See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 22.04.2013 - EU letter oljesanksjonene mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Siden protestene startet i Syria, har pundet sunket kontinuerlig. Her fra prostene i Yabrud, Damaskus, i mai i fjor
© Freedom House/Kureren
Økonomi - Iran | Syria

Iran prøver å stoppe kollaps av Syrias valuta

Syriske pund taper seg raskt i verdi

© Stijn Nieuwendijk/Flickr/Kureren
Kureren, 21. juni 2013
- Det syriske pundet har i de siste ukene vært i fritt fall etter at flere vestlige land har annonsert våpenleveranser til opprørerne i landet. Nå har det allierte Iran grepet inn og gitt nødkreditter for å sikre siste rest av stabilitet i Syrias økonomi.

Syria har tradisjonelt hatt en relativt sterk og stabil valuta, men den har ikke vært åpent konvertibel slik at det lenge har eksistert et svart marked. Ved begynnelsen av opprøret for to år siden, var en US dollar verdt omlag 47 syriske pund, mens svartebørsen ga en noe bedre kurs for dollaren.

Siden opprøret startet, har Syria opplevd det bankmenn kaller et "styrt kursfall", som betyr at det syriske pundet sakte men sikkert har tapt sin verdi uten dramatiske, plutselige fall. Og ved årsskiftet ga én dollar omlag 100 syriske pund i offisielle vekslingsbyråene. I de siste ukene har dollaren gitt opp mot 150 syriske pund på det svarte markedet.

Men i helgen kom det store vendepunktet, som analytikere setter i sammenheng med president Barack Obamas utspill om at også USA nå vil starte å levere våpen til de syriske opprørerne. Med ett falt det syriske pundet til 250 for én dollar på det uoffisielle markedet, ifølge bankkilder i Beirut.

Valutahandlere i Damaskus melder at utenlandsk valuta har blitt vanskeligere å få tak i og at handelen med dem derfor har skutt i været. Handlerne melder om kurser på rundt 200 pund for en dollar på gaten, mens den offisielle vekslekursen fortsatt er på rundt en til hundre. De bekrefter dermed at det syriske pundet plutselig er i fritt fall.

Også den syriske sentralbanksjefen, Adeeb Mayaleh, uttalte seg denne uken om det han kalte en "urealistisk og illusorisk" valutapanikk i landet på syrisk tv. Han ga spekulanter skylden for det plutselige verdiraset til det syriske pundet, som han hevdet "skremmer og utnytter folk".

Men sentralbanksjefen kunne også annonsere at mottiltak var blitt truffet. Ifølge Mayaleh, hadde den syriske og iranske regjeringen undertegnet en avtale som skal sikre betalingen for import av nødvendige varer til landet. Iran hadde gitt Syria en kredittlinje på rundt en milliard dollar (5,7 milliarder kroner) for å gi landet tilgang på utenlandsk, hard valuta, og denne kreditten blir nå tatt i bruk, sa Mayaleh.

Ifølge sentralbanksjefen, ville også den iranske kreditten benyttes til å forsyne syriske banker med hardt tiltrengt utenlandsk valuta, som forbrukerne har tømt bankene for. Under den aktuelle reguleringen, kan syrerne kjøpe opp til 1.333 US dollar per måned i bankene sine, og ifølge Mayaleh, vil den iranske kreditten sørge for at "en stor del av markedets behov" for utenlands valuta nå kan dekkes av landets banker til akseptable priser.

Men rapporter fra Syria indikerer at befolkningen ikke har slått seg til ro med forsikringene fra sentralbanksjef Mayaleh. Sentralbanksjefen har tidligere gitt løfter om å styrke den syriske valutaen som han ikke har klart å leve opp til.

En handelsmann som pendler mellom Beirut og Damaskus beretter om fortsatt panikkstemning i Syria, der store deler av befolkningen frykter at sparepengene de har i syriske pund kan gå fullstendig tapt dersom pundet kollapser. "Folk var i desperat jakt på valutahandlere for å veksle, men prisene varierte og bølget helt vilt," beretter handelsmannen om situasjonen i Damaskus.

En kollaps av det syriske pundet har lenge vært ventet, og flere analytikere har stilt seg undrende til det faktum at dette ikke har skjedd før. De viser til at den irakiske valutaen kollapset fullstendig straks det amerikanske vedtaket om invasjon ble fattet.

Det spekuleres derfor i at Syrias siste allierte, Iran og Russland, må ha gitt Bashar al-Assads regime store pengeinnsprøytninger for å holde økonomien på fote. Flere store lån fra disse landene har da også blitt annonsert. Med den relativt gode tilgangen på utenlandsk valuta disse lånene har gitt, har befolkningen dermed fortsatt å ha noe tillit til det syriske pundet.

Men denne tilliten synes nå å ha forsvunnet, og det synes lite sannsynlig at sentralbanksjef Mayaleh klarer å snakke pundet opp igjen.

Deler av denne artikkelen er levert av 'VoA'.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no