See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Blir norsk igjen: Widerøe skal ut av SAS i september
© Widerøe/Kureren
Økonomi - Innenriks

SAS selger Widerøe til nordnorske investorer

Ansatte i Widerøe kan se frem til nye eiere i årene fremover

© Widerøe/Kureren
Kureren, 3. mai 2013
- Konkurstruede SAS har inngått en avtale med en gruppe nordnorske investorer om salg av Widerøe for 2 milliarder svenske kroner, opplyste flyselskapet i dag. Widerøe har de siste årene vært en av de få delene av SAS-konsernet med solide overskudd.

Det er de følgende investorene som har slått seg sammen, og gitt vinnerbudet på en 80 prosents eierandel i det lukrative norske flyselskapet: Torghatten ASA, Fjord1 AS og Nordland fylkeskommune. Avtalen innebærer et salg av 80 prosent av aksjene, med en opsjon på overtakelse av de resterende 20 prosent fra SAS i løpet av 2016.

Ved siden av at Nordland fylkeskommune går inn på eiersiden av det regionalt viktige flyselskapet, er det særlig Torghatten ASA som sikrer nordnorsk kontroll på nye Widerøe. Torghatten har hovedkontor i Brønnøysund og er et av Norges største kollektivtransportfirmaer. Det er involvert i mange ferjeruter i Trøndelag og Nord-Norge, Hurtigruten og flere busselskap blant dem Norgesbuss.

Torghatten vil nå bli majoritetseier i det nye selskapet WF Holding AS, som igjen er det nye eierselskapet til Widerøe sammen med fylket og Fjord1. "Vi synes det er gledelig og interessant å være tilbake på eiersiden i flybransjen," kommenterer Torghattens konsernsjef Brynjar Forbergskog.

Widerøe har sitt hovedkontor i Bodø og svært mange av rutene er konsentrert i den nordlige landsdelen. "Dette er en god nyhet for landsdelen som er avhengig av et solid selskap til å trafikkere kortbanene," sier derfor fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland i en kommentar til oppkjøpet. Eriksen legger til at oppkjøpet "sikrer at hovedkontoret for Widerøe blir i landsdelen og Bodø."

Fjord1, derimot, har sitt hovedkontor i Florø og har Sogn og Fjordane fylkeskommune som sin majoritetseier. Selskapet er ledende innen ferjedrift, men også involvert i bussdrift, godstransport på land og reiseliv generelt. Også i Sogn og Fjordane er rutenettet til Wi

Fylkesrådsleder Odd Eriksen i Nordland jubler over kjøpet av Widerø

© Thor-Wiggo Skille/Nordland/Kureren
derøe av vital betydning.

Salget må først godkjennes av blant annet norske konkurransemyndigheter. Transaksjonen forventes derfor først å være ferdig en gang i september 2013.

Videre samaerbeid med SAS
Avtalen om det ventede salget av Widerøe innebærer at de nye eierne vil fortsette å samarbeide med SAS om både flyruter og flere tjenester i forbindelse med driften. Administrerende direktør Lars Kobberstad i Widerøe ser på oppkjøpet som "en langsiktig og bra løsning" for selskapet. "At også SAS er med som minoritetseier sikrer en myk overgang i driften av Widerøe," legger Kobberstad til.

"Samarbeidet mellom SAS og Widerøe vil fortsette, og kundene vil også i framtiden ha tilgang til SAS sitt globale rutenettverk," forsikrer SAS i en pressemelding i dag. "I tillegg vil de reisende fortsatt ha tilgang til verdifulle servicetjenester som EuroBonus, gjennomgående bagasje, gode videreforbindelser og et omfattende nettverk av flyruter, ikke minst over hele distrikts-Norge."

"Dette salget er en viktig del av vår strategi for å styrke SAS' finansielle beredskap, og redusere avhengigheten av ekstern finansiering. Vi er veldig glade for å ha utviklet Widerøe til et vellykket flyselskap i SAS' eierskap og vi ser frem til Widerøes styrkede posisjon som det ledende regionale flyselskapet i Norge med de nye eierne," legger Rickard Gustafson, konsernsjef i SAS, til.

SAS: 11 milliarder gjeld
Men om salget av Widerøe kan hjelpe SAS ut av sin nærmest håpløse finansieringssituasjon er ikke sikkert.

SAS tapte 630 millioner svenske kroner i siste kvartal av 2012 og deres totale gjeld utgjorde 10,8 milliarder svenske kroner ved utgange

Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS klarte ikke å holde på lukrative Widerøe

© SAS/Kureren
n av september. Fratrukket kontantbeholdning og kortsiktige finansielle investeringer er nettogjelden på 6,9 milliarder kroner.

Mellom 2013 og 2016 forfaller rundt to milliarder svenske kroner i gjeld hvert år. De mest prekære likviditetsproblemene er forventet i 2014, når 2,3 milliarder forfaller, mens det "letteste" året er 2013, når 1,3 milliarder forfaller. SAS hadde per utgangen av september ikke mer enn 2,4 milliarder svenske kroner i likvider.

Og for å få tilgang til cash, selger SAS nå unna alt selskapet kan, ikke bare Widerøe. I begynnelse av mars inngikk SAS en avtale med Swissport om salg av bakkeselskapet Ground Handling. Og i slutten av februar underskrev SAS en avtale om å salg av flymotorer, som skal leies tilbake. Salget bringer 700 millioner svenske kroner inn i SAS-kassen.

Overskudd for Widerøe
Widerøe har, for sin del, gått med solide overskudd de siste årene, selv om 2012 var et "dårlig" år for flyselskapet. Overskuddet i Widerøe i kvartalet fra november 2012 til januar 2013 endte på 35,9 millioner kroner. Overskuddet var mer enn halvert fra samme periode i fjoråret, da det nådde 80,5 millioner kroner, opplyser selskapet selv.

Widerøe er Nordens største regionale flyselskap, med 1400 medarbeidere og en årlig omsetning på 3,2 milliarder kroner. Selskapet frakter over 2,5 millioner passasjerer i året og trafikkerer 47 flyplasser i inn- og utland, sommerruter inkludert.

Widerøe har nærmere 400 avganger daglig, og flyr til dobbelt så mange flyplasser i Norge som noe annet flyselskap. De kommersielle rutene utgjør i dag 60 prosent, mens anbudsrutene på kortbanenettet utgjør 40 prosent av Widerøes virksomhet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no