See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Var for optimistiske: Fra kontorene til Norges Bank i Oslo
© Norges Bank/Kureren
Økonomi - Innenriks

"Lavere vekst, høyere ledighet i Norge"

BNP-vekst i Norge 2009-13 (2010=100)

© Kureren
Kureren, 21. august 2013
- Veksten i norsk økonomi i andre kvartal var vesentlig lavere enn antatt, viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå. Økonomer i DNB tolker tallene som et taktskifte i norsk økonomi og ser for seg lavere vekst og høyere arbeidsledighet i de neste årene.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) la i går frem nasjonalregnskapet for andre kvartal 2013. Der går det frem at Norges Bank og andre økonomiske analytikere har hatt et for optimistisk blikk på den norske økonomien. Norsk fastlands-BNP steg med kun 0,2 prosent fra første til andre kvartal, ifølge SSB.

"Dette var langt svakere enn ventet," kommenterer DNB Markets i dag tidlig. Norges Banks anslo i juni veksten i andre kvartal til å nå 0,7 prosent, "og det samme var ventet av oss selv," ifølge Norges største bank. Veksten i begge de to foregående kvartalene ble dessuten revidert litt ned.

Nå var det ikke dystre tall SSB la frem for første halvår. Statistikerne sammenfatter trenden som en "fortsatt pause i konjunkturoppgangen". BNP totalt steg med 0,8 prosent fra første til andre kvartal, løftet av oljevirksomhet og utenrikssjøfart. Dermed har offshoresektoren tatt seg inn igjen etter negativ vekst i første kvartal.

Konjunkturpause
I løpet av de siste 12 månedene har BNP for Fastlands-Norge økt med 1,2 prosent, ifølge SSB. Dette er omtrent halvparten av det Norges Bank tidligere hadde anslått. "Konjunkturoppgangen etter finanskrisen ser med disse tallene ut til å ha tatt en tre kvartalers pause," kommenterer statistikerne.

Det er også gode nyheter i SSB-tallene. I Fastlands-Norge er det særlig industriproduksjonen som øker markant, med hele 2,6 prosent fra 1. til 2. kvartal 2013 ifølge sesongjusterte tall. Det er verksteds- og skipsindustrien som bidro sterkest til veksten.

Derimot var det nedgang i annen vareproduksjon, særlig kraftproduksjon og i bygge- og anleggsvirksomhet. Samtidig har husholdningenes varekonsum falt med 0,2 prosent, mot en økning på hele 1,8 prosent i kvartalet før.

Videre stiger produksjonen sterkere i privat enn i offentlig sektor. Bruttoproduktet i offentlig

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets

© Stig B. Fiksdal/DNB Markets/Kureren
forvaltning økte med 0,5 prosent, og veksten er først og fremst konsentrert i helse- og omsorgstjenestene, ifølge SSB.

Ledigheten først ned, så opp
SSB-tallene viser også at sysselsettingen fortsetter å øke med 0,3 prosent fra 1. til 2. kvartal, etter tilsvarende vekst i det foregående kvartalet. "I 2. kvartal var det om lag 5.500 flere sysselsatte enn ved utgangen av 2012," ifølge SSB. Det er fortsatt usikkert hvordan denne veksten i antall sysselsatte vil slå ut på arbeidsledighetsnivået.

I det siste året har arbeidsledigheten svingt mellom 3,1 og 3,7 prosent, med en topp i mars i år. I løpet av april og mai gikk ledigheten ned til 3,4 prosent. Disse tallene avhenger ikke bare av vekst i antall sysselsatte, men også i antall arbeidssøkende og flyttestrømmer inn og ut av Norge.

SSB har notert et taktskifte i etableringen av nye arbeidsplasser. Veksten i sysselsettingen var forholdsvis høy frem til sommeren 2012, men i det siste året har veksten vært betydelig lavere. Siden juni 2012, da arbeidsledigheten lå på kun 3,0 prosent, har da også ledighetstallene vært mer ustabile.

DNB Markets advarer i dag at taktskiftet i både økonomien og sysselsettingen vil føre til tøffere tider.

Sjeføkonom Øystein Dørum skriver i dag at tallene fra SSB viser at den økonomiske veksten i Norge vil bli lavere i årene framover. I 2016 vil det være rundt 25.000 flere uten arbeid, og ledigheten vil ligge på 4,3 prosent, ifølge prognosene til Dørum.

DNB har nå nedjustert utsiktene til vekst i norsk økonomi. BNP-veksten for 2013 som helhet forventes nå å nå 2,0 prosent, ned fra det tidligere anslaget på 2,6 prosent. Storbanken ser ikke noen bedring i prognosene i årene fremover, der lavere investeringer i oljenæringen og en forventet nedgang i boligprisene antas å kaste mørke skyer over økonomien.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no