See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.10.2013 - Ti år med vekst i Afrika "merkes ikke av folket"
» 30.09.2013 - UD: "Vi vil øke importen fra Afrika"
» 15.04.2013 - Sterkest vekst i Afrika, nå og fremover
» 01.02.2013 - Ågepriser på pengeoverføringer til Afrika
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra markedet i Lushoto, Tanzania
© Penn State/GNU/Kureren
Økonomi - Afrika

Veksten i Afrika bremses

Kureren, 31. oktober 2013 - Afrikas økonomi vokser sterkere enn noen annen region. Men etter mange år med økonomisk vekst for de fleste landene i Afrika sør for Sahara er det plutselig mindre optimisme. Dette viser en ny studie, som påpeker at nedgangen i flere markeder utgjør en stor risiko for regionen.

Det internasjonale pengefondet (IMF) varsler at den globale økonomiske nedgangen utgjør en stor risiko for økonomien i landene i Afrika sør for Sahara. Rapporten Regional Economic Outlook for regionen, som ble offentliggjort i dag, advarer om at den sterke veksten kan gå mot en slutt.

Rapporten bemerker at økonomien i Afrika sør for Sahara har fortsatt å vokse i et høyt og vedvarende tempo til tross for stigende eksterne finansieringskostnader, en nedgang i viktige eksportmarkeder, og svakere råvarepriser.

Men likevel er vekstanslagene for 2013 nå nedjustert i forhold til de forrige, fra mai 2013, noe som reflekterer mindre gunstige globale forhold og noe innenlandsk motvind, slik som mindre private investeringer og forbruk i Sør-Afrika, forsinkelser i budsjettarbeidet i Angola, og oljetyveri i Nigeria.

Derfor senket IMF vekstanslaget for Afrika sør for Sahara, med hele 0,7 prosentpoeng for i år og 0,1 poeng neste år. Det nye vekstanslaget for hele regionen er nå på 5,0 prosent for 2013 og 6,0 prosent i 2014.

Ifølge Regional Economic Outlook "bør den økonomiske veksten forbli robust og støttes av kontinuerlige investeringer i infrastruktur og produksjonskapasitet," men likevel tregere enn den tidligere, optimistiske prognosen fra mai.

"En kraftig oppbremsing i den globale veksten, særlig i Kina, kan skade eksporten, hovedsakelig grunnet lavere priser på råvarer, og redusere strømmen av utenlandske direkteinvesteringer i Afrika," skriver IMFs analytikere.

I rapporten påpeker forfatterne også at et betydelig fall i prisene på olje og andre råvarer påvirker afrikanske eksportnasjoner, som fortsatt er altfor avhengig av olje. Her siteres særlig Angola og Kongo-Kinshasa som eksempler på råvarestyrte nasjoner.

Men rapporten viser også til noen positive utviklingstrender. Den regionale produksjonen vil øke med om lag 5 prosent i 2013, noe som er 70 prosent raskere enn i resten av verden. Dette kommer, ifølge IMF, som følge av fortsatte investeringer i infrastruktur og produksjonskapasitet. Og i 2014 forventes at den reelle BNP-veksten skal øke til 6 prosent for hele Afrika sør for Sahara.

Høye budsjettunderskudd
Men budsjettunderskuddene forblir høye i svært mange land i regionen, og det forventes at de vil øke i mange land. Dette skyldes, ifølge IMF, blant annet et svekket inntektsgrunnlag, særlig blant oljeeksportørene, og ambisiøse offentlige investeringsprogrammer.

Men det ser imidlertid ut til at statsgjelden nå er bærekraftig i de fleste land i Afrika sør for Sahara. Dette er situasjonen etter et tiår med sterk vekst, og der mange av lavinntektslandene også har fått slettet det meste av sin gjeld.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no