See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 08.05.2013 - Masseprotester mot "valgfusk" i Malaysia
» 30.04.2013 - Malaysias opposisjonsleder føler medvinden
» 03.04.2013 - Mot spennende nyvalg i Malaysia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kø foran et valglokale i Kuala Lumpur i går. Valgdeltakelsen var på nesten 80 prosent
© Malaysias valgkommisjon/Kureren
Politikk - Malaysia

Malaysias opposisjon raser etter valgnederlag

Malaysias statsminister Najib Razak jubler over valgseieren

© fotoBERNAMA/Kureren
Kureren, 6. mai 2013
- Malaysias statsminister Najib Razak ble i dag gjeninnsatt som regjeringssjef etter at partiet hans vant gårsdagens valg, det 13. i rekken. Opposisjonen raser, og hevder at det var valgfusk og nydesignede valgdistrikter som kostet dem seieren.

Valgkommisjonen har i dag offentliggjort det endelige resultatet etter søndagens parlamentsvalg i Malaysia, det vil si resultatene fra hvert enkelt valgdistrikt. Og der har den regjerende koalisjonen Barisan Nasional (BN) vunnet 133 av de 222 setene i nasjonalforsamlingen i Kuala Lumpur. BN holder seg dermed ved makten, der det har sittet konstant siden frigjøringen i 1957.

Men det holdt hardt. Ved forrige valg, i 2008, mistet regjeringskoalisjonen totredelsflertallet sitt. Ved dette valget tapte de ytterligere to seter i parlamentet, og trolig også flertallet av de avgitte stemmene ved valget, skal man tro oppsummeringen fra opposisjonsgruppen Pakatan Rakyat (PKR).

Den uavhengige avisen 'Malaysian Insider' gir også opposisjonen seieren i antall stemmer etter å ha regnet på de ufullstendige resultatene levert av valgkommisjonen. Ifølge avisen fikk regjeringskoalisjonen 5,2 millioner stemmer, mens opposisjonen fikk 5,5 millioner stemmer.

Ifølge opposisjonen, har regjeringen i de siste årene tegnet om kartet over valgdistriktene slik at det nå trenges mye færre stemmer for én parlamentsrepresentant i områder der regjeringskoalisjonen tradisjonelt stiller sterkt, mens opposisjonelle valgdistrikt samler mange flere velgere. Dermed klarte statsminister Najib å få et flertall i parlamentet selv om det kun var i begrensede områder partiet hans hadde flertall.

Valgresultatene viser også at polariseringen er gått lenger i Malaysia. Landsbybefolkningen og særlig fattige, rurale malayer støtter massivt opp om regjeringspartiene, som har tatt landet med på en fenomenal økonomisk utvikling siden selvstendigheten. I de større byene, derimot, er middelklassen lei av det autoritære styret til statsminister Najib, og lengter etter friske hender bak rattet.

Samtidig har landets minoriteter i massiv grad sluttet opp under opposisjonen og dens statsministerkandidat Anwar Ibrahim. Det er særlig den store kinesiske minoriteten som har heiet på Anwar og hans PKR. Minoritetene beskylder regjeringskoalisjonen for å stenge dem ute fra beslutninger og for å favorisere den malayiske befolkningsmajoriteten.

Statsminister Najib forklarte opposisjonens relativt gode valg med en "kinesisk tsunami", noe deler av opposisjonen tolket som en rasistisk kommentar. Datuk Mustafa Ali, en av partitoppene i opposisjonskoalisjonen, advarte regjeringspartiet mot å forverre rasemotsetningene i Malaysia "fordi de ikke er fornø

Malaysias opposisjonsleder Anwar Ibrahim

© Pakatan Rakyat/Kureren
yd med valgresultatet."

Den politiske kommentatoren Mohammad Agus Yusoff, som står nært opposisjonen, tolket det store stemmeantallet som en nasjonal tsunami, ikke bare en kinesisk tsunami. "Det som står klart for meg, er at valget i 2013 har vært en annen tsunami av folk fra urbane, halvurbane og landlige strøk, unge, fra middelklassen og andre, som har kommet sammen for å kreve dannelsen av en ren, rettferdig regjering som svarer for hele folket."

PKR aksepterer ikke valgresultatet
Opposisjonen annonserte allerede i går at de ikke uten videre vil akseptere valgresultatet, da de hevder å ha registrert mange tilfeller av valgfusk over hele landet. Opposisjonsleder Anwar sa på en pressekonferanse i går at valgkommisjonen først måtte stå til rette for disse uregelmessighetene.

Partiet annonserte i dag at de planlegger å organisere en større demonstrasjon mot valgfusk og angrep på demokratiet på onsdag, der partileder Anwar skal holde tale til massene. Allerede i dag gjorde han det klart hva han vil si under protestmøtet: "Vi tar avstand fra disse manipulerte valgene," sa Anwar på en pressekonferanse i Kuala Lumpur i dag.

Opposisjonen planlegger å presentere et større antall bevis for at stemmesedler har forsvunnet, at mange fikk stemme flere ganger og at det ble lagt ferdigutfylte valgsedler i urnene. Det er derfor mye som tyder på at det kan bli en lengre periode med politiske uroligheter i Malaysia.

Statsministeren vil dempe konfliktene
Statsminister Najib fremhevet i dag derimot behovet for å dempe konfliktnivået i landet. Najib beskyldte opposisjonen for å ha fremmet etnisk splittelse i Malaysia under valgkampen, og så det som et farlig tegn at stemmegivningen hadde vært såpass delt mellom landets etniske grupper. Den nye regjeringen ville "legge stor vekt på harmoni mellom rasene og nasjonal enhet," uttalte Najib i dag.

Ved innsettelsesseremonien i dag annonserte Najib et fremstøt for "nasjonal forsoning" for å slå tilbake på alle former for "ekstremisme og rasisme" i Malaysia.

Statsministeren mer enn antydet at det var opposisjonen som drev et farlig spill i forhold til å fremme "ekstremisme og rasisme" i valgkampen. "For landets skyld, bør vi bare akseptere politikk som er moderat," sa Najib, i det som kunne tolkes som en advarsel mot opposisjonen. Dersom polariseringen ikke ble overvunnet, "vil det lede til spenninger og konflikt i landet," advarte Najib.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no