See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 08.05.2013 - Masseprotester mot "valgfusk" i Malaysia
» 06.05.2013 - Malaysias opposisjon raser etter valgnederlag
» 30.04.2013 - Malaysias opposisjonsleder føler medvinden











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Malaysias statsminister Najib Razak skrev i mars under på retningslinjer for frie og transparente valg
© PMs Office/Kureren
Politikk - Malaysia

Mot spennende nyvalg i Malaysia

Skyskraperne står på rekke og rad i Malaysias travle og nyrike hovedstad Kuala Lumpur

© Jan Wedekind/GNU/Kureren
Kureren, 3. april 2013
- Malaysias statsminister i dag oppløste parlamentet slik at det må holdes nyvalg innen kort tid. For første gang siden uavhengigheten i 1957 har opposisjonen en reell sjanse til å avløse regjeringspartiet Den nasjonale front.

Malaysias statsminister Datuk Seri Najib Tun Razak annonserte oppløsningen av parlamentet i Kuala Lumpur i en kringkastet tale i dag. "Jeg ønsker å informere malaysierne at jeg i morges har møtt Hans Majestet Kongen og overrakt ham et brev med en henstilling om samtykke til å oppløse ... parlamentet i dag," sa Razak, som la til at kongen "allerede har samtykket" til henstillingen.

Dermed er parlamentet i Malaysia formelt oppløst, og statsminister Razak bekreftet at forberedelsene til nyvalg dermed allerede er i gang. Razak antydet allerede i går at et parlamentsvalg i Malaysia var like om hjørnet. Statsministeren var i går i møte med landets valgkommisjon, og kunne bekrefte at denne var klar til å organisere "frie og rettverdige valg" med det aller første.

Nå er det opp til valgkommisjonen å fastsette datoen for et nyvalg, noe som trolig vil skje i slutten av april eller i månedsskiftet april-mai. Kommisjonen meldte i går at den var klar med et oppdatert manntall og nye, strengere retningslinjer for å unngå valgfusk.

Utlysningen av nyvalg kommer etter en periode med sterkt press på regjeringen til Nasjonalfronten fra opposisjonen og protestmarsjer i gatene for å tillate mer demokrati. Regjeringspartiet har sittet ved makten siden uavhengigheten i 1957, og i lange perioder brukt autoritære og udemokratiske metoder for å beholde maktmonopolet.

Enorme økonomiske fremskritt under Nasjonalfronten har imidlertid bidratt til at befolkningsflertallet har vært fornøyd med regjeringen og funnet seg i autoritære trekk og skinndemokrati opp gjennom årtiene.

Men Nasjonalfronten har vært på gli mot mer demokrati i de siste årene, særlig siden Razak ble statsminister i 2009. Razak har på en annen måte måttet forholde seg til opposisjonen etter at regjeringspartiet mistet sitt to-tredelsflertall i parlamentet for første gang i valget i 2008.

Under hans regjeringsperiode har myndighetene i Kuala Lumpur gitt opposisjonen og pressen større spillerom og i større grad tillatt folkelige protester. Det har kommet frem mye misnøye med regjeringen, mangelen på demokrati og den angivelig omfattende korrupsjonen i landet.

Razak selv annonserte i går at valgkommisjonen nå ville være i stand til å arrangere helt frie valg uten juks. Strengere identitetskontroll og bruk av uslettelig blekk skal hindre dobbelt stemmegivning. Malaysiere i utlandet, der mange støtter opposisjonen, gis anledning til å stemme. Og Razak selv har underskrevet retningslinjene til Transparency International for frie valg og lovte at "jeg vil forsikre meg om at alle kandidatene i Nasjonalfronten også respekterer denne avtalen."

I dagens tv-tale gikk Razak enda lengre i å bekjenne sitt demokratiske sinnelag og annonserte at "demokratiet som styreform er den beste strukturen som noensinne er oppfunnet av menneskeheten."

Og i en enda mer banebrytende kommentar sa Razak at regjeringspartiet ville akseptere et eventuelt valgnederlag. "Jeg vil også forsikre ale malaysiere og de berørte politiske partiene om at, hvis det skulle komme til et politisk maktskifte ..., så må dette skje på en fredelig og velordnet måte."

Med regjeringspartiet tilsynelatende innstilt på et fritt, demokratisk valg, og med en betydelig politisk medvind for opposisjonen, kan det med andre ord for første gang i Malaysias historie bli et spennende valg uten et forhåndsprogrammert utfall.

Men opposisjonen, med Anwar Ibrahims parti Folkealliansen i spissen, er fortsatt skeptisk til Razaks og regjeringspartiets hengivenhet til demokratiet. Folkealliansen har i dag 75 av de 222 plassene i parlamentet i Kuala Lumpur og er overbevist om at de vil vinne et flertall så lenge valgene er rie og rettferdige.

Folkealliansen lover å rydde opp i korrupsjonen i landet og å styrke demokratiet og menneskerettene i Malaysia dersom de kommer til makten. Utover dette, planlegger opposisjonen å videreføre den liberale økonomiske politikken og det muslimske verdigrunnlaget i familie- og kulturpolitikken.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no