See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.09.2013 - Afrikanske land gir bistandspenger til Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Jordbruket er fortsatt den viktigste næringen i Senegal
© A. Casset/FAO/Kureren
Økonomi - Senegal

Senegalesisk vekst trosser energikrise

Kureren, 10. april 2013 - Det vestafrikanske landet Senegal fremviser fortsatt en formidabel vekst, anslått til 4,0 prosent i år, på tross av at prognosene måtte nedjusteres på grunn av høye priser på importert olje. Veksten skal fortsette, anslår Pengefondet.

Den internasjonale pengefondet (IMF) offentliggjorde i dag sin nyeste analyse av den økonomiske utviklingen i Senegal, et av de mest stabile landene i Vest-Afrika. Ifølge IMF-analytiker Hervé Joly, er Senegal på god vei til å rette opp den relativt lave veksten, i afrikansk sammenheng, landet har hatt det siste tiåret. Senegal er faktisk på vei til å bli en av regionens raskest voksende økonomier.

I desember i fjor hadde IMF og senegalesiske myndigheter anslått BNP-veksten for 2013 til å nå hele 4,3 prosent, opp fra 3,5 prosent i 2012 og skuffende 2,1 prosent i 2011. I dag nedjusterte Joly prognosen for i år noe, til rundt 4,0 prosent.

Nedjusteringen kom som følge av "økende importutgifter for olje- og matvareprodukter," ifølge Joly. Den tross alt store veksten ble derimot forklart med "sterke resultater i landbrukssektoren," som fortsatt er den viktigste i Senegal, et land med få naturressurser.

Selv om Senegal, med sin regionalt viktige hovedstad Dakar, tradisjonelt har spilt en lederrolle i det franskspråklige Vest-Afrika, har den økonomiske utviklingen i landet gått trådt i det meste av perioden siden uavhengigheten i 1960. En svært sentralstyrt og gjennomregulert økonomi har fått mye av skylden for dette, men Senegal har i samarbeid med IMF foretatt drastiske liberaliseringsreformer i over et tiår nå.

Det kan synes som om disse reformene nå endelig bærer frukter. Vekstprognosene for Senegal er blant Afrikas, og verdens, beste, skal en tro IMF-statistikken. Pengefondet forutser gjennomsnittlige vekstrater på 5 prosent i hvert år frem mot 2017.

Det kan saktens trenges, for utgangspunktet er svært lavt og befolkningen i landet vokser fortsatt i en rasende fart, rundt 2,6 prosent årlig. Og for at den økonomiske veksten skal komme befolkningen til gode, må den være vesentlig høyere enn befolkningsveksten.

Et presserende problem som gjenstår for at Senegal skal kunne fortsette å vokse raskt nok også i fremtiden er den vanskelige energisektoren. Det produseres altfor lite strøm i Senegal, der strømbrudd hører med til dagliglivet. Dessuten er det dyrt å produsere strøm i Senegal, noe som fører til at myndighetene, mot rådene fra IMF, subsidierer strømproduksjonen med 240 millioner euro (1,8 milliarder kroner) i året.

IMFs Joly råder myndighetene i Dakar til å fase ut subsidiene og satse på en storutbygging av små energiprosjekter "med mer effektiv og billigere teknologier" enn det som bygges i dag. Regjeringen har, i forholdet til strømproduksjonen, i stor grad snust på store prestisjeprosjekter og vurderer blant annet å sette opp atomkraftverk i landet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no