See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 13.12.2013 - Uro i Bangladesh etter henrettelse av islamistleder
» 10.09.2013 - Fredsprisvinner Yunus anklages for skattejuks
» 15.08.2013 - Uventet mirakel i Bangladesh: Fattigdommen nesten halvert
» 15.05.2013 - 200.000 flykter fra syklon i Bangladesh, Burma
» 08.05.2013 - Bangladesh stenger titalls usikre tekstilfabrikker
» 26.04.2013 - Tekstilarbeiderne i Bangladesh truer med opprør











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Salahuddin Quader Chowdhury er funnet skyldig i folkemord og er dømt til døden ved henging
© "Save Salahuddin Quader Chowdhury"/Kureren
Samfunn - Bangladesh

Dødsdom for opposisjonsleder i Bangladesh

Begum Khaleda Zia, leder for Bangladesh National Party (BNP), krever en slutt på dødsdommene

© BNP/Kureren
Kureren, 1. oktober 2013
- En profilert opposisjonsleder i Bangladesh er dømt til døden av en såkalt "krigsforbryterdomstol" for hendelser under frigjøringskrigen mot Pakistan i 1971. Opposisjonen raser, og det fryktes nå nye opptøyer i Bangladesh. Minst 100 personer er drept under protester mot domstolen.

Salahuddin Quader Chowdhury er en av topplederne i Det bangladeshiske nasjonalistpartiet BNP, et parti som har styrt det sørasiatiske landet i tre perioder siden det ble dannet i 1978. Nå har en spesialdomstol i landet dømt Chowdhury til døden ved henging for hendelser som ligger 42 år tilbake.

Chowdhury ble, sammen med åtte andre opposisjonspolitikere, anklaget for å ha deltatt i massehenrettelser og andre krigsforbrytelser under krigen i 1971, da Bangladesh, som den gang var Øst-Pakistan, sloss for å løsrive seg fra (Vest-)Pakistan. Retten fant i dag at Chowdhury var medskyldig i både folkemord og tortur og kvitterte med en dødsdom. Han skal ha gjort disse forbrytelsene som kollaboratør for den pakistanske hæren.

Dette er den syvende dommen fra den omstridte krigsforbryterdomstolen. To er blitt dømt til livsvarig fengsel. Fem er blitt dømt til døden. I tillegg til Chowdhury fra partiet BNP, dreier det seg om fire medlemmer fra det islamistiske partiet Jamaat-e-Islami. Chowdhury er det første medlemmet av parlamentet i Dhaka som får en dødsdom.

Krigsforbryterdomstolen ble i 2010 opprettet på ordre av den nasjonalistiske statsministeren i Bangladesh, Sheikh Hasina, angivelig med mål om å "lege sårene fra uavhengighetskrigen". Men det viste seg raskt at det kun var opposisjonspolitikere som ble trukket frem for domstolen, noe som har bidratt til å øke spenningen ytterligere i det politisk sterkt polariserte landet.

Opposisjonen hevder at domstolen kun er et politisk instrument for å angripe den. Chowdhury selv uttalte i dag at hele saken mot ham var fabrikkert og at dødsdommen var blitt diktert fra innenriksdepartementet i Dhaka. "Dommen har vært tilgjengelig på Internett siden i går," hevdet Chowdhury etter å ha mottatt kjennelsen.

Lokale og internasjonale menneskerettsgrupper går i dag sterkt ut mot det de ser på som politiske dommer i Bangladesh. Amnesty International krever i dag at alle dødsdommene må oppheves. "Dødsdommen mot et bangladeshisk parlamentsmedlem er ikke den rette måten å bringe rettferd til de mange ofrene for landets uavhengighetskrig," uttaler Abbas Faiz fra Amnestys kontor i Dhaka i dag.

Også FN har tidligere i år uttalt seg kritisk mot krigsforbryterdomstolen, som FN-eksperter hevder "ikke har gode nok standarder." Ekspertene sa at de ikke var overbevist om at domstolen var uavhengig og kunne garantere for en upartisk og rettferdig dom.

Det nasjonale menneskerettsrådet i Bangladesh, som er et delvis statskontrollert organ, mener tvert imot at den nye domstolen opererer etter den høyeste standarden i landet. Rådet mener at det er et stort behov i Bangladesh for endelig å gå gjennom de forferdelige krigsforbrytelsene som ble foretatt av pakistanske styrker og deres lokale allierte i 1971. Rådet beskriver hendelsene i 1971 som "folkemord".

Dette imponerer imidlertid ikke opposisjonen i landet. BNP-leder Begum Khaleda Zia har flere ganger krevd at rettsprosessene og "massedrapene" må stanses umiddelbart. Og i løpet av de siste månedene har det regelmessig kommet til protester og voldelige sammenstøt i forbindelse med rettshøringene og domsavsigelsene. Minst 100 mennesker har omkommet i disse urolighetene, til nå.

Det kan nemlig bli mye mer urolig nå som den første BNP-toppolitikeren har mottatt sin dødsstraff. Fra byen Chittagong, valgkretsen til dødsdømte Chowdhury, meldes det om at regjeringen har sendt hærstyrker i gatene for å hindre eventuelle masseprotester.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no