See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ikke glad i media: Spanias statsminister under en av sine få samtaler med media
© La Moncloa/Kureren
Politikk | Økonomi - Spania

Politiet bekrefter: Spanias statsminister var korrupt

Regjeringspartiet PPs tidligere kasserer, Luis Bárcenas

© PP/Kureren
Kureren, 9. juli 2013
- Det spanske politiet bekrefter at de sitter på dokumentasjon som viser at landets konservative stasminister, Mariano Rajoy, har løyet til folket. Rajoy har i årevis mottatt "svarte penger" fra partikassa som stammer fra korrupsjon og ikke ble beskattet.


Statsministeren har siden januar i år nektet på påstandene om at han mottok svarte penger, slik det har kommet frem etter at de parallelle regnskapene til regjeringspartiet Partido Popular (PP) ble lekket til pressen. Men nå bekrefter politiet at dokumentasjonen er ekte.

Spania er i dyp økonomisk krise. Men også det konservative regjeringspartiet PP er den verste krisen i sin historie. Partiets tidligere kasserer, Luis Bárcenas, er arrestert for ulovlig partifinansiering, og sist uke innrømte han at partiet har operert med svarte penger i 20 år.

Regnskapene til Bárcenas dokumenterer hvordan kassereren hver måned leverte konvolutter med "svarte penger" til partiets ledere. Blant dem som mottok penger var Spanias tidligere statsminister, José María Aznar, og nåværende statsminister Mariano Rajoy, samt flere nåværende og tidligere statsråder.

Konvoluttene innholdt opptil 10.000 euro (80.000 kroner) og ble betalt ut til lederne jevnlig uten at disse skattet for den ekstraordinære inntekten.

Pengene skal ha kommet fra forskjellige firmaer, særlig i byggebransjen, og de var angivelig ofte knyttet opp mot gjenytelser som byggetillatelser. Bárcenas sier også at lederne, inkludert Rajoy, ble informert om hvor pengene kom fra. Flere parlamentsmedlemmer fra regjeringspartiet har bekreftet deler av historien, men Rajoy og hans regjering har hele tiden nektet å snakke om emnet og prøvd å distansere seg fra Bárcenas.

Dermed har kassereren nå gått til motangrep og begynt å snakke til den spanske pressen. I et intervju med avisen 'El Mundo' forklarte Bárcenas at, i en samtale med Mariano Rajoy, utdypet han overfor statsministeren hvordan han klarte å innkassere en godtgjørelse på 200.000 euro (1,6 millioner kroner) "for PP i regionen Castilla-La Mancha i bytte mot tildelingen av en stor kontrakt til et byggefirma i byen Toledo."

Rajoy var dermed informert hvor ekstrautbetalingene hans kom fra.

Les mer om korrupsjonen i Spanias regjering i denne artikkelen: "Spanias regjeringsparti har vært ulovlig finansiert i 20 år".

Mot regjeringsk

Gode venner: Spanias nåværende statsminister Mariano Rajoy (v) og tidligere statsminister José María Aznar (h)

© FAES/Kureren
rise i Spania?

Og avsløringene går videre. Dag etter dag våkner spanjolene til nye detaljer om den såkalte "Bárcenas-saken". Nå er det like før dokumentene kan "velte regjeringen" i Spania, ifølge lokale kommentatorer.

Storavisen 'El Mundo' informerer i dag at, ifølge papirene som redaksjonen har fått kopier av, fikk statsminister Rajoy en ulovlig ekstralønn i 1997, 1998 og 1999. Da var han samsferdsels- og kulturminister i Aznars regjering. Dette er i strid med den såkalte inkompatibilitetsloven fra 1995, som sier at regjeringsmedlemmer ikke får ha noen ekstrainntekter, verken offentlige eller private.

Pengene ble levert i sigaresker, direkte på Rajoys kontor i departementet. Den ulovlige ekstralønnen, var ifølge regnskapet til Bárcenas, på 7 millioner pesetas (332.000 kroner) i 1997 og 4,2 millioner pesetas (200.000 kroner) i 1998. Et år senere, i 1999, var det to oppføringer på 2.1 millioner pesetas (100.000 kroner) hver.

Hele dokumentasjon ble i går levert til en domstol i Madrid. Og alle papirene har blitt bekreftet å være ekte av politiets eksperter og en aktor i anti-korrupsjonsenheten. Papirene dokumenterer alle svarte betalinger i det konservative partiet i årene 1990-2008, med unntak av årene 1994-96.

Statsminister Rajoy har ikke kommentert saken, nærmest som vanlig.

Rajoy har i det hele tatt trukket seg mer og mer tilbake fra kontakten med media etter hvert som krisen i Spania og korrupsjonssaken i partiet fordypes. Så langt i år har han bare holdt to "pressekonferanser", og på dem var han ikke en gang til stede. Journalistene ble plassert i et rom der de kunne se statsministeren tale på en storskjerm, og ingen fikk stille spørsmål.

Men ifølge de uttalelser statsministeren har gjort tidligere i år, er hele korrupsjonsskandalen en konspirasjon for å skade regjeringen og "destabilisere Spania." De parallelle regnskapene er forfalskninger, hevdet han. Men nå sier politiet og påtalemyndigheten ham imot.

Les mer om korrupsjonsnettverket i Partido Popular i denne artikkelen: "Spanias regjering korrupsjonsanklaget".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no