See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 27.03.2014 - Taiwan: Massemønstring mot handelsavtale med Kina











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Taiwansk politi til aksjon i parlamentet i Taipei: Protester mot handelsavtale med Kina
© DPP/Kureren
Politikk | Økonomi - Taiwan

Taiwan: Opposisjonen okkuperer parlamentet

Sit-in: Representanter fra Taiwans opposisjonsparti DPP deltok i kveld i okkupasjonen av parlamentet

© DPP/Kureren
Kureren, 19. mars 2014
- Etter at regjeringspartiet overraskende godtok en utvidet handelsavtale med Fastlands-Kina, stormet studenter parlamentet i Taiwans hovedstad Taipei. Opposisjonen på øya støtter aksjonen, og kaller avtalen med Kina "en trussel mot demokratiet på Taiwan".

Hundrevis av ungdommelige demonstranter stormet i dag parlamentet i Taipei, der det regjerende kinesiske nasjonalistpartiet (Kuomintang, KMT) nettopp hadde besluttet at en videre parlamentarisk behandling av den omfattende avtalen med Kina ikke var nødvendig.

Tre forsøk fra politiet på å rydde parlamentet for aksjonistene mislyktes, ifølge Taiwans nyhetsbyrå CNA. Studentene blokkerte parlamentsbygget med stoler og andre møbler, og politistyrkene ønsket ikke å bruke vold for å oppløse markeringen. Likevel kom det til noen lettere personskader i håndgemengene ved parlamentets hovedinngang.

Studentene inne i parlamentet fikk raskt støtte for aksjonen sin mot regjeringspartiet KMT. Utenfor parlamentet, i sentrumsgatene i Taipei, samlet det seg i løpet av noen timer flere tusen demonstranter med paroler mot den nye økonomiske rammeavtalen mellom Taiwan og Fastlands-Kina. Demontrantene krever at den ferdigforhandlede avtalen ikke ratifiseres av parlamentet i sin nåværende form.

Inne i parlamentet fikk de okkuperende studentene støtte fra den taiwanske opposisjonen. Taiwans demokratiske fremskrittsparti (DPP) og Den taiwanske solidaritetsunionen (TSU) boikottet gårsdagens parlamentsmøte etter at regjeringen hadde annonsert at det ikke vil bli flere endringer i avtaleteksten med Kina. I kveld, lokal tid, deltok de to partiene i en "sit-in" i parlamentet og bidro dermed til okkupasjonen av bygningen.

"Millioner arbeidere er berørt"
Den nye økonomiske rammeavtalen mellom Taiwan og Fastlands-Kina er en oppdatering av en lignende avtale fra 2010, som imidlertid utvider handelssamarbeidet ytterligere. Blant annet legger den nye avtalen Taiwans tjenestesektor nesten fullstendig åpen for konkurranse fra den store kinesiske naboen.

Motstandere mot avtalen argumenterer med at dette vil true overlevelsesevnen til tusenvis av bedrifter og "millioner av arbeidsplasser" på Taiwan. Opposisjonspartiene DPP og TSU, sammen med deler av næringslivet, fagforeningene og det sivile samfunn har uttrykt sterk skepsis til denne nye, omfattende avtalen, som ifølge DPP vil gi det fiendtlig innstilte Fastlands-Kina altfor stor makt på Taiwan.

Den nye rammeavtalen har allerede vært ferdigforhandlet i tre måneder, og den var i utgangspunktet gjenstand for en parlamentarisk prosess, der avtalen ble gjennomgått punkt for punkt i komiteer der både regjeringspartiet KMT og opposisjonen var til stede. Komiteene var i ferd med å utarbeide forslag til en endret avtale mellom Kina og Taiwan.

Men regjeringspartiet KMT,

Kina og Taiwan signerte den gjeldende handelsavtalen i juni 2010

© Taiwan Embassy/Kureren
som anbefalte avtalen med Kina slik den forelå, gikk lei forhandlingsprosessen denne uken. Partiet viste til en forskrift som gir parlamentet en tre måneders frist for å ferdigbehandle slike saker, og denne fristen var nå utløpt, het det. Dermed ville parlamentsflertallet nå kun stemme over avtalen slik den forelå og dermed ratifisere den i sin helhet.

"Den økonomiske rammeavtalen med Kina får innflytelse på tusenvis av industribedrifter og arbeidsplassene til millioner av mennesker," sier opposisjonspartiet DPP i en uttalelse i dag. "Og ikke minst vil den også påvirke den nasjonale sikkerheten vår og ha innflytelse over grunnleggende verdier som ytringsfriheten på Taiwan," hevdes det videre.

Dessuten krever partiet "mer rettferdige" vilkår for handelen mellom lille Taiwan og enorme Fastlands-Kina. Blant annet reageres det på at Kina ikke må åpne seg for like mange varer og tjenester som Taiwan må, og at taiwanske produkter kun vil kunne eksporteres fritt til noen av Kinas vestlige provinser, og ikke til hele Fastlands-Kina.

Også foran parlamentet vokste i kveld omfanget av protestene, som gjentar kravene fra opposisjonen. Blant hovedparolene er kravet om at avtalen må gjennomgås i detalj, og at komiteer og utvalg i det taiwanske parlamentet må få gå gjennom og endre avtaleteksten. Andre demonstranter hevder også at regjeringspartiet "selger" Taiwans uavhengighet til Fastlands-Kina.

Betent forhold til Kina
Spørsmålet går dermed rett inn i den dominerende politiske skillelinjen på Taiwan, som er forholdet til Fastlands-Kina.

Dagens taiwanske opposisjon er for at Taiwan skal være en uavhengig stat i all fremtid og er skeptisk i forhold til all tilnærming til Fastlands-Kina. Det regjerende Kuomintang (KMT) mener derimot at regjeringen i Taipei egentlig er den legitime representanten for hele det kinesiske folket, og ser frem mot en gjenforening med Kina når kommunismen i Beijing er beseiret. Regjeringspartiet, som har hatt makten de fleste årene siden 1949, er for en skrittvis tilnærming mellom Taiwan og Fastlands-Kina.

I Beijing er holdningen en annen. Her anses Taiwan som en kinesisk provins, en umistelig del av Kina, som man midlertidig har mistet kontrollen over. Kina jobber for en rask gjenforening, som imidlertid skal skje på Beijings premisser.

Og mens forholdet mellom Beijing og Taipei er bedre enn på svært lenge, blant annet på grunn av den økte samhandelen, truer Fastlands-Kina fortsatt med bruk av militærmakt skulle Taiwan formelt erklære seg som en uavhengig stat.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no