See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 13.12.2013 - Uro i Bangladesh etter henrettelse av islamistleder
» 01.10.2013 - Dødsdom for opposisjonsleder i Bangladesh
» 10.09.2013 - Fredsprisvinner Yunus anklages for skattejuks
» 15.08.2013 - Uventet mirakel i Bangladesh: Fattigdommen nesten halvert
» 09.07.2013 - Burma er treg med å løslate barnesoldater
» 08.05.2013 - Bangladesh stenger titalls usikre tekstilfabrikker
» 26.04.2013 - Tekstilarbeiderne i Bangladesh truer med opprør











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FN er spesielt bekymret for leiren for internt fordrevne Rohingya i Burma før syklonen 'Mahasen'
© Brendan Brady/OCHA/Kureren
Samfunn - Bangladesh | Burma

200.000 flykter fra syklon i Bangladesh, Burma

Sykloner gjør jevnlig stor skade i Bangladesh, her fra syklonen 'Sidr' i Bagerhat i 2008

© Irin/OCHA/UN/Kureren
Kureren, 15. mai 2013
- Den enorme syklonen 'Mahasen' nærmer seg Bengalbukta og truer med å gjøre enorme skader i kystområdene i Burma og Bangladesh. Ifølge FN, vil 8,2 millioner mennesker rammes av syklonen, og 200.000 er allerede på flukt.

En massiv evakuering av de lavtliggende kystområdene i Burma og Bangladesh, slik det ville vært gjort i USA, er ikke fysisk mulig med tanke på infrastrukturen i disse landene. Men det betyr ikke at det ikke er blitt gjort fremskritt siden de tidligere syklonkatastrofene. 'Mahasen' er godt varslet, dagevis før den kommer, slik at folk får anledning til å sikre liv og eiendom, og myndighetene hjelper til.

Fortsatt er syklonen rundt 700 kilometer fra kysten, og 'Mahasen' forventes ikke å gjøre landfall før på fredag. Da vil den treffe rundt millionbyen Chittagong i Bangladesh, like ved grensen til Burma, og ramme et av verdens tettest befolkede områder.

Og myndighetene i både Dhaka og Yangon (tidligere Rangoon, Burma) er, sammen med FNs kontor for humanitære kriser, OCHA, i full sving med å påse at færrest mulige liv går tapt når virvelstormen treffer land og trolig vil føre til massive oversvømmelser.

"Avhengig av syklonens kurs, kan den sette 8,2 millioner mennesker i livstruende situasjoner i Nordøst-India, Bangladesh og Burma," advarte lederen for FN-kontoret OCHA, Valerie Amos, i går. "Den største påvirkningen, med tidevannsflom og nedbørsvarsler, er i områdene Chittagong og Cox's Bazaar i Bangladesh," legger OCHA til.

Regjeringen i Bangladesh har allerede truffet flere tiltak, og forbereder både matvarelagre og kontantstrømmer for perioden umiddelbart etter at 'Mahasen' har herjet området. Vannrensingsutstyr er på plass. Alle offentlige bygg samt flere hoteller i området forberedes nå for å tjene som tilfluktsrom. Hæren og luftvåpenet er i beredskap for å distribuere mat og redde flomofre, heter det fra Dhaka.

"Men det er stor bekymring over områder som er vanskelige å nå, særlig øysamfunnene," ifølge FN-kilder i Bangladesh. Samtidig er det bekymring over de mange burmesiske flyktningene i landet. Men flyktningleirene i Bangladesh er plassert noe høyere i terrenget, slik at de trolig ikke vil rammes av oversvømmelser. Lokale myndigheter har også lovt at flyktningene "vil få det samme tilbudet om assistanse som andre, uten å

Burmas president Thein Sein (h) ledet i går et regjeringsmøte om nasjonal beredskap

© Myanmar Presidency/Kureren
bli diskriminert."

Også i Burma er forberedelsene i full gang, her med større evakueringer av sårbare grupper fra kystnære samfunn. Det er særlig de mange internt fordrevne som bor i leire langs den burmesiske kysten som regnes som utsatte, særlig i regionen Rakhine. Regjeringen i Yangon har allerede evakuert minst 40.000 av disse. I byen Sittwe skal ytterligere rundt 100.000 internt fordrevne evakueres, og blant annet finne ly i byens universitet.

Og det er svært mange som flykter kysten på egenhånd, både i Burma og Bangladesh. I Burma alene anslås det at det nå er rundt 160.000 på flukt eller evakuert. Og ikke alle er like heldige. To båter med til sammen rundt 100 mennesker, som prøvde å flykte fra byen Pauktaw i Burma, kantret på mandag, og det antas at rundt 60 personer omkom i ulykken. Burmesiske myndigheter melder at de nå skal styrke hjelpen til dem som ønsker å flykte fra kystområdet.

Burmas president Thein Sein har besøkt den kriseutsatte regionen Rakhine, som i fjor ble rammet av etniske konflikter, og lot seg personlig informere om forberedelsene for å sikre området mot stormen. "Budskapet hans var at regjeringen må gjøre det den kan for å redde liv," oppsummerer FN-talsmannen James Munn.

Responsen fra den burmesiske presidenten står i kontrast til hvordan landets militærjunta tidligere har reagert på naturkatastrofer. Under tsunamikatastrofen julen 2004, ble kystsamfunnene overlatt til seg selv. Og i 2008, da syklonen 'Nargis' herjet i deltaet til elven Irrawaddy, døde anslagsvis 140.000 mennesker i Burma. De fleste dødsfallene kunne vært unngått med en tidligere respons fra militærjuntaen.

"Naturkatastrofer er uunngåelige," sa president Sein under et regjeringsmøte om koordinasjonen av kriseinnsatsen før syklonen i går. "Men det er nødvendig å komme seg gjennom disse katastrofene med så lite skader som mulig gjennom å være forberedt," la han til. Presidenten minte om at man etter katastrofen i 2008 hadde investert mye i nasjonal katastrofeberedskap og dannet nye institusjoner. Disse ville nå bli satt på prøve.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no