See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 07.01.2014 - Storbritannia varsler flere kutt i velferdsstaten
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 12.04.2013 - Portugal og Irland får gjeldsutsettelse
» 21.03.2013 - Overraskende vekst i Irland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Irlands statsminister Enda Kenny
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Økonomi - Irland

Irland takker nei til mer krisehjelp

Irlands finansminister Michael Noonan

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 14. november 2013
- Irlands statsminister Enda Kenny kunngjorde i dag at regjeringen takker nei til mer økonomisk nødhjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) når den løpende krisepakken avsluttes den 15. desember. Men den irske økonomien er ikke ute av krisen.

I en tale til parlamentet i Dublin i dag sa statsminister Kenny at dette var den "riktige avgjørelsen" for Irland. Kriselandet har ifølge Kenny, gjennomført bistandsprogrammene som IMF og EU siden 2010 har sponset med 85 milliarder euro (over 700 milliarder kroner) på en "vellykket" måte.

Ifølge Kenny har den irske regjeringen lyktes med å oppfylle hele reformprogrammet i løpet av tre år, gjennom sparetiltak og justeringer i finanspolitikken. Samtidig er statsgjelden redusert. Dermed er Irland nå klart for å stå på egne ben, ifølge regjeringen.

Troikaen, som består av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF, ga allerede i oktober, under den siste kvartalsgjennomgangen sin, grønt lys for at Dublin kunne forlate redningspakken før årsskiftet. Troikaen priset fremgangen Irland hadde hatt med å oppfylle så å si alle målene i redningspakken.

Ved samme anledning påpekte den irske finansministeren, Michael Noonan, at Irland hadde dekket finansieringsbehovene frem til 2015 og hadde en reserve på "rundt 25 milliarder euro" (over 200 milliarder kroner). Dette burde være en stor nok buffer for nasjonaløkonomien, slik at det ikke blir en for stor risiko "dersom vi bestemmer oss for å forsette alene," ifølge Noonan.

Finansministeren håper nå at den irske regjeringen vil kunne redusere offentlige underskudd til 4,8 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) i løpet av 2014, som et steg på veien mot målet på 3 prosent i 2015.

Advarsler fra IMF
Men IMFs nestleder David Lipton advarte i forrige uke Irland mot å ta for raske skritt ut av redningspakken. "Vi hadde foretrukket om Irland hadde forlatt det løpende redningsprogrammet skrittvis og ikke med en gang," sa Lipton til den tyske avisen Die Welt. Han foreslo ikke et nytt redningsprogram, men løsninger som for eksempel en åpen nødkreditt, som landet kunne ha i bakhånd dersom noe uforutsett skulle skje.

Det ville imidlertid verken statsminister Kenny eller finansminister Noonan gå inn på i dag.

Og mens Kenny greide ut om vedtaket i parlamentet i Dublin, annonserte Noonan det samme i et møte med sine finansministerkollegaer fra EU i Brussel i ettermiddag. Der fikk Noonan sterk ros for at Irland var det første landet som hadde "gjort suksess" med redningspakken og kommet seg på fote igjen.

Krisen er ikke over
Men den økonomiske krisen i Irland er langt fra over. Etter tre år med tøffe sparetiltak og økonomisk nedgang, var det riktignok en beskjeden fremgang i økonomien i andre kvartal i år. Da økte BNP med 0,4 prosent i forhold til første kvartal, og avsluttet dermed en lengre periode med resesjon.

Men på årsbasis ligger Irland fortsatt an til negativ BNP-vekst i 2013, på mellom -0,5 og -1,0 prosent. Dette kommer frem i de dagsferske statistikkene fra EU-byrået Eurostat, som viser at hele eurosonen har en skuffende lav vekst på kun 0,1 prosent i tredje kvartal.

På arbeidsmarkedet ser det imidlertid noe lysere ut i Irland. Ifølge Eurostat har ledighetstallene på øya krøpet sakte men sikker nedover det siste året og er nå nede på 13,6 prosent. I september i fjor var arbeidsledigheten i Irland fortsatt på 14,7 prosent. Dermed er ledigheten på øya kun 1,4 prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet i eurosonen.

Ungdomsledigheten har også gått kraftig ned og ligger nå på 28,0 prosent. Men mye av denne nedgangen kommer på grunn av en massiv utvandring fra Irland i løpet av kriseårene, og det er særlig ungdommen som har reist utenlands. Det anslås at 300.000 irer har emigrert i løpet av de siste fire årene, og at over 40 prosent av disse er i aldersgruppen 15 til 24 år.

Utvandringsbølgen er imidlertid i ferd med å avta. Og selv om Irland på ingen måte er preget av optimisme og fremtidstro, er det klare tegn på at landet er på vei ut av krisen, dog med svært små skritt.

Les mer om utviklingen i Irlands økonomi i denne artikkelen: "Overraskende vekst i Irland".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no