See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 06.05.2013 - Malaysias opposisjon raser etter valgnederlag
» 30.04.2013 - Malaysias opposisjonsleder føler medvinden
» 03.04.2013 - Mot spennende nyvalg i Malaysia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Malaysias opposisjonsparti Pakatan Rakyat holdt et stort protestmøte på stadionet i Selangor i dag
© Anwar Ibrahim/Kureren
Politikk - Malaysia

Masseprotester mot "valgfusk" i Malaysia

Malaysias statsminister Najib Razak vinker til fotografene i dag

© fotoBERNAMA/Kureren
Kureren, 8. mai 2013
- Titusener malaysiere har fulgt opposisjonens oppfordring til å protestere mot helgens "stjålne valg". Demonstrantene går i svart, "i sorg over demokratiets død," på tross av politiets trussel om å arrestere alle deltakerne.

Opposisjonen i Malaysia hevder at den har blitt frarøvet seieren i søndagens valg, der regjeringskoalisjonen fikk 133 av de 222 setene i nasjonalforsamlingen i Kuala Lumpur, ifølge offisielle resultater. Men opposisjonen fikk rundt 52 prosent av stemmene, og det var kun på grunn av manipulering av valgdistriktenes størrelse og avgrensning at statsminister Najib Razak ble gjenvalgt. Samt valgfusk, hevder opposisjonen.

Les mer om valgresultatene i Malaysia i denne artikkelen: "Malaysias opposisjon raser etter valgnederlag".

Opposisjonsleder Anwar Ibrahim annonserte allerede på mandag at partikoalisjonen hans ikke ville akseptere valgresultatene, og oppfordret folk til å protestere mot det "stjålne valget". Folk fulgte raskt opp, og gikk til anskaffelse av svarte t-skjorter, mange av dem med påtrykket "050513" for valgdatoen. Og Anwar kalte sammen til massemønstring på et stadion utenfor Kuala Lumpur i dag.

I dag ble stadion, som rommer 40.000 mennesker, fylt til randen da Anwar og andre opposisjonsledere talte til folkemassene og annonserte videre motstand mot det "stjålne valget". Ifølge malaysiske medier som står opposisjonen nært, var det også titusener utenfor stadium som ikke fikk plass inne. "Det anslås at det minst var 100.000 som hadde samlet seg på stedet, i tillegg til flere titusener som anslås å sitte fast i den verste trafikkorken i Klangdalen i moderne tid," melder avisen 'Harakah Daily'.

Opposisjonen melder også om andre store protestarrangementer der titusener deltok rundt om i landet. Titusener samlet seg i protest ved moskeen i byen Rusila, blant annet.

Massemønstringene ble en stor suksess for opposisjonen på tross av en melding fra Malaysias politisjef Ismail Omar, som hevdet demonstrasjonen var ulovlig og truet med å arrestere alle fremmøtte. Politiet advarte spesielt alle ikke-malayer fra å delta i protesten, "da denne kan bli et påskudd for å starte raseopptøyer." Ikke-malayer, særlig etniske kinesere og indere, er blant opposisjonens fremste velgere.

Opposisjonsleder Anwar gikk i går sterkt imot politiets påstand om at protesten var ulovlig. Partiet opererte innenfor lovverket som regulerer organisasjonen av folkeforsamlinger, da den hadde opplyst politiet om arrangementet. Videre ble massemønstringen avholdt på en privateid lokalitet der stadioneieren hadde sagt seg enig, slik at det ifølge malaysisk lov ikke var nødvendig å søke politiet om tillatelse, het det fra partiet.

Og i møte med de enorme folkemassene, grep da heller ikke politiet inn. Dette står i kontrast til mange tidligere protester mot regjeringen i Malaysia, som har sittet uavbrutt ved makten siden uavhengigheten i 1957 og inntil nylig slo hardt ned på all form for protest. Det antas at det fredelige massemøtet uten politiinngrep vil kunne ta frykten fra mange malaysiere for å delta i liknende protester.

Og det er nettopp dette opposisjonsleder Anwar annonserte på massemønstringen i dag. Opposisjonen oppfordrer folk til å fortsette å delta i massemønstringer og fortsette å vise sin misnøye ved å kle seg i svart. Opposisjonen vil markere en "svart søndag" hver uke fremover, sa Anwar. "Vi vil ikke avslutte denne kampen før folkets suverene stemme er hørt," gjentok han flere ganger, til stor jubel.

Statsminister Najib, på sin side, ble formelt gjeninnsatt for en ny mandatsperiode på mandag. Han sier at han ikke har noen forståelse for protestene. Najib mener opposisjonen får presentere bevis for den angivelige valgfusken og gå rettens vei i stedet for å arrangere ulovlige protester. Dessuten var det dobbeltmoral å kun protestere mot resultatene der regjeringspartiet hadde vunnet, og ikke der opposisjonen selv hadde vunnet, hevdet Najib.

Og angående opposisjonens klagesang om at den fikk flere stemmer enn regjeringskoalisjonen, sa statsminister Najib at Malaysia er et konstitusjonelt monarki og ikke har et presidentstyrt system som i USA. "Hvert enkelt land har et system. Du må akseptere systemet. Dersom du vil styres av antall stemmer, må du velge et presidentsystem. Men vi har ikke et presidentsystem, vi baserer oss på parlamentariske valgkretser," konkluderte statsministeren.

Men han gikk ikke inn på opposisjonens påstand om at regjeringen hadde skreddersydd valgkretsene slik, at regjeringskoalisjonen uansett vil vinne selv om de får færrest stemmer. Slik et skjedde ved valget på søndag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no