See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den portugisiske finansministeren, Vítor Gaspar, kan foreløpig puste lettet ut
© República Portuguesa/Kureren
Økonomi - Portugal

EU gir Portugal forlenget frist

Kureren, 15. mars 2013 - Den dype resesjonen i Portugal har ført til at troikaen har innvilget regjeringen ett år til for å kutte budsjettunderskuddet. Fristen for å kutte offentlige utgifter med 4 milliarder euro blir også forlenget fra 2014 til 2015.

Beslutningen ble tatt etter at troikaen - som består av den Europeiske Unionen (EU), Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) - nylig gjennomførte den syvende, men neppe den siste, revisjonen av den portugisiske økonomien.

Dermed vil Portugal få noe lengre frist enn tidligere med å oppfylle de europeiske stabilitetskravene. Beslutningen kommer etter innstendig påtrykk fra den portugisiske regjeringen, som møtes av stadig sterkere protester under gjennomføringen av de omstridte sparetiltakene. Landet er kastet inn i en dyp resesjon som følge av sparekursen.

Og selv om Portugal har gjennomført alle sparetiltakene troikaen har krevd, klarer ikke regjeringen i Lisboa å nå målene om reduserte budsjettunderskudd, simpelthen fordi landets BNP synker i stadig raskere takt. Ifølge den portugisiske avisen 'Público', har underskuddet på statsbudsjettet i år allerede økt til nesten 5 prosent, selv om den regjeringen i Lisboa fortsatt offisielt forventer å holde underskuddet innen rammen av 4,5 prosent.

Det ambisiøse målet med å kutte det offentlige underskuddet til 2,5 prosent i 2014 har nå blitt revidert, og det forventes nå at nivået i 2014 vil holde seg rundt tallet for 2013, skriver avisen.

Den portugisiske finansministeren, Vítor Gaspar, presenterte i dag et dystert bilde av landets økonomiske situasjon. I fjor anslo han at den portugisiske økonomien ville falle med 1,1 prosent i 2013. Nå snakker Gaspar om 2,3 prosent. Arbeidsledigheten, som allerede er like under 17 prosent, kryper opp på et nivå som landet har aldri oppnådd før. Gaspar gir et anslag på hele 18,2 prosent ved utgangen av 2013, og trolig 19 prosent i 2014.

Også eksporten, som holdt seg stabil i fjor, raser nå nedover. Gaspar sier at grunnen til dette er det han kaller "det ugunstige ytre økonomiske miljøet." Finansministeren viser blant annet til at forbruket i nabolandet Spania, Portugals viktigste eksportmarked, har falt fullstendig sammen.

Portugisisk innenlandsk forbruk faller også for andre året på rad på grunn av manglende betalingsevne hos landets middelklasse. Etter de brutale skatteøkningene og færre ekstra utbetalinger har flere og flere portugisiske familier problemer med å strekke lønnen til enden av måneden.

Nye sparekrav fra troikaen
Men troikaen har også satt nye krav til innsparinger i Portugal. Blant annet skal det nå kuttes i sluttvederlagene for portugisere som mister jobben, noe det stadig blir flere av. Sluttvederlagene skal nå kuttes fra en lønn tilsvarende tjue arbeidsdager til 12 dager for hvert år arbeidstakeren har jobbet.

Pakken fra troikaen betyr dermed at den typiske portugiseren, som allerede lever under tøffe kår, trolig ikke kommer til å merke verken forbedringer eller forverringer i sin personlige økonomi i de nærmeste månedene.

Det gjelder også de såkalte "midlertidige" tiltakene, som ble innført i fjor og kutter i utbetalinger til pensjonister og statstjenestemenn. Finansministeren kunne ikke si når disse "midlertidige" tiltakene skulle oppheves, men fastslo at de fortsatt anses som "midlertidige".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no