See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 07.05.2013 - Godt nytt fra Somalia: Byggeboom i Mogadishu











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vaksinasjonskampanje i Somalia
© MSF/Kureren
Samfunn - Somalia

Leger uten grenser stanser alt arbeid i Somalia

Lege og medlem av Leger uten grensers internasjonale styre, Morten Rostrup

© Morten Rostrup/Kureren
Kureren, 14. august 2013
- Etter 22 år ser hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser seg tvunget til å stenge alle sine medisinske prosjekter i Somalia. Væpnede grupper og sivile ledere i landet aksepterer angrep, mord og kidnappinger mot humanitære arbeidere i landet, beklager organisasjonen.

"Ved å velge å drepe, angripe og bortføre humanitære hjelpearbeidere, har disse væpnede gruppene og de sivile myndighetene som aksepterer deres handlinger, beseglet skjebnen til utallige mennesker i Somalia. Vi stenger våre prosjekter fordi risikoen vi løper og kompromissene vi må inngå, ikke lenger står i forhold til vår mulighet til å hjelpe det somaliske folk," sier lege og leder i Leger uten grenser internasjonalt (MSF), Unni Karunakara.

Det MSF kaller "misbruk og manipulasjon av humanitær innsats" innebærer nå slutten på 22 år med medisinsk hjelp i Somalia. Årsaken er flere "ekstremt brutale angrep" på Leger uten grensers personell.

I enkelte tilfeller har aktørene som organisasjonen måtte forhandle med for å sikre ro omkring arbeidet sitt også vært delaktige i angrep mot organisasjonens hjelpearbeidere, enten direkte eller gjennom stilltiende aksept. Dette gjelder spesielt, men ikke utelukkende, i Sør- og Sentral-Somalia, opplyser MSF. Disse handlingene og aksepten for slike angrep, "avskjærer nå hundretusener av somaliere fra humanitær hjelp," advarer organisasjonen.

"Til syvende og sist er det sivilbefolkningen i Somalia som betaler prisen. Store deler av den somaliske befolkningen har aldri opplevd landet sitt fritt for krig eller sult. Disse menneskene får allerede altfor lite hjelp. De væpnede gruppenes angrep på humanitært arbeid, og de sivile lederes aksept for disse overgrepene, har fratatt disse menneskene den lille tilgangen de hadde til medisinsk hjelp", sier den norske legen og medlem av MSFs internasjonale styre, Morten Rostrup.

I løpet av sine 22 år i Somalia, har Leger uten grenser forhandlet med væpnede aktører og myndigheter på alle sider av fronten. De enorme humanitære behovene i landet har presset organisasjonen og dens personell til å akseptere det den omtaler som "ekstremt høy risiko". MSFs somaliske hjelpearbeidere har måttet ta en stor del av denne risikoen. Hjelpeorganisasjonen har også måttet kompromisse på sin uavhengighet og upartiskhet.

I desember 2011 ble to av organisasjonens hjelpearbeidere drept i Mogadishu. Mannen som ble dømt for drapene, ble etter kort tid løslatt. To av MSFs hjelpearbeidere ble også bortført fra de enorme somaliske flyktningleirene i Dadaab i Kenya. De ble først løslatt etter å ha tilbrakt 21 måneder i fangenskap i Sør- og Sentral-Somalia.

Disse er kun de siste i en lang rekke ekstreme overgrep. Siden 1991 er ytterligere 14 av organisasjonens hjelpearbeidere blitt drept, og MSF har opplevd flere titalls angrep på personell, ambulanser, klinikker og sykehus.

Måtte ha væpnede vakter
For å kunne jobbe i Somalia har Leger uten grenser måttet gå til det eksepsjonelle skrittet å benytte seg av væpnede vakter, noe organisasjonen ikke gjør i noe annet land. I tillegg har Leger uten grenser måttet akseptere svært store begrensninger i sin mulighet til uavhengig å vurdere og respondere på befolkningens behov.

"For å kunne drive humanitært arbeid, kreves et minstemål av anerkjennelse, samt at alle lokalsamfunn og stridende parter slipper hjelpen til og respekterer prinsippene om upartiskhet og uavhengighet. Videre må disse aktørene demonstrere sin evne og vilje til å stå ved framforhandlede sikkerhetsgarantier for pasienter og hjelpearbeidere," forklarer Rostrup.

Alle prosjekter stanses
MSF stenger alle sine medisinske prosjekter i hele Somalia, inkludert i hovedstaden Mogadishu og i det relativt fredelige og i praksis uavhengige Somaliland. I disse prosjektene har over 1500 hjelpearbeidere tilbudt en rekke helsetjenester, deriblant gratis primærhelsetjenester, mødrehelsetjenester, kirurgi, vaksinering, vannforsyning, behandling av underernæring og distribusjon av nødhjelpsutstyr.

Hjelpeorganisasjonen sier den i prinsippet fortsatt ønsker å yte nødhjelpsarbeid i Somalia. "Men hvis så skal skje, må alle aktører i landet demonstrere at de er villige og i stand til å tilrettelegge for humanitær hjelp til det somaliske folk, og at de respekterer sikkerheten til de humanitære hjelpearbeiderne som risikerer livet for å hjelpe dem," sier Rostrup.

Utviklingsminister Heikki Holmås beklaget i dag beslutningen men uttrykte samtidig forståelse for den. "Leger uten grenser har utført et viktig og modig arbeid i Somalia i 22 år. At de nå har fattet den tunge beslutningen om å trekke seg ut av landet, er et sterkt signal om hvor vanskelige kår de humanitære organisasjonene arbeider under," bemerker Holmås.

Somalia har lidd under væpnet konflikt i over to tiår. Til tross for noe politisk fremgang det siste året, er sikkerhetssituasjonen fortsatt vanskelig og uforutsigbar i mange områder. En stor del av sivilbefolkningen er avhengig av hjelp fra internasjonale hjelpeorganisasjoner. Også Norge gir omfattende humanitær- og utviklingsbistand til Somalia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no