See also:
» 30.04.2013 - Knapt flertall for EU-krisepakke på Kypros
» 29.04.2013 - Den kypriotiske opposisjonen vil ut av euroen
» 11.04.2013 - Finanshullet på Kypros øker til 23 mrd euro
» 09.04.2013 - Tyskerne har minst formue i euroland, kypriotene nest mest
» 08.04.2013 - "Kutt på opptil 60 prosent på kypriotiske bankinnskudd"
» 25.03.2013 - Kypros får dyrkjøpt EU-krisepakke
» 16.03.2013 - Tøffe EU-krav til Kypros: Bankkundene må betale
» 31.01.2013 - Russland redder trolig Kypros ut av bankkrisenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Slutt på kjøpefesten: Markedshall i Nikosia, hovedstaden på Kypros
© Hansueli Krapf/GNU/Kureren
Økonomi - Kypros

Kypros: Det er nå den sosiale krisen kommer

Billig fastfood: I Nikosia selges gyros, "gresk kebab" av svinekjøtt

© Greekislands2/GNU/Kureren
Kureren, 27. august 2013
- Den dramatiske bankkrisen på Kypros i mars og april er over. Men det er nå den økonomiske krisen for folk flest begynner å slå til. Arbeidsledigheten stiger i taket, økonomien krymper i rekordtakt og regjeringen foretar kutt i sosiale tjenester.

Kreditortroikaen av IMF, EU og Den europeiske sentralbanken besøkte Kypros ved månedsskiftet og presenterte det de anså som gladnyhetene om at landet var i ferd med å få kontroll over den finansielle situasjonen og levde opp til kreditorenes krav. Avtalte utbetalinger kunne dermed gjøres.

Men det var ikke gladnyheten som festet seg. Pengefondets Delia Velculescu annonserte også at IMF regner med at økonomien på Kypros kommer til å krympe med til sammen rundt 13 prosent i løpet av 2013 og 2014. Opposisjonen regner med et fall på minst 15 prosent, og alle IMF-prognosene for kriselandene i eurosonen har vist seg å være altfor optimistiske. Den dystre utsikten kommer på toppen av et BNP-fall på 4,1 prosent fra april 2012 til april 2013, ifølge de siste tilgjengelige tallene fra Eurostat.

Kypriotene vet hva dette betyr. De kjenner utviklingen fra nabolandet Hellas. Der sank nasjonalproduktet med tilsvarende tall i toårsperioden 2011-12, og den negative trenden har fortsatt ikke snudd. Det er utbredt angst på Kypros at middelhavsøystaten kan stå foran den samme utviklingen.

Derfor finner kyprioter flest lite trøst i ordene fra IMFs Velculescu om at "det kypriotiske reformprogrammet er på rett spor," og at troikaens bedømmelse av regjeringens handlekraft og samarbeidsvilje er bedre enn den noensinne har vært av Hellas.

For eksempel har veksten i statsgjelden som andel av BNP holdt seg i tømmene. Fra første kvartal 2012 til første kvartal 2013, vokst statsgjelden med raske 12,6 prosent, noe som for øvrig var mindre enn i Hellas, Irland, Spania og Portugal. Men veksten har, i motsetning til disse andre kriselandene, nesten stanset opp, og var på kun 1,1 prosent i løpet av første kvartal i år, ifølge Eurostat.

Ifølge troikaen, avspiller det seg dermed både overraskende gode og overraskende dårlige økonomiske tendenser på Kypros. Den økonomiske kollapsen toppet seg nemlig allerede

Hovedsentralen til Bank of Cyprus i Nikosia

© Bank of Cyprus/Kureren
i april, og tilbakegangen har deretter vært mindre enn IMF og EU hadde forutsagt. Nå er troikaen forsiktig optimistisk og ser for seg at Kypros vil oppleve BNP-vekst igjen allerede i 2015, selv om prognosen er svært usikker.

Den sosiale krisen starter
Men troikaen observerte også en negativ tendens. "Arbeidsmarkedet har svekket seg mer enn forventet og ledighetstallene har fortsatt å stige," melder troikaen i sin rapport fra månedsskiftet.

Ifølge Eurostat, hadde ledigheten på Kypros steget til hele 17,3 prosent i juni. Opposisjonen på øya sier den nådde 17,5 prosent i juli. Ungdomsledigheten har, ifølge Eurostat, skutt opp til hele 37,8 prosent i løpet av forsommeren.

Dermed har Kypros i løpet av kun det siste året utviklet massearbeidsløshet på linje med de verste krisestatene i eurosonen. For bare ett år siden, da den generelle arbeidsledigheten lå på 11,7 prosent og ungdomsledigheten på 26,4 prosent, tilsvarte situasjonen på Kypros gjennomsnittet i eurosonen. Nå har landet allerede nådd det samme nivået som Portugal.

Bare i Spania og Hellas er det verre, med ledighetstall på opptil 27 prosent og ungdomsledighet på 55-60 prosent. Og ettersom kuttene og konkursbølgen på Kypros bare så vidt har startet, er det en utbredt frykt for at øya er på vei til et liknende bunnivå, med den sosiale krisen dette innebærer.

Troikaen krever da også en fortsatt nedbygging av den kypriotiske finanssektoren, en styrket skatteinnkreving og høyere skatter og avgifter, et massivt privatiseringsprogram og en storstilt omlegging av sosialpolitikken. Alt dette vil bety færre arbeidsplasser, et lavere sosialtilbud og økte utgifter for kyprioter flest. Lønninger og pensjoner er allerede kuttet, og flere kutt ventes.

Sosialhjelpen er allerede svært begrenset på Kypros. Uten et godt sosialt nettverk, er det frykt for at flere faller fullstendig utenfor samfunnet, noe den raske økninge

Stavros Evagoru sitter i finanskomiteen for det kypriotiske opposisjonspartiet AKEL

© AKEL/Kureren
n i antall gjeldsfengslede allerede indikerer.

Men heldigvis er de sosiale nettverkene fortsatt svært sterke på Kypros, særlig i landlige strøk, men også i hovedstaden Nikosia. Det er sterk tradisjon for hjelp på tvers av generasjonene i kypriotiske familier. Og den greskortodokse kirken tar allerede titusener kyprioter under sine vinger med sine hjelpetiltak. I tillegg har en rekke nasjonale og lokale solidaritetskonserter samlet inn uventede mengder matvarer og annet hjelpemateriell, som deles ut anonymt til nødstilte over hele landet slik at de kan bevare ansikt.

Solidariteten og det sosiale samholdet er altså fortsatt stort i det lille kypriotiske samfunnet. Det bor kun 840.000 mennesker på den greskkypriotiske delen av øya. Men det er et åpent spørsmål om samfunnet vil tåle den sosiale slitasjen som en krise på linje med den i Hellas eller Spania representerer. Nå krysser man fingrene og håper at det ikke går så langt.

Stavros Evagoru, medlem av finanskomiteen og parlamentsmedlem for det sosialistiske opposisjonspartiet AKEL som satt ved makten inntil i vår, frykter at nettopp greske tilstander vil være konsekvensen av regjeringens innstramningspolitikk.

"Titusener småbedrifter har allerede stengt. Regjeringen planlegger, uten motstand og uten forhandlinger, å følge troikaens påbud om å gjøre store kutt i neste års sosialbudsjett mens den ser seg om etter muligheter for å selge unna statsbedrifter på tross av allmenn motstand fra befolkningen og opposisjonspartiene," klager Evagoru. AKEL frykter at en blåkopi av EUs reformprogram for Hellas og Spania vil føre til samme resultat, en sosial krise.

Men opposisjonspartiets motforslag, å forlate eurosonen, møter heller ikke støtte i befolkningen. Der er stemningen heller preget av fremtidsfrykt blandet med stoisk ro, samt enkelte sinneutbrudd mot Brussel, og en tro på at Kypros vil komme seg gjennom også denne krisen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no