See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 31.10.2013 - Veksten i Afrika bremses
» 30.09.2013 - UD: "Vi vil øke importen fra Afrika"
» 02.09.2013 - Mot godår i tørkeutsatte Sahel (Vest-Afrika)
» 15.04.2013 - Sterkest vekst i Afrika, nå og fremover
» 01.02.2013 - Ågepriser på pengeoverføringer til Afrika
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Merker lite til veksten: Intervju av en kvinne på landsbygda i Togo, Vest-Afrika
© Afrobarometer/Kureren
Viten | Økonomi - Afrika

Ti år med vekst i Afrika "merkes ikke av folket"

Tanzania: Det er fortsatt 22 prosent av afrikanerne som ikke har tilgang til rent vann

© Kurt Stepntiz/Afrobarometer/Kureren
Kureren, 7. oktober 2013
- Den økonomiske veksten har vært imponerende i Afrika i det siste tiåret og skapt håp om at fattigdommen snart kan være historie. Men en svært omfattende undersøkelse viser nå at folk flest i det meste av Afrika ikke har merket noe til denne "økonomiske fremgangen".

Det er det anerkjente "Afrobarometeret" som nå har lagt frem disse overraskende funnene. Basert på et svært omfattende intervjuarbeid i 35 afrikanske land, konkluderer samfunnsforskerne med at den antatte økonomiske veksten i Afrika ikke har vært merkbar for folk flest.

"Spørreundersøkelsen viser at det ikke er noen forbindelse mellom rapportene om vekst og utbredelsen av fattigdom, både når det gjelder omfang og alvorlighet, hos vanlige borgere," sier Carolyn Logan fra Michigans Statsuniversitet (USA), som har koordinert undersøkelsen. "Det er åpenbart at afrikanske myndigheter må fokusere mer på å redusere fattigdommen når de jobber med å få vekst i nasjonaløkonomien," legger hun til.

De overraskende negative svarene fra afrikanske borgere i 35 land kommer til tross for at kontinentet har gjennomgått den raskeste veksten noensinne i de siste årene. Kontinentet som helhet har opplevd en eventyrlig økonomisk vekstrate på i gjennomsnitt 4,8 prosent i året mellom 2002 og 2011.

"Dette viser at, enten så trenger ikke veksten gjennom til de fattigste innbyggerne, eller så er vekstratene manipulert til å se høyere ut enn de egentlig er," påpeker Logan.

Det er særlig 16 land der Afrobarometer kan trekke linjer helt tilbake til årtusenskiftet, da de første intervjurekkene i prosjektet begynte. I seks av landene hadde ikke folk merket noe fra eller til for egen økonomi i løpet av denne tiårsperioden. I kun fem land (Ghana, Kapp Verde, Malawi, Zambia og Zimbabwe) opplevde folk at de nå levde i mindre fattigdom. Men i fem land opplevde folk til og med å ha sunket dypere ned i fattigdommen (Botswana, Mali, Senegal, Sør-Afrika og Tanzania).

Afrobarometeret synes dermed å vise at den aktuelle politikken for å løfte Afrika ut av fattigdommen ikke virker etter forventningene.

Etter påtrykk fra Pengefondet, Verdensbanken og bistandsgiverne begynte de fleste afrikanske landene med grunnleggende økonomiske reformer rundt årtusenskiftet. Fokuset ble på min

Professor Carolyn Logan fra Michigan State University

© Afrobarometer/Kureren
dre subsidier, nedbygging av statlig sektor, økonomisk liberalisering, bedre forhold for privat næringsliv og et sterkt fokus på å få til økonomisk vekst.

Konklusjonene har hittil vært at denne omleggingen av den økonomiske politikken i de fleste afrikanske land har vært en kjempesuksess. Fra tiårs stagnasjon har situasjonen snudd til optimisme og sterk vekst over nesten hele kontinentet, med unntak av de få landene som fortsatt er preget av konflikt. Man har gått ut fra at denne veksten også ville føre til en reell fattigdomsreduksjon.

Afrikanerne ikke fornøyd med den økonomiske politikken
Men spørreundersøkelsen viser at 17 prosent av afrikanerne fortsatt "jevnlig" må klare seg uten mat, 22 prosent normalt ikke har tilgang til rent drikkevann og 20 prosent knapt har tilgang til helsetjenester. Rundt halvparten av afrikanerne rammes av mangel på mat, drikkevann og helsetjenester fra tid til annen. Og det er særlig Vest- og Øst-Afrika som har store fattigdomsproblemer, mens situasjonen er noe bedre nord og sør på kontinentet.

Afrikanere flest er heller ikke begeistret for utviklingen i landene de bor. Hele 53 prosent mente at det gikk heller dårlig med nasjonaløkonomien og 38 prosent mente til og med at ting hadde blitt verre de siste årene.

Godt over halvparten mente landets politikere gjorde en dårlig jobb med å forvalte økonomien, og 69 prosent mente regjeringen deres gjorde en dårlig jobb for å bedre kårene til de fattige. Tre fjerdedeler mener staten ikke gjør en god jobb for å skape arbeidsplasser og for å minske skillet mellom fattige og rike.

Undersøkelsen viser også hvilken politikk som kunne fungert bedre for å bekjempe fattigdommen i Afrika. Det var nemlig en klar sammenheng mellom mindre fattigdom og samfunn som i løpet av perioden hadde fått tilgang til elektrisk strøm, rennende vann og andre grunnleggende tjenester. Og det som aller mest dempet oppfatningen av egen fattigdom var formell utdannelse, viste utspørringen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no