See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 31.10.2013 - Veksten i Afrika bremses
» 07.10.2013 - Ti år med vekst i Afrika "merkes ikke av folket"
» 30.09.2013 - UD: "Vi vil øke importen fra Afrika"
» 15.04.2013 - Sterkest vekst i Afrika, nå og fremover
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Western Union er ett av mange selskaper som tilbyr pengeoverføringer verden over
© Spatial Information Design Lab/Kureren
Økonomi - Afrika

Ågepriser på pengeoverføringer til Afrika

Pengeoverføringer til Kenya blir i økende grand gjort over mobiltelefonen

© ICC/afrol News/Kureren
Kureren, 1. februar 2013
- Avgiftsnivået på pengeoverføringer til Afrika er det høyeste overhodet. De 30 millionene afrikanere som bor på andre kontinenter og prøver å sende penger hjem for å hjelpe familiene sine ut av fattigdom taper i gjennomsnitt 12,4 prosent i gebyrer.

Verdensbanken går til angrep på finanstransaksjonsfirmaene som skummer fløten av arbeidet til afrikanske migranter. Pengeoverføringer fra Europa, Amerika og Asia til Afrika er blant de største kildene til utenlandsk valuta i mange land, men vesentlig mer kunne ha kommet frem til adressatene dersom prisnivået for pengetransaksjoner hadde vært likere verden over.

Ifølge bankens beregninger, var det i fjor 30 millioner afrikanere som bodde på andre kontinenter. Disse sendte totalt 60 milliarder US dollar (rundt 340 mrd. kr) tilbake til 120 millioner mottakere på det afrikanske kontinentet.

En stor del av mottakerne er helt avhengige av disse overføringene. I land der velferdsstaten ikke eksisterer, trengs det ekstra kontanter for å betale for helsetjenester, utdannelse og boliger. Familier som har noen med jobb i Europa eller Amerika er vesentlig bedre stilt enn andre familier.

Og det er mange år siden at pengeoverføringene fra afrikanske migranter til Afrika begynte å overgå all bistand til Afrika. Overføringene er dermed blitt det viktigste fattigdomsbekjempende tiltaket overhodet i Afrika.

Men Verdensbanken reagerer på de høye kostnadene ved å overføre penger til familiene i Afrika. En for stor del av beløpet går tapt på veien, heter det.

"Afrikanere betaler mer for å sende penger hjem enn noen andre migrantgrupper," ifølge banken. "Afrika sør for Sahara er den dyreste regionen overhodet man kan sende penger til, og gjennomsnittskostnaden var på 12,4 prosent av beløpet i 2012." Den gjennomsnittelige prisen for transaksjoner i verden som helhet ligger på 8,96 prosent av overføringsbeløpet, mens kostnaden til Sør-Asia lå på kun 6,54 prosent.

Verdensbanken har, på oppdrag fra G8 og G24, lansert et prosjekt som har som mål å redusere transaksjonskostnadene til Afrika til 5 prosent innen 2014. Det "ville legge 4 milliarder US dollar [22 mrd. kr] tilbake i lommene til afrikanske migranter og familiene deres," har Verdensbanken regnet ut.

Enkle regnestykker fra banken viser at når en nigerianer sender 200 dollar (1100 kr) hjem, vil det gå tapt over 20 dollar i gebyrer. Det tilsvarer 3 kilo ris på markedet i Nigeria. Dersom gebyrene ble redusert til 5 prosent, ville det rukket til 1,5 kilo ris ekstra, noe som tilsvarer middag for en familie på fire i en hel uke.

Massimo Cirasino jobber med problematikken i Verdensbanken. "Landene burde innføre en politikk som åpner pengeoverføringsmarkedet for konkurranse," anbefaler han. "Det eneste som kan få ned overføringsprisene er mer konkurranse og bedre informerte forbrukere," ifølge Cirasino.

Ifølge prosjektet er det bankene, som i mange land er den eneste kanalen for å overføre penger til Afrika, som tilbyr de desidert dyreste overføringstjenestene. Verdensbanken anbefaler derfor å åpne for konkurranse for bankene, som vil få ned prisene og sette i gang markedsføringskampanjer som vil bevisstgjøre forbrukerne om prisnivået.

Mens det er svært dyrt å sende penger fra Europa eller Amerika til Afrika, er det enda dyrere å sende penger mellom afrikanske land. Sør-Afrika, Tanzania og Ghana er de dyreste landene i Afrika å sende penger fra, med gjennomsnittspriser på gebyrene på 20 prosent. Mellom flere afrikanske land er kostnadsnivået til og med over 40 prosent av overføringsbeløpet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no