See also:
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 06.11.2013 - Spania: 800.000 nye boliger finner ikke kjøpere
» 17.10.2013 - Norwegian etablerer nytt selskap i Spania
» 26.09.2013 - Spania endrer trolig røykeloven for å bygge Euro-Vegas
» 02.09.2013 - Afrikanske land gir bistandspenger til Spania
» 28.08.2013 - Boligprisene faller med 37 prosent i Spania
» 09.07.2013 - Politiet bekrefter: Spanias statsminister var korruptChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arbeidsledige protesterer foran arbeidskontoret på Tenerife på Kanariøyene
© ALQL/Kureren
Økonomi - Spania

Spania "er ute av resesjonen" enn så lenge

Optimist: Spanias statsminister Mariano Rajoy

© Moncloa/Kureren
Kureren, 23. oktober 2013
- Spanias nasjonalbank publiserte i dag nye beregninger som viser vekst i økonomien for første gang etter mer enn to års tilbakegang. Men tallene, som først må bekreftes av myndighetene, viser at den innenlandske etterspørselen fortsetter å falle og arbeidsledigheten er på over 26 %.

Ifølge banken har Spania foreløpig satt punktum for den lengste resesjonen etter at landet gjeninnførte demokratiet i 1975.

"Beregningene baserer seg på tilgjengelig informasjon om konjunkturutviklingen, og de tyder på at BNP vokste med 0,1 prosent i perioden juli-september sammenlignet med forrige kvartal, etter ni kvartaler på rad med nedgang," skriver nasjonalbanken i sin siste økonomiske bulleteng.

Men banken presiserer at "den innenlandske etterspørselen hadde opplevd en nedgang tilsvarende den i forrige kvartal" på 0,3 prosent. Det var med andre ord en lett økning i eksporten, på 0,4 prosentpoeng, som hadde gitt utslag for veksten i den spanske nasjonaløkonomien, mens forbrukerne i Spania fortsatt ikke merker noe til fremgangen.

Beregningene fra Spanias nasjonalbank må nå bli bekreftet av det nasjonale statistikkinstituttet (INE), som i løpet av neste uke vil publisere de offisielle tallene over veksten i nasjonaløkonomien.

Den spanske økonomien har gått gjennom to tøffe resesjoner siden midten av 2008. I de siste fem og et halvt årene har veksten aldri kommet over 0,3 prosent i kvartalet. Analyser fra internasjonale organisasjoner som Pengefondet eller EU-kommisjonen viser at den spanske økonomien gjennomgår et tapt tiår i forhold til økonomisk vekst.

Ledigheten fortsatt enorm
I løpet av krisen har verdien av varer og tjenester som produseres i Spania falt med totalt 7,5 prosent. Men tapet av arbeidsplassene har vært enda mye større: Siden midten av 2007 har Spania mistet 3,7 millioner jobber, 18 prosent av alle arbeidsplassene landet hadde for fem år siden.

Ifølge de nyeste tallene er arbeidsledigheten i Spania nå på rundt 26,3 prosent, den største i EU-landene ved siden av Hellas, og det er over seks millioner arbeidsledige. Det vil si at mer enn 1 av 4 spanjoler er uten jobb. Og enda verre er arbeidsledigheten blant ungdommen, som ligger på rundt 57 prosent.

Spanias konservative statsminister, Mariano Rajoy, som har sittet ved makten i nesten to år, har i den siste tiden kommet med noen få og knappe uttalelser som et forsøk på å berolige landets seks millioner arbeidsledige.

"Det er sannsynlig at tendensen i retning en bedring blir sterkere i de kommende kvartalene, i tråd med anslaget for en gradvis bedring i produktiv virksomhet og en tilbakevending til økonomisk vekst," sto det i en kort kommentar fra statsministerens kontor i vår. Og allerede i april i fjor meldte regjeringen at ledigheten nå ville begynne å gå ned. Men siden dette har ytterligere en halv million spanjoler mistet jobben.

Ifølge det europeiske statistikkontoret Eurostat ser det imidlertid ut til at ledigheten i Spania nådde sin topp i sommer, og det er tegn til at den nå går tilbake, i svært sakte tempo.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no