See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 07.10.2013 - Ti år med vekst i Afrika "merkes ikke av folket"
» 03.07.2013 - "Slutt på sult i Afrika innen 2025"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Regnet kommer: Et stormvær brygger seg opp i Mali
© F. Guichard & L. Kergoat/AMMA/CNRS/Kureren
Samfunn | Viten - Afrika

Mot godår i tørkeutsatte Sahel (Vest-Afrika)

Matvaresikkerheten i Sahel-regionen i august-september 2013

© FEWS Net/Kureren
Kureren, 2. september 2013
- Det er mørke skyer på himmelen i Sahel-beltet sør for Sahara. Og godt er det, det er fortsatt regntid. Hittil ser det ut til at den tørkeutsatte regionen kan få sitt andre gode jordbruksår på rad. Kun der det er politisk uro, er det behov for storstilt matvarehjelp.

Sahel-beltet i Afrika, mellom Sahara-ørkenen og de fuktige ekvatoriale savannene, er jevnlig utsatt for tørkeår. Slik er naturens lov. I noen år beveger regneværet fra Ekvator seg langt nordover og sørger for enorm frodighet i noen måneder. I andre år blir det med lokale regnskurer her og der, og folk og fe etterlates i krise.

Fjoråret var godt i Sahel, sett fra bondens ståsted. Så å si hele det lange beltet fra Senegal i vest via Mali, Niger og Tsjad til Sudan i øst fikk en god og jevn fordeling av livgivende regnvann. Etter flere lokale kriseår kunne landsbyene igjen fylle opp kornkamrene sine.

Nå ser det ut til å bli nok et godår over nesten hele Sahel-beltet, som også huser en betydelig andel av verdens fattigste og minst utviklede land.

I det meste av Sahel-beltet har det tradisjonelt vært dyrket frem kun én avling i året. Jordbruksåret har vært sentrert om den tre måneder lange regntiden fra juni til september, der innhøstningen foretas rett etter regntidens slutt, i oktober. Men med årene har flere områder gått over til også å dyrke noen ekstra grønnsaker som er mer tørketolerante, slik at en innhøstning nummer to ofte er mulig.

Det er altså fortsatt for tidlig å konkludere med hvordan årets sesong skal ende. Hele september gjenstår som mulige regn- eller tørkemånede i Sahel-beltet. Men statlige amerikanske værtjenester og tidligvarslingsbyråer er relativt samstemte i sin prognose for regionen, og den er god.

Amerikanske FEWS (Famine Early Warning Systems Network) er globalt sett den viktigste tidligvarslingstjenesten for hjelpearbeidere og bistandsorganisasjoner. FEWS ser ikke bare på nedbøren og værprognosene, men samler også inn informasjon om den faktiske planteveksten, lokale prissvinginger på matvarer og den lokale økonomiske situasjonen. Dermed kan FEWS gi gode varsler om matvaresikkerheten lokalt, blant annet i Sahelområdet.

Ifølge FEWS er det for tiden "ingen eller minimal" matvareusikkerhet i så å si hele Sahel-området, og denne situasjonen forventes å holde seg i hvert fall ut september.

Politisk uro i Mali og Nigeria
Det er kun enkelte unntak i dette positive bildet, og de har politiske årsaker. I delene av Mali som var utsatt for islamistokkupasjonen og krigshandlinger, ble fjorårets avling forstyrret, men her er det store hjelpeprogrammer i gang som lindrer den verste krisen. Også i Nordøst-Nigeria, de

Langtidsvarsel: Forventet nedbør i Vest-Afrika i løpet av de to neste ukene

© NOAA/Kureren
r islamistgruppen Boko Haram driver sin terrorvirksomhet, er det matvarekrise, og her er det manglende nødhjelpsinnsats.

Men det meste av Sahel opplever fredelige tilstander, og her kan bøndene konsentrere seg om å dyrke jorda. Regntiden satt i gang en til to uker senere enn vanlig i store deler av Sahel i år, noe som skapte noe nervøsitet i begynnelsen av sesongen. Og i juni kom det noe mindre regn enn gjennomsnittelig i det meste av regionen.

Men ifølge FEWS, var juniregnværet likevel nok til at jordbrukssesongen kunne starte over hele regionen. Bare i deler av Senegal, Guinea-Bissau og Mauritania var det enkelte forsinkelser på en til to uker. Men i løpet av juli grodde det godt i hele den tørkeutsatte regionen.

Ifølge FEWS har regneværet vært godt og jevnt fordelt over hele regionen i løpet av juli, slik at det ikke ser ut til å bli noen større lommer som vil få en helt mislykket avling i år.

Også i august har det regnet normalt, og prognosen for de to første ukene av september fra det statlige amerikanske Climate Prediction Center er også grei. Holder denne prognosen, vil hele Sahelområdet ha fått en anstendig eller svært god avling selv om regnet uteblir i slutten av september.

Nedgang i årets nødhjelpbehov
Selv FN, som ikke våger å stole på den goden avlingen før den er i hus, nedjussterte i august budsjettet for nødhjelpsarbeid i Sahel i forhold til tidligere anslag. I forhold til i fjor har de samlede behovene gått merkbart ned. Det mest gledelige er at antall mennesker med usikker matvaresituasjon nesten er blitt halvert i løpet av året. I fattige Niger er antallet som trenger matvarehjelp gått ned fra 6,4 til 2,5 millioner i løpet av ett år.

Likevel, advarer FN, er det fortsatt et stort nødhjelpsbehov i Sahel-regionen, som er preget av kronisk fattigdom slik at et godår eller to ikke kan løse alle problemer. FN-systemet regnet i slutten av august fortsatt med at 11,3 millioner innbyggere i regionen vil trenge matvarehjelp i år. 3,5 millioner av disse er i Mali.

Til sammen har FN bedt om 1,71 milliarder dollar (i underkant av 10 milliarder kroner) til nødhjelp (ikke bistand) i Sahel-sonen. Hittil har verdensorganisasjonen kun mottatt 38 prosent av dette i støtte fra medlemslandene. Flere land enn Norge har brukt opp budsjettene sine på krisen i Syria, og årets hjelpebehov i Sahel-beltet blir mer og mer usynlig.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no