Trafikken i havnen i Somalias hovedstad Mogadishu har hatt et enormt oppsving © AMISON/Kureren Samfunn | Økonomi - Somalia
Godt nytt fra Somalia: Byggeboom i Mogadishu | Donald Kaberuka, lederen for Den afrikanske utviklingsbanken | © AfDB/Kureren | Kureren, 7. mai 2013 - Somalia er over kneika, hevder lederen for Den afrikanske utviklingsbanken. Tryggheten bedres, Mogadishu opplever en byggeboom, nye bedrifter etableres og den somaliske shillingen stiger i verdi. Så mye godt nytt er det lenge siden man hørte fra Somalia.
I dag samles det ledere fra mer enn 50 land og organisasjoner til en giverlandskonferanse for Somalia i London. Og for en gangs skyld ser det ut som det kan lønne seg å investere i utviklingen av det evige problembarnet Somalia. For bak alle krisenyhetene om blodsutgytelse, terrorisme og hungersnød, har det tilsynelatende vært store fremskritt i landet.
Ifølge Donald Kaberuka, lederen for Den afrikanske utviklingsbanken, har Somalia selvsagt fortsatt en lang vei å gå før det blir et stabilt og trygt land. Den ekstremistiske militsen al Shabaab "er slått militært, men fortsatt ikke helt eliminert, og den har fortsatt styrke nok til å drepe og skade," sier Kaberuka.
Og på tross av fortsatte kamphandlinger og en pågående humanitær krise i landet, er Kaberuka svært optimistisk i forkant av giverlandskonferansen. "Dette er første gang på mange år at det har vært så mye optimisme, selv om den tynges av at sikkerheten og den humanitære situasjonen fortsatt er prekær," skriver Kaberuka til Kureren fra London.
Banksjefen nevner en rekke eksempler på at ting nå går i riktig retning i Somalia.
I løpet av det siste året har antall piratangrep utenfor den somaliske kysten gått tilbake med tre fjerdedeler. På land har somaliske regjeringsstyrker sammen med styrker fra Den afrikanske unionen vunnet tilbake det meste av områdene som ble holdt av terroristgruppen al Shabaab. I oktober i fjor falt det siste viktige urbane støttepunktet for militsen, havnebyen Kismayo helt sør i landet.
Mogadishu våkner til live igjen. I løpet av det siste året har Afgoye, det som inntil nylig var verdens største leir for internt fordrevne, mistet to tredeler av de ufrivillige innbyggerne sine, som for det meste har flyttet tilbake til Mogadishu. "Teltduk skiftes ut med murstein, og frykt skiftes ut med håp," rapporterer Kaberuka.
Samtidig med at den ødelagte byen får mange av innbyggerne sine tilbake, både fra leiren Afgoye og fra utlandet, begynner det å likne på en byggeboom i den somaliske hovedstaden, der svært mange bygninger er blitt ødelagt i løpet av over 20 års konflikt. Over 60.000 somaliere har reist hjem igjen fra utlandet kun det siste året.
Og Kaberuka beretter om at forretningslivet tar seg opp, alt fra byggebransjen til småbutikker og mobiltelefonibransjen. "Kommersielle flyselskap gjør det bra, og det er nå ni forskjellige mobilnettverk rundt om i landet," sier Kaberuka. "Det har vært en dramatisk vekst i antall lasteskip som anløper Mogadisho, byen som søker å gjenvinne sitt rykte som den hvite perlen i Det idiske hav."
Og som følge av det blomstrende forretningslivet - samt det faktum at somaliere i utlandet fortsatt sender 2 milliarder US dollar (11 milliarder kroner) hjem hvert år - har man mot all formodning fått en stabil valuta i det ustabile landet. Kaberuka kan bekrefte at den somaliske shillingen jevnt stiger i verdi i forhold til euro og dollar.
Med økt trygghet og økonomisk aktivitet, begynner også endelig de sosiale indikatorene i Somalia å snu. Ifølge UNICEF, har nå antallet barn som går på skole økt dramatisk i det meste av Somalia.
Støtte til gjenoppbygging
Ifølge Kaberuka, har Den afrikanske utviklingsbanken allerede gjenåpnet et kontor i Mogadishu. Banken skal "hjelpe til med å styrke det økonomiske fundamentet i Somalia og formidle det man har lært i gjenoppbygningen av andre ødelagte stater." Somaliske myndigheter jobber nå med å bygge opp solide institusjoner rundt landets finansvesen.
Somalia må begynne fra så å si ingenting når disse institusjonene skal bygges, og det er fortsatt få utviklingshjelpere som våger seg inn i landet. Fremfor London-konferansen, har somalierne på egen hånd jobbet med å sette opp et styringssystem for statsfinansene som skal sikre størst mulig åpenhet og innsyn. Slike systemer kreves for å motta bistandsmidler og kreditter.
Og når Somalia blir en del av den offisielle finansverden, er det mye å ta tak i. Bare det å rydde opp i landets gamle gjeld fra før konflikten som startet i 1991, kan ta årevis, selv om Somalias gjeldsnivå skal være minimalt. Med Liberia "tok det tre frustrerende år," minner Kaberuka om.
Nå appellerer Kaberuka til andre organisasjoner og land om også å engasjere seg i utviklingen av Somalia. "Det finnes alltid en risiko for tilbakefall eller for humanitære kriser," innrømmer banksjefen. "Men Somalias reise mot gjenoppbygging har begynt. Det kan komme til å bli en av vanskeligste reisene i Afrika på 50 år, men det kan også bli en av dem som lønner seg mest dersom vi gjør det riktig," sier Kaberuka.
Av redaksjonen © Kureren
|