See also:
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 06.11.2013 - Spania: 800.000 nye boliger finner ikke kjøpere
» 23.10.2013 - Spania "er ute av resesjonen" enn så lenge
» 17.10.2013 - Norwegian etablerer nytt selskap i Spania
» 26.09.2013 - Spania endrer trolig røykeloven for å bygge Euro-Vegas
» 28.08.2013 - Boligprisene faller med 37 prosent i Spania
» 09.07.2013 - Politiet bekrefter: Spanias statsminister var korrupt











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den senegalesiske forskeren Lamine Gueyela, utenrikskoordinator Delia Herrera og instituttleder Basilio Valladares
© Cabildo de Tenerife/Kureren
Økonomi - Spania | Senegal

Afrikanske land gir bistandspenger til Spania

Utenrikskoordinatoren i øyregjeringen på Tenerife, Delia Herrera

© Cabildo de Tenerife/Kureren
Kureren, 2. september 2013
- Tidene forandrer seg. Kanariøyene er hardt rammet av krisen i Spania. Regjeringen i Madrid kutter i budsjettene, og nå var et forskningsinstitutt på øyene truet av konkurs. Men hjelpen kom fra Senegal, som redder instituttet etter at kanariske myndigheter ba om bistand.

Senegals regjering kunngjorde nylig at den har bevilget 325.000 euro (2,6 millioner kroner) for å finansiere Kanariøyenes Institutt for tropiske sykdommer. Takket være denne bistanden vil instituttet unngå nedleggelse og full stopp i pågående forskningsaktiviteter etter at den spanske staten kuttet budsjettene.

"Man kan ikke forvente mye fra den spanske staten," sier instituttets direktør Basilio Valladares, som forstår at regjeringen i Madrid i disse krisetider må gjøre tøffe prioriteringer. Da står forskningen ikke øverst på agendaen. "Men hvis pengene ikke kommer fra ett sted, så må jeg finne dem et annet sted," legger Valladares til.

Valladares forklarer at, inntil nylig fikk Kanariøyenes Institutt for tropiske sykdommer pengestøtte fra både det spanske Direktoratet for utviklingssamarbeid (AECID), tilsvarende Norad i Norge, og det nedlagte departementet for forskning og innovasjon. Begge kildene tørket inn, og instituttet måtte søke midler i andre land og fra næringslivet for ikke å måtte stenge dørene.

Ifølge den kanariske avisen 'Diario de Avisos' har Senegals regjering nå lovet å avsette 325.000 euro i det vestafrikanske landets statsbudsjett for 2014. Pengesummen ble oppnådd etter at utenrikskoordinatoren i øyregjeringen på Tenerife, Delia Herrera, sendte en offisiell forespørsel til Senegal om å få bistandspenger.

Herrera uttaler at hun er veldig "fornøyd" med hjelpen fra Senegal til Kanariøyene. Og, i bytte for pengestøtten fra utviklingslandet, skal Senegals president Macky Sall nå få tittelen som 'ærespresident' for Kanariøyenes Institutt for tropiske sykdommer.

Kanariøyene søker mer penger i Afrika
Denne økonomiske bistanden fra Senegal til Kanariøyene er ikke et isolert tilfelle,

Søker mer bistand fra Afrika: Delia Herrera (h) forhandler med en delegasjon fra Kapp Verde

© Cabildo de Tenerife/Kureren
viser det seg. Siden regjeringen i Madrid har kuttet budsjettstøtten til de autonome Kanariøyene i de siste årene, har myndighetene på øyene begynt å lete etter penger et annet sted.

Ifølge Herrera prøver Kanariøyenes regjering nå, etter suksessen med å søke midler fra Senegal, å få mer bistand fra andre utviklingsland i Afrika. Dette inkluderer øyegruppen og nabolandet Kapp Verde og den tidligere spanske kolonien i Afrika, Ekvatorial Guinea. Videre søkes det om midler fra Angola og Nigeria, land som ikke har noen historiske bånd til Kanariøyene, men hvor økonomien er i vekst.

Kanariske bistandspenger inn og ut
Ironisk nok skrøt de kanariske myndighetene, før krisen brøt ut i Spania, av å være en av de spanske regionene som brukte mest penger på bistand til nabolandene i Afrika. Men de offisielle bistandstallene har alltid vist det motsatte. I 2007, like før krisen brøt ut, var Kanariøyene faktisk den spanske delstaten som brukte aller minst penger på bistand: bare 0,13 prosent av den autonome regionens offisielle budsjetter.

På den annen side har Kanariøyene i mange år vært den spanske regionen som har mottatt mest bistandspenger, særlig fra EU. Bare i løpet av de siste fire årene har Brussel bevilget 2,6 milliarder euro (21 milliarder kroner) i utviklingsmidler til Kanariøyene. Dette er del av EUs såkalte Interreg-program som skal utvikle regionen ved navn "Makaronesia": øygruppene Azorene og Madeira (Portugal), Kanariøyene (Spania) og Kapp Verde.

Levestandarden på Kanariøyene ligger noe under gjennomsnittet blant de spanske regionene. Likevel oppnådde kanarierne et BNP per capita-nivå på 25.800 dollar i 2012. Til sammenlikning hadde senegaleserne et BNP per capita-nivå på 1120 dollar i 2011.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no