See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Pressekonferanse om jordbruksoppgjøret i dag
© Kureren
Økonomi - Innenriks

Jordbruksoppgjøret: Bøndene fornøyd før valget

Fornøyd: Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, flankert av sine to nestlederne

© Bondelaget/Kureren
Kureren, 15. mai 2013
- Regjeringen og bøndene ble i dag enige om tidenes dyreste jordbruksoppgjør som i snitt vil gi norske bønder 31.000 kroner mer i årsinntekt, eller en lønnsøkning på 10,5 prosent. Også forbrukerne er ivaretatt, med små prisøkninger. Det er valgår.

Regjeringen satt i år mye inn på at jordbruksoppgjøret ikke skulle lande i brudd som i fjor. Regjeringspartner Senterpartiet hadde nærmest krevd dette, og jordbruksorganisasjonene var klar over at de hadde en god forhandlingsposisjon dersom de kunne fremstå som noenlunde nøkterne. Regjeringen Stoltenberg ville for all del unngå sinte bønder og et skadeskutt Senterparti fire måneder før valget.

Dermed gikk det som det måtte gå.

Jordbruksorganisasjonene leverte for nesten tre uker siden sitt krav om 15 prosents "lønnsvekst", noe som tilsvarer en inntektsøkning på 47.000 kroner per årsverk. Kravet var, strategisk nok, noe lavere enn fjorårets krav. Statens forhandlingsleder, Leif Forsell, viste seg imøtekommende, og tilbød først rundt halvparten av det bøndene hadde krevd. Tonen forble god gjennom hele forhandlingen, og man endte til slutt på to tredeler av bøndenes krav.

Norges Bondelag feiret i dag resultatet og konkluderte at "en viktig barriere er brutt når bønder i år får en sterkere inntektsvekst enn andre grupper." Årets jordbruksoppgjør reduserer i snitt inntektsforskjellen til andre grupper i samfunnet med 12.000 kr per årsverk, ifølge bøndenes hovedorganisasjon.

Selv Norsk Bonde- og Småbrukarlag, som sjelden har vist annet enn misnøye med oppgjørene, var svært fornøyd i dag. "Avtalen er et steg i riktig retning," sa en sjelden positiv småbrukarleder Merete Furuberg. "Det har vært få prinsipielle uenigheter mellom staten og jordbruket i dette oppgjøret, og diskusjonen har i hovedsak dreid seg om størrelsen på budsjettoverføringene," konkluderte hun i

Småbrukarlagets leder Merete Furuberg kunne ikke skjule sin tilfredshet over jordbruksoppgjøret

© Kureren
dag.

Rammen på årets jordbruksavtale er på hele 1270 millioner kroner i økte overføringer til landbruket i Norge. Og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet kunne i dag puste lettet ut. "Jeg er glad for at regjeringen på denne måten igjen forbedrer rammevilkårene for jordbruket i konstruktiv samhandling med organisasjonene," uttrykte ministeren i dag.

Bondelaget fikk gjennomslag for sine to hovedprioriteringer, som er korn og storfe. Kornprisen øker med 20 øre per kg for matkorn og 18 øre per kg for fôrkorn. Kornbøndene som i dag har en gjennomsnittsinntekt på om lag 120.000 kroner, får nå et løft på drøyt 50.000 kr i året. For bønder som holder storfe vil det bli gitt et nytt såkalt "kvalitetstilskudd" som blir utbetalt direkte i forbindelse med slakteoppgjøret. Melkebøndene vil få 23 øre mer per liter levert melk.

Dette er også Småbrukarlaget fornøyd med. Ifølge Furuberg, var det "et stort behov" for økte inntekter til disse gruppene, særlig med tanke på "hvordan disse produksjonene har utviklet seg de siste årene." Furuberg fikk videre gjennomslag for at setertilskuddet økes med 5 millioner kroner, og at det nå etableres en "arbeidsgruppe som skal utrede et driftsvansketillegg."

Lite konsekvenser for forbrukerne
Jordbruksoppgjøret vil, på tross av sin størrelse, denne gang i liten grad finansieres direkte av forbrukerne. Selv om det er planlagt mindre prisøkninger, for eksempel 23 øre per liter melk, skal det meste av kostnadsøkningen gå over statsbudsjettet. "Effekten på forbrukerprisene vil bli om lag en halv prosent, eller

Inntektsgapet mellom bønder (grønn) og andre grupper (blå) 2000-14, under Bondevik (blå) og Stoltenberg (rød)

© Bondelaget/Kureren
360 kroner pr år for en gjennomsnittsfamilie på fire," ifølge landbruksdepartementet.

Ifølge regjeringen, har man dermed også tatt hensyn til den norske næringsmiddelindustriens konkurransekraft. "Tilskuddene til den bearbeidende industrien økes med 37 millioner kroner og prisen på råvarer til mel holdes uendret," heter det i en uttalelse.

Den forholdsvis dyre jordbruksavtalen har dermed klart kunststykket med å gjøre bøndene fornøyd og ikke gjøre forbrukerne til ofre. Den minimale økningen i matvareprisene gjør også at man trolig unngår den årevise diskusjonen om høye priser i Norge og meningen bak å subsidiere landbruket, som særlig Fremskrittspartiet og Høyre klarer å slå mynt på.

Og det er allerede klart at den svært fordelaktige jordbruksavtalen øker bøndenes støtte til den rødgrønne regjeringen. Bondelaget offentliggjorde i dag en grafikk som illustrerer lønnsveksten for norske arbeidstakere generelt og norske bønder spesifikt siden år 2000. Der kommer det klart frem at avstanden økte under Bondevik-regjeringen, mens den har krympet under Stoltenberg.

For regjeringen vil det være helt essensielt å vinne stemmer i distriktene for å ha noen mulighet til å vinne valget til høsten. Og det er særlig Senterpartiets og Arbeiderpartiets potensielle velgere i distriktene som hittil har truet med å forbli i sofaen til høsten. Med dagens jordbruksoppgjør vil den rødgrønne regjeringen kunne bevise at den utgjør en forskjell for Distrikts-Norge.

Det var derfor ingen overraskelse at regjeringen la seg ekstra i selene for å oppnå et spesielt godt oppgjør i år.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no