See also:
» 13.03.2014 - Merkel mener alvor: Russland vil straffes hardt
» 19.11.2013 - Tyskland er det raskest voksende reisemålet i Europa
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.09.2013 - Mot avgjørelse om tunnel mellom Danmark og Tyskland
» 29.08.2013 - Merkel: "Hellas burde aldri vært i eurosonen"
» 16.05.2013 - Norwegian satser stort på det tyske markedet
» 12.04.2013 - Hellas forbereder stort krigserstatningskrav mot Tyskland
» 09.04.2013 - Tyskerne har minst formue i euroland, kypriotene nest mestChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Produksjon av Volkswagen ved verket i Emden, Nord-Tyskland
© Martina Nolte/GNU/Kureren
Økonomi - Tyskland

Eksportnasjonen Tyskland går i stå

Containere klare til eksport i havnen i Hamburg

© Dendroaspis/Flickr/Kureren
Kureren, 9. juli 2013
- Har krisen kommet til eksportnasjonen Tyskland? Nye tall viser en overraskende og stor nedgang i den tyske eksporten. Fra mai i fjor til mai i år falt den totale eksporten fra Tyskland med rundt 5 prosent, og eksporten til eurolandene med hele 10 prosent.

Tallene som i går ble presentert fra det tyske forbundskontoret for statistikk (DeStatis) var svært overraskende for markedsanalytikere og vakte stor oppsikt. Den tyske eksporten, som er drivkraften i dette sentrale EU-landets økonomiske kraft, er i sterkt fall.

Ifølge DeStatis, falt den tyske totaleksporten med 4,8 prosent fra mai i fjor til mai i år. I rene tall, gikk verdien av den tyske eksporten ned fra 92,7 milliarder euro (740 milliarder euro) i fjor til 88,2 milliarder euro (705 milliarder kroner) i mai i år.

Og den sterkeste nedgangen i eksporten registrerer tyskerne i forhold til kriselandene i Europa, viser statistikken ikke overraskende. Den tyske eksporten gikk ned med 7,1 prosent til EU som helhet i løpet av det siste året.

Men innenfor EU skjuler det seg store forskjeller, særlig mellom landene som bruker euroen og dem som fortsatt har sin egen valuta. Den tyske eksporten gikk ned med 9,6 prosent til andre euroland i ettårsperioden, mens den kun sank med 2,4 prosent i forhold til EU-land uten euro. Eksporten fra Tyskland til land utenfor EU sank med beskjedne 1,6 prosent i perioden.

Tallene viser klart at det er problemene i eurosonen som i første rekke trekker ned den tyske eksporten. Men den allmenne nedgangen i tysk eksport viser også at verdensøkonomien er i ulage, til en stor grad fremprovosert av krisen i eurolandene. Det samme illustreres av den tyske importen, som også har gått tilbake med 2,6 prosent i løpet av året. Konsumet i Tyskland påvirkes dermed nå også av eurokrisen.

Ifølge DeStatis, er nedgangen i den tyske eksporten den største overhodet siden desember 2009, da den globale finanskrisen også gjorde sitt innhugg i den tyske eksportrettede økonomien.

Forvirrende totalbilde
Selv om tyske finansanalytikere i stadig økende grad ser at krisen i eurolandene begynner å innvirke på den sterke tyske økonomien, ble de overrasket over den store nedgangen i eksporten. Likevel advares det mot å legge for mye i tallene fra DeStatis. Eksporttallene svinger sterkt fra måned til måned, påpekes det, og så sent som i april hadde statistikerne meldt en fremgang.

Og det er ikke kun mørke skyer på den økonomiske horisonten i Tyskland. Tallene peker i alle retninger. Arbeidsledigheten i juni 2013 ligger på 6,6 prosent, akkurat som i juni 2012 og på tross av en svært stor innvandring. Siden årsskiftet har den tyske ledigheten til og med gått ned fra 7,4 prosent i januar og februar.

Det tyske næringsdepartementet har også lagt frem sprikende statistikk de siste dagene. Produksjonen i de fleste sektorene gikk noe tilbake fra april til mai i år, særlig innen byggesektoren (-2,6 prosent) og industrien (-2,3 prosent). Men i et lengre perspektiv er produksjonen noenlunde stabil. Mens industriproduksjonen i Tyskland økte med 0,6 prosent fra mai i fjor til mai i år, sank produksjonen i byggebransjen med 2,6 prosent.

Men, ifølge næringsdepartementet i Berlin, er det en entydig trend at ordrebøkene til tyske bedrifter nå blir tynnere og tynnere.

Det er særlig industrien som har mindre bestillinger på vent, totalt 1,2 prosent mindre enn på samme tid i fjor. Overraskende nok er det innenlandsbestillingene som har gått ned (med 3,7 prosent), mens bestillingene fra utlandet har gått opp siden i fjor (med 0,9 prosent). Så da ser det kanskje ikke så mørkt ut for den tyske eksporten likevel.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no