See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 19.03.2014 - Taiwan: Opposisjonen okkuperer parlamentet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Taiwanske studenter har okkupert parlamentet i Taiwan siden 19. mars
© Kokuyo/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - Taiwan

Taiwan: Massemønstring mot handelsavtale med Kina

Fra innsiden av det okkuperte parlamentet i Taiwans hovedstad Taipei

© VoA/Kureren
Kureren, 27. mars 2014
- Parlamentet i Taipei har vært okkupert i over en uke, og demonstrantene i Taiwan sier de har gitt opp dialogen med regjeringen. På søndag oppfordres det til massedemonstrasjoner over hele landet med krav om å annullere den omfattende handelsavtalen med Kina.

Den 19. mars stormet plutselig protesterende studenter parlamentet i Taipei for å hindre en avstemning om den omstridte handelsavtalen med Kina. Studentene fikk støtte av det konservative opposisjonspartiet DPP. Da de på mandag også forsøkte å okkupere regjeringskvartalet, ble demonstrantene imidlertid jaget bort av opprørspolitiet og 160 ble skadet i sammenstøtene.

Protestene mot regjeringen på Taiwan har økt i styrke siden den plutselige aksjonen for ni dager siden, som ble fulgt opp av spontane demonstrasjoner av over 10.000 studenter, arbeidere og pensjonister utenfor parlamentet samme dag. Samtaler mellom protestlederne og Taiwans president Ma Ying-jeou i dag viste seg å ikke nå frem.

Studentleder Lin Fei-fan sa på en pressekonferanse i dag at protestbevegelsen nå har erklært "krig" mot den taiwanske regjeringen. "Det er ikke noe poeng i å delta i videre dialog," sa Lin, som la til at "vi inviterer alle til å gå ut i gatene og demonstrere på søndag." Dermed står Taiwan nå trolig overfor en av de største massemønstringene i landets 65-årige historie.

Også Taiwans ledende opposisjonsparti DPP, som står for en mer Kina-kritisk politisk linje enn regjeringspartiet Kuomintang, støtter oppropet til masseprotester i Taipei. Partileder Su Tseng-chang beskyldte regjeringen for å ta i bruk "udemokratiske metoder" for å presse gjennom handelsavtalen med Kina, og president Ma for å fare med "løgn" om hva handelsavtalen innebærer.

Både studentbevegelsen og DPP krever at hele den ferdigforhandlede, nye økonomiske rammeavtalen mellom Taiwan og Fastlands-Kina legges på is, at lovendringer som allerede er blitt gjort for å fremme handelen med Kina reverseres, og at det settes i gang nye forhandlinger med Beijing om en mindre omfattende avtale.

Regjeringen kaller kravene for urealistiske, og hevder at motstanderne ikke har forstått hva avtalen i realiteten innebærer.

Men regjeringspartiet Kuomintang har heller ikke brukt de siste årene til å kommunisere hva avtalen med Kina vil bety og hvorfor den vil kunne gi store fordeler til Taiwan. Mens forhandlingene var preget av hemmelighold og regjeringen stolte på at den ville kunne bruke sitt parlamentariske flertall på å trumfe gjennom avtalen, vokste det frem både spekulasjoner og myter om konsekvensene av handelsavtalen med Kina.

Avtalen "vil gi Kina uforholdsmessig mye makt"
Den nye økonomiske rammeavtalen mellom Taiwan og Fastlands-Kina er en oppdatering av en lignende avtale fra 2010, som imidlertid utvider handelssamarbeidet ytterligere. Blant annet legger den nye avtalen Taiwans tjenestesektor nesten fullstendig åpen for konkurranse fra den store kinesiske n

Også utenfor parlamentet i Taipei er det hele tiden mange tusen demonstranter som slår ring om okkupantene

© Kokuyo/GNU/Kureren
aboen.

Et av de mest kontroversielle punktene i avtalen er at investorer fra Fastlands-Kina kan etablere bedrifter på Taiwan basert på import av rimelige kinesiske gjestearbeidere. Dette har skapt frykt for at "millioner" taiwanske arbeidsplasser kan stå i fare, men også at Taiwan vil bli oversvømt av billige gjestearbeidere fra fastlandet, noe som igjen vil kunne gi Beijing en reell politisk makt på øya.

Derimot er det ikke kommet godt frem at det stilles strenge krav for slike investorer fra fastlandet. Blant annet må investeringen være på rundt en million kroner, den årlige avkastningen være på 1,5 millioner, og arbeiderne fra fastlandet må ha en utdanning på masternivå eller fem års arbeidserfaring innen en spesialisert bransje. Dermed er det i liten grad billigjobbene fastlandskineserne vil komme til å ta over på Taiwan, og det blir neppe snakk om noen folkevandring.

Men motstandere mot avtalen argumenterer med at alt dette vil true overlevelsesevnen til tusenvis av bedrifter og "millioner av arbeidsplasser" på Taiwan.

Steile fronter
Opposisjonen, sammen med deler av næringslivet, fagforeningene og det sivile samfunn, har uttrykt sterk skepsis til denne nye, omfattende avtalen, som ifølge DPP vil gi det fiendtlig innstilte Fastlands-Kina altfor stor makt på Taiwan. Taiwan vil ende opp med samme underordnede rolle som Hongkong, hevdes det ofte.

Regjeringen mener derimot at en større økonomisk tilnærming mellom Taiwan og Kina er helt nødvendig i en mer globalisert verden, der ikke-anerkjente Taiwan har det stadig vanskeligere med å oppnå frihandelsavtaler med tredjeland i regionen, som frykter negative reaksjoner fra Kina. Ifølge Kuomintang er dette den eneste måten å sikre Taiwans konkurranseevne også i fremtiden.

Kuomintang har ikke tenkt å gi seg i forhold til den kontroversielle avtalen med Fastlands-Kina, og planlegger å ratifisere den i parlamentet straks anledningen byr seg. Studentene, arbeidere og opposisjonen krever en fullstendig reforhandling av avtalen og vil fortsette å hindre at parlamentet får kommet sammen for å ratifisere den i sin nåværende form.

Søndagens demonstrasjon kan bli et viktig vendepunkt i denne striden om Taiwans fremtidige tilknytning til naboen på fastlandet. Blir det en vellykket og omfattende massemønstring, kan presset mot regjeringen bli for stort. Blir deltakelse laber, kan dette brukes som påskudd for å rydde vekk okkupantene i parlamentet og raskt ratifisere den omstridte avtalen.

Les mer om bakgrunnen for demonstrasjonen og konflikten om forholdet til Kina i denne artikkelen: "Taiwan: Opposisjonen okkuperer parlamentet".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no