See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 15.05.2013 - 200.000 flykter fra syklon i Bangladesh, Burma











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tidligere barnesoldater fra Burma
© Naresh Newar/IRIN/UN Photo/Kureren
Samfunn - Burma

Burma er treg med å løslate barnesoldater

FNs representant i Burma, Ashok Nigam

© Mark Garten/UN Photo/Kureren
Kureren, 9. juli 2013
- Regjeringsstyrkene i Burma holder tusener av barn som soldater, og geriljagrupper gjør det samme. Og på tross av en avtale med FN fra 2012 om å løslate barnesoldatene, rekrutteres fortsatt barn til hæren. Men i går kunne FN i hvert fall feire frigivningen av 42 barn.

FNs representant i Burma, Ashok Nigam, takket høflig for at den burmesiske regjeringshæren endelig løslot 42 barnesoldater. Barna ble returnert til familiene sine og skulle få oppfølgning fra FNs barneorganisasjon UNICEF. Før dette hadde kun 66 barnesoldater blitt overgitt til UNICEF siden avtalen mellom FN og Burma ble underskrevet i fjor sommer.

"Vi er svært glade på vegne av de 42 barna og familiene deres i dag, men nå må det komme en fortgang i tiltakene slik at mange flere barn kan nyte godt av en løslatelse," uttalte Nigam.

FN-representanten kom også inn på det andre viktige punktet i avtalen om frigivelse av barnesoldater som Burma ikke overholder. Avtalen sa nemlig at FN skulle ha tilgang til militærleire for å kontrollere omfanget av bruken av barnesoldater i landet. Nigam sa at han nå så frem til "en bedre adgang for FNs overvåkningsgrupper." Ifølge avtalen, skal alle barnesoldater være frigitt innen desember i år.

Mens FN-representanten må ordlegge seg diplomatisk, tar Jo Becker fra menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) bladet fra munnen. Becker har i mer enn et tiår dokumentert omfanget av barnesoldater i Burma og møtt guttunger helt ned i 11-årsalderen som tjenestegjorde i regjeringshæren. Problemet er, ifølge Becker, at soldater får utbetalinger tilsvarende 2-3 månedslønner for hver rekrutt de verver, og da er ofte barn et lett bytte.

Ifølge tall fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), er det lite som har skjedd i forhold til bruk av barnesoldater i Burma de siste årene. Siden april 2009 har ILO kunnet dokumentere 770 tilfeller av rekruttering av barnesoldater, noen så unge som 10 år. Og selv etter at avtalen med FN ble underskrevet kan ILO dokumentere vervingen av titals nye barn til regjeringshæren.

Men, ifølge Becker, er tallene fra ILO kun toppen av isfjellet. Den burmesiske regjeringshæren viser nemlig fortsatt ingen åpenhet om fenomenet og har ikke engang egne tall på omfanget av barnesoldater i egne rekker. Og så lenge FN ikke får tilgang til militærbasene, vil problemets omfang fortsette å være en gåte.

Becker fra HRW appellerer derfor til FNs sikkerhetsråd om at det må true med nye sanksjoner dersom Burma ikke endelig innfører seriøse tiltak for å kartlegge problemet, løslate barnesoldatene sine og slutte rekrutteringen av nye barn. Og for den burmesiske regjeringshæren anbefaler hun en grundig endring i kulturen.

Også FN-representanten vågde å heve stemmen noe i går og komme med en moralsk pekefinger til myndighetene og hæren i Burma. "Det er ingenting som legitimerer rekruttering av barn til de væpnede styrkene. En hær er ikke noe sted for et barn å vokse opp," påpekte Nigam.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no