See also:
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 14.11.2013 - Irland takker nei til mer krisehjelp
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger
» 06.04.2013 - Portugisisk sparepakke er grunnlovsstridig
» 21.03.2013 - Overraskende vekst i Irland
» 15.03.2013 - EU gir Portugal forlenget fristChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Eurogruppens leder, Jeroen Dijsselbloem (v), og leder for Den europeiske sentralbank, Mario Draghi (h), på pressekonferansen i Dublin i dag
© Irish govt/Kureren
Økonomi - Irland | Portugal

Portugal og Irland får gjeldsutsettelse

Kureren, 12. april 2013 - Finansministerne i eurosonen har på et møte i Dublin i dag vedtatt å gi Irland og Portugal syv år ekstra på å nedbetale kriselånene de har fått fra EU. Vedtaket kommer som følge av månedslange, tøffe forhandlinger.

Nødkredittene, som ble gitt de to eurolandene da tilgangen til lån på det internasjonale markedet lukket seg, er i ferd med å betales tilbake. Og nedbetalingen utgjør dermed en del av byrden til de to kriselandene, der budsjettkutt og smertefulle økonomiske reformer har skapt stor sosial nød og begrensede muligheter for å investere i ny vekst.

Siden årsskiftet har særlig Portugal, men også Irland, derfor bedt om bedre vilkår ved nedbetalingen av disse kriselånene. Veien ut av krisen viser seg lengre og tyngre enn forventet, og i stedet for å måtte be om ytterligere krisehjelp, har Irland og Portugal presset på for å endre vilkårene i eksisterende krisepakker.

Ifølge en pressemelding fra euromøtet i Dublin, har kreditorene nå kommet irene og portugiserne i møte. Eurolandene strekker tilbakebetalingen av nødkredittene til Irland og Portugal med syv år, og minker slik den årlige rente- og avbetalingsbelastningen.

Pressemeldingen fremhever at utsettelsen betinger at regjeringene i Dublin og Lisboa fortsetter å leve opp til reform- og spareprogrammene de har forpliktet seg til. Særlig med tanke på Portugal, der grunnlovsdomstolen nylig veltet flere av sparetiltakene til regjeringen, forventet EU-landene at rammen til de opprinnelige budsjettplanene overholdes.

"Vi fikk bekreftelser fra portugisiske myndigheter at de innen kort tid vil komme i overensstemmelse med troikaen og lovfeste passende kompenserende tiltak om utgiftskontroll som følge av kjennelsen fra den portugisiske grunnlovsdomstolen," het det i pressemeldingen.

Meldingen legger videre vekt på at tidshorisonten for at Irland og Portugal kan vende tilbake til det internasjonale lånemarkedet skal overholdes. Den forlengede nedbetalingstiden skulle derfor også fungere som et "tillitskapende" tiltak overfor markedet. Irland har allerede vært i stand til å selge statsobligasjoner på det åpne markedet, mens veien frem dit fortsatt synes lengre for Portugal.

Eurolandene lovpriste til slutt utføringen av de upopulære reformprogrammene i både Irland og Portugal. Begge landene var "stort sett på rett spor, på tross av et utfordrende makroøkonomisk miljø," het det i meldingen.

Den lengre nedbetalingstiden av nødkredittene må først godtas i parlamentene i flere av eurolandene før den er endelig gyldig.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no