See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 31.10.2013 - Veksten i Afrika bremses
» 07.10.2013 - Ti år med vekst i Afrika "merkes ikke av folket"
» 15.04.2013 - Sterkest vekst i Afrika, nå og fremover
» 01.02.2013 - Ågepriser på pengeoverføringer til Afrika
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kjøttproduksjonen i Tanzania, slik den tilbys på matmarkedet i Arusha
© Katie Farrari/GNU/Kureren
Økonomi - Afrika | Innenriks

UD: "Vi vil øke importen fra Afrika"

Småskalaproduksjon: Mangosyltetøy fra vestafrikanske Mali

© EIF/UD/Kureren
Kureren, 30. september 2013
- På tross av at handelsbarrierene er lavere enn noensinne, når afrikanske produkter knapt frem til norske forbrukere. Det er særlig eksportevnen til disse fattige landene som står i veien for dette, og nå har utenriksdepartementet vedtatt en plan for å fremme importen fra Afrika.

"Flere enn 60 av de fattigste landene har tollfri adgang for alle varer til Norge, men flommer norske butikker over av varer fra Afrika? Dessverre nei," kommenterer utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Det sørlige Afrika har en industrialisert kjøttproduksjon. I Øst-Afrika er det storproduksjon av både snittblomster og grønnsaker. Sentral-Afrika er stor på kaffeproduksjon. Og i Vest-Afrika er det blant annet et overskudd på tropisk frukt. Men også industriproduksjonen er på vei frem i øst og sør på kontinentet, særlig innen tekstilprodukter.

De fleste produktene fra fattige afrikanske land har null-toll til Norge. Men særlig på matvarer er det likevel store hindringer, da et stort og detaljert kvalitetsregelverk gjelder for å komme i betraktning. Det gjør at et stort apparat må bygges opp for å kvalitetssikre produksjonen, noe det sjelden er kapasitet til.

Samtidig, i Norge, er handelsrettet bistand og hjelp til markedsadgang blitt den mest "trendy" formen for bistand. De fire partiene som nå forhandler om regjeringsmakt har alle tatt til orde for å rette bistanden mer mot handelstiltak, noe som heller ikke har møtt motstand i Arbeiderpartiet og til dels SV. Dermed har UD utviklet en ny handlingsplan for å øke importen fra de fattigste landene.

I den nye "Handlingsplan for handelsrettet utviklingssamarbeid" legger regjeringen i dag frem ideer for hvordan man kan styrke innsatsen slik at de fat

Lover mer handel: Utviklingsminister Holmås med Nigerias finansminister Ngozi Okonjo-Iweala

© Emma Kwesiga Lydersen/UD/Kureren
tigste landene skal kunne eksportere varene sine.

"Dårlige veier og tidkrevende rutiner i eksporthavner fører til at varer av topp kvalitet råtner på vei til markedet," er et av hovedfunnene i planen, og det er der tiltakene i stor grad skal settes inn. "Fattige land trenger mer enn markedsadgang for å kunne hevde seg i internasjonal handel. Varene må ha god kvalitet og ferske varer krever kort transporttid mellom produsent og butikk," heter det videre.

"De fattigste landene klarer ikke å hevde seg i konkurransen til tross for tollfri markedsadgang," konstaterer utviklingsminister Holmås. "Det er derfor nødvendig med støtte til utviklingssamarbeid og støtte til næringsutvikling for at landene skal kunne få nytte av markedsadgangen."

I handlingsplanen vil Norge prioritere støtte til de minst utviklede landene og Afrika sør for Sahara. Det er ikke tallfestede budsjettmidler som følger handlingsplanen. Likevel er det snakk om flere tiltak som vil koste penger. Det skal flyte støtte både til afrikanske bedrifter som vil lære om hvordan de kan oppfylle standardene for å få eksportere til Norge, og statsinstitusjoner i Afrika som vil utvikle en styrket eksportstrategi.

Hovedbolken av tiltak er likevel rettet mot et stort antall lokale, regionale og globale institusjoner, som jobber med fremming av handel. Derfor ser det også ut til at handlingsplanen på kort sikt vil endre lite på den aktuelle situasjonen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no