See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Oslo Børs
© Merovèe/GNU/Kureren
Økonomi - Innenriks

Norske bedrifter eies av menn

Kureren, 28. august 2013 - Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at nesten tre av fire bedriftseiere og aksjonærer er menn. Jo større verdien er i eierskapet, jo større er også mannsandelen. Kvinnenes inntog i det norske næringslivet går sakte, avslører tallene.

Tallene fra SSB bekrefter klisjeene om den norske gründeren og den norske bedriftseieren. Han er mann, han er etnisk norsk og han har ikke spesielt høy utdanning.

Drøyt 73 prosent av aksjonærene i aksjeselskap (AS) og allmennaksjeselskap (ASA) er menn. Det samme var også hele åtte av ti aksjonærer med over 50 prosent av aksjekapitalen i foretaket. "Menn utgjorde dermed de fleste og største aksjonærene," konkluderer SSB, med bakgrunn i tall fra 1. januar 2012 som ble offentliggjort i dag.

Kvinneandelen går svært sakte opp
Kvinnenes inntog i eierskapet i det norske næringslivet går derimot sakte, viser tallene. Kun 29 prosent av de 200.000 innehaverne av personlig eide foretak var kvinner. Andelen kvinnelige eiere økte fra 24 til nesten 29 prosent frå 2004 til 2012. Blant de norske aksjonærene utgjør kvinneandelen kun 26,5 prosent.

Blant kvinnene synes det som om høyere utdannelse fører til større sannsynlighet for å etablere et firma eller kjøpe seg inn i det. Dette i motsetning til norske menn med et bedriftseierskap: De har langt lavere utdanning enn sine kvinnelige kollegaer.

Nesten halvparten av de kvinnelige eierne hadde utdanning på universitets- eller høyskolenivå, viser tallene fra SSB. "Det er en stor økning i forhold til i 2004, da én av tre kvinnelige eiere hadde høyere utdanning," bemerker statistikerne.

Kun én av tre mannlige eiere hadde høyere utdanning i 2012. Men blant aksjonærene i aksjeselskapene er andelen med høy utdanning jevnere fordelt, ifølge SSB. Om lag fire av ti aksjonærer hadde høyere utdanning.

Innvandrerne er de nye gründerne
En annen trend, som går raskere enn kvinnenes inntogsmarsj, er den stadig økende andelen innvandrere som slår seg opp i norsk næringsliv, i hvert fall i småbedriftene. "Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre eide nesten 15 prosent av enkeltmannsforetakene. Til sammenlikning var denne delen under 12 prosent fire år tidligere," skriver SSB i dag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no