See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Geitfjellet vindpark i Snillfjord i Sør-Trøndelag er blant dem det gis konsesjon til (fotomontasje)
© SAW Vind/Kureren
Økonomi - Innenriks

Ny konsesjoner: Norge tredobler vindkraften

Vindkraftverk og kraftledninger som vil bli bygget ut med de nye konsesjonene

© SAE Vind/Kureren
Kureren, 26. august 2013
- Olje - og energiminister Ola Borten Moe ga i dag tillatelse til åtte vindkraftverk i Trøndelag, noe som vil tredoble den norske vindenergiproduksjonen. Dette åpner for rekordinvesteringer på rundt 20 milliarder kroner, blant annet i nye kraftledninger.

Olje - og energidepartementet har i dag gitt tillatelse til åtte vindkraftverk, samt tilknytningsledninger på Fosen og i Snillfjord-området i Trøndelag, og en ny sentralnettsledning. Alle de åtte nye vindkraftverkene skal stå på land.

"Det er gitt konsesjon til rundt 1300 MW vindkraft, noe som kan gi omtrent 3,7 TWh ny fornybar kraftproduksjon," ifølge en pressemelding fra departementet. For øyeblikket produseres det kun 775 MW vindkraft i Norge, og dermed vil storsatsningen representere en tredobling av den norske vindkraftproduksjonen.

Den nye utbyggingen tilsvarer årsforbruket til om lag 185.000 husstander, eller tre ganger årsforbruket i Trondheim by, ifølge departementet. Samlet blir de åtte vindkraftverkene et av verdens største vindkraftprosjekter. De samlede investeringene blir på rundt 20 milliarder kroner, en av de største investeringene noensinne i fastlands-Norge.

"Dette er en historisk dag for norsk vindkraftproduksjon, og vil utgjøre en betydelig del av Norges fornybarsatsing," sa olje- og energiminister Ola Borten Moe under et besøk på NTNU i dag, der han la frem planene.

"Jeg mener en slik konsentrert utbygging er viktig for å samle inngrepene fremfor en spredt utbygging," la ministeren til. Men Borten Moe sa også at med disse nye konsesjonene, vil det ikke bli gitt tillatelse til flere vindkraftverk på Fose av miljøhensyn.

Annonseringen kommer etter at olje - og energidepartementet avviste flere klager på et tidligere vedtak om å bygge ut vindkraftanlegg på Fosen i Sør-Trøndelag. Departementet opprettholdt de fire opprinnelige konsesjonene som var gitt av NVE i juni 2010, med tilhørende kraftledninger.

Borten Moe presenterte klagesaken og behandlingen av den under sitt foredrag til et fullsatt auditorium ved NTNU i dag. Der konkluderte han av utbyggingen på Fosen var sentral for å nå Norges klimamål og møte behovet for ny, fornybar energi.

Nyheten ble i dag godt mottatt av NORWEA, interesse- og lobbyorganisasjonen for vindkraftutbyggerne i Norge. "Man sier at det er verdt å vente på noe godt, og i dette tilfellet må vi kunne være enige," kommenterer administrerende direktør Øyvind Isachsen. "Vi skal nå sette oss ned og ta en nærmere titt, men så langt er vi godt fornøyde med konsesjonsvedtaket," legger Isachsen til.

Også utbyggerne er fornøyd, blant dem den norske bedriften SAE Vind. "Vi er strålende fornøyd med å få konsesjon til disse prosjektene som SAE Vind har utviklet i nært samarbeid med kommunene og over svært lang tid," sier selskapets leder Anders Gaudestad.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no