See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 06.05.2013 - Kina øver på visumfrihet, med SeychelleneChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra paraden under karnevalet i Bissau
© Jørgen Carling/Kureren
Kultur | Reise - Seychellene | Mosambik | Kapp Verde | Guinea-Bissau | Angola

Reisemål: Afrikas ukjente karnevaler

Fra barnetoget under karnevalet i Mindelo, Kapp Verde

© Mic Dax/Mindelo Infos/afrol News
Kureren / afrol News, 8. februar 2012
- Det feires karneval i flere afrikanske land, men disse er lite internasjonalt kjent. På Kapp Verde, i Angola, Guinea-Bissau og Mosambik har karnevalet lang tradisjon, men også nykommere som Seychellene kan by på en forrykende fest tilpasset turister.

Byen Mindelo, vakkert plassert på Kapp Verdes lune øy São Vicente, huser Afrikas mest kjente og kanskje spektakulære karneval. For tiden er hele São Vicente på høygir. Alle er involvert i å forberede årets største fest på Kapp Verdeøyene. "Carnaval do Mindelo 2012" starter fredag 17. februar, med det store opptoget den 21. februar.

Karnevalet i Mindelo er det nærmeste man kommer en brasiliansk stemning i Afrika, selv om atmosfæren er mer avslappet og afrikansk. Kostymer, vogner og scener følger den brasilianske modellen, mens musikken er helt lokal. Lite kriminalitet, perfekte vær- og temperaturforhold og ubegrenset gjestfrihet bidrar videre til at Mindelo-karnevalet har topp popularitet og et godt rykte.

Mindelo på São Vicente er ikke det eneste karnevalet som feires på Kapp Verde, men det er det klart viktigste og mest severdige. Det har i årevis vært det viktigste reisemålet for den enorme kappverdianske diasporaen, som er spredd i hele verden. Internasjonale turister har bare så smått begynt å oppdage denne store og originale festen, som har tradisjon tilbake til 1700-tallet.

Kapp Verdes hovedstad Praia avholder også et større karneval på samme tid, i sterk konkurranse med Mindelo. Også Praia-karnevalet er livlig, fargerikt og autentisk, og er med avstand den største årlige hendelsen i denne heller søvndrukne byen. Tilreisende foretrekker så langt Mindelo-karnevalet fremfor den stadig voksende konkurrenten i Praia.

Ikke langt unna Kapp Verde, på det afrikanske fastlandet, har befolkningen i det lutfattige og stadig kriserammede Guinea-Bissau en enestående sjanse i året til å glemme den lange listen av problemer i dette vestafrikanske landet. På grunn av fattigdommen er karnevalet i Bissau, hovedstaden, mindre enn de kappverdianske

Hovedparaden under 2009-karnevalet i Mindelo, Kapp Verde

© Grazyna & Wojtek/Mindelo Infos/afrol News
. Men det er kanskje enda mer originalt og eksotisk.

Mens Kapp Verde er et setlerland, befolket av en blanding av portugisere og vestafrikanske slaver der kulturen kan kalles "latinafrikansk", er Guinea-Bissau et av de områdene i Vest-Afrika som ble minst kulturelt påvirket under kolonitiden. Dette synes under Bissau-karnevalet, der de forskjellige folkegruppene kler seg folkloristisk i tradisjonelle drakter. Katolisismen, som fikk lite gjennomslag i Guinea-Bissau, er skjøvet sterkt i bakgrunnen mens lokal kultur feires i fullt monn.

Karnevalet i Bissau starter allerede 13. februar i år og varer i fire dager. "Folk kler seg på forskjellige måter og mange forkler seg i tradisjonelle drakter og masker," i følge SOS Barnebyer i Bissau, som lar alle barna delta i de årlige festivitetene. Det avholdes også et spesielt karneval for barn hvert år, både i hovedstaden og i småbyen Bafata.

Lengre mot sør, i Angolas boomende hovedstad Luanda, vokser det tradisjonsrike karnevalet til stadig større dimensjoner hvert år, med lokale og nasjonale myndigheter som ivrige sponsorer. Luanda-karnevalets organisasjonskomité har et årlig budsjett på rundt en halv million dollar, og provinsmyndighetene har et erklært mål om å gjøre nyrike Luanda om til Afrikas viktigste karnevalreisemål. Forsøkene på å få internasjonal blest om begivenheten har så langt ikke lyktes særlig godt, og det er fortsatt svært få turister som deltar i Luanda-karnevalet.

Organisasjonskomiteen tar på seg stadig større oppgaver. Det arrangeres store konkurranser, med premier for beste karnevalmusikkhit, beste kostymer og selvsagt den peneste jenta - karnevalsdronningen. Komiteen har som mål å søke "balanse mellom det tradisjonelle og det moderne," idet den forbereder karnevalsavspark d

Feststemte karnevalsdeltakere i Luanda (Angola)

© Fir Z/Flickr/afrol News
en 17. februar.

Høydepunktet blir tirsdag 21. februar, med opptoget av karnevalsgrupper fra Luandas bydeler og distrikter. Paraden går gjennom sentrum av den angolanske hovedstaden. Et barnetog er planlagt for 17. februar.

I Maputo, Mosambiks hovedstad, feires det også karneval, som i de andre tidligere portugisiske koloniene i Afrika. Men karnevalet i Maputo er ikke av samme størrelsesorden og planlegges ikke sentralt. Det er stort sett private arrangementer, med fester i barer, diskoteker og private hjem.

Den mellomstore byen Quelimane, beliggende 1.800 kilometer nord for hovedstaden, er derimot sentrum for karnevalsfeiringen i Mosambik. Quelimanes nyvalgte borgermester Manual de Araújo har det på sitt program at byens karneval "skal bli et referansepunkt både innenlands og utenlands."

Quelimane-karnevalet er alltid blant årets tidligste og avholdes i år fra 10. til 19. februar. Den kommunale organisasjonskomiteen kan i 2012 berette om rekorddeltakelse, med 24 dansegrupper og fire storband som skal innta bysentrum. De fleste vil gå i lokale folkedrakter. Quelimane har helt klart karnevalet i Rio de Janeiro som forbilde, og der det ikke når opp i størrelse, matcher det likevel i fargegladhet og afrikansk livsglede.

Så er det bare å håpe at årets fest i Quelimane blir bedre enn i fjor. Da ble byen nemlig rammet av ekstremvær, og enorme regnskyll formelig vasket bort hovedparaden og andre planlagte aktiviteter. "Det verste karnevalet i manns minne," kommenterte lokale medier i 2011.

I Afrika er det først og fremst de portugisiskspråklige landene som har lange karnevalstradisjoner. Men flere land og byer rundt om på kontinentet har i de senere årene tatt opp tråden, som regel etter initiativ fra den stadig viktigere turismeindustr

Reklameplakat for "Carnaval International de Victoria 2012"

© afrol News
ien. Bystyret i Sør-Afrikas Johannesburg har for eksempel i flere år arrangert "Joburg Carnival" på Nyttårsaften.

Den mest seriøse konkurrenten til de etablerte karnevalene i de portugisiske ekskoloniene er imidlertid Seychellene, et kjent reisemål i Det indiske hav, øst for Tanzania. I mars i fjor ble det første internasjonale karnevalet noensinne arrangert i hovedstaden Victoria, med representanter fra oversjøiske karnevaler og prominente gjester fra hele verden.

Det er den nasjonale bransjeorganisasjonen for reiseliv, STB, som arrangerer karnevalet i Victoria, som et ledd i å utvide turistsesongen på øygruppen, innrømmer STB-leder Alain St. Ange åpenlyst i et intervju med Kureren. Men det betyr ikke at det mangler på genuinitet, understreker St. Ange.

"Dette er et karneval for hele verden, og det er et karneval der verden er invitert til å representere sine egne karneval med sine respektive karnevalsvogner for å vise frem det beste fra sin kultur," forklarer initiativtakeren. Et slags metakarneval, kan man si, som passer godt til den multikulturelle identiteten på Seychellene.

Debuten i 2011 ble en stor suksess, med 21 vogner, deltakende trupper fra Afrika, Europa, Latin-Amerika og Asia og internasjonale artister som Dionne Warwick og Grace Barbé. Alain St. Ange lover et enda større og mer stjernespekket program for 2012-karnevalet, som går av staben 2. til 4. mars i Victoria på Seychellenes hovedøy Mahé.

Med Seychellene ombord, kan Afrika nå skilte med et bredt spekter av karneval som burde kunne friste de fleste - fra det eksotiske ultraafrikanske karnevalet i Bissau, til altomfattende feiringer på Kapp Verde, via en lett miks mellom modernitet og afrikansk tradisjon i Luanda og til cruiseskipvarianten hos nyankomne Victoria.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no