil det anslagsvis være 2.000 ledige stillinger i sektoren.

Svært lav ledighet i Norge
Det økende antall ledige stillinger kommer samtidig med en markant nedgang i antall arbeidsledige i Norge. Den 30. august offentliggjorde SSB ledighetstallene for samme periode, andre kvartal 2013 (april-juni). "I juni var 90.000 personer arbeidsløse, noe som svarer til 3,3 prosent av arbeidsstyrken," meldte SSB for litt over en uke siden. Dette var en nedgang på 10.000 personer og 0,4 prosentpoeng fra første kvartal.

Dermed er situasjonen på arbeidsmarkedet i Norge unikt i Europa. Dersom det var mulig å formidle de ledige stillingene til de registrerte arbeidsledige i landet, ville Norge kun hatt et underskudd på 15.700 arbeidsplasser, tilsvarende 0,6 prosent av arbeidsstyrken.

Men dette er selvsagt ikke realistisk, da kompetansen til de ledige kun i begrenset grad tilsvarer kompetansebehovet hos arbeidsgiverne. Likevel har den svært lave differansen mellom ledige og stillinger en stor utsagnskraft når man sammenlikner Norge med omverden.

I Europa, der arbeidsledigheten synes å ha nådd sin topp nå i sommer, er det en nedgang i antall ledige stillinger og et mye mindre spillerom, viser tall fra SSB og EUs statistikkbyrå Eurostat. EU hadde 1,4 prosent ledige stillinger i forhold til totalantallet arbeidsplasser, ned 0,1 prosentpoeng frå same kvartal året før. For Norge ligger dette tallet på 2,9 prosent.

Det er store forskjeller i nivået på prosentdelen ledige stillinger mellom landa i EØS-området. I andre kvartal 2013 var prosentdelen ledige stillinger 0,7 prosent i Irland, 1,6 prosent i Sverige og 2,5 prosent i Tyskland.

Det foreligger ikke tall for antall ledige stillinger i EU som helhet. Men med en ledighet på 11,0 prosent og kun 1,4 prosent av stillingene som står ubesatt, tilsier et anslag at arbeidsløsheten i EU ville ligget på rundt 9,5 prosent dersom man kunne formidlet alle de ledige stillingene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no