See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 14.05.2013 - President Aquino styrket etter valg på Filippinene
» 10.05.2013 - Ingen vil vokte Golanhøydene for FN











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Historisk fred: Signeringen av fredsavtalen i Manila i dag
© Malacañang/Kureren
Politikk - Filippinene

Historisk fredsavtale på Filippinene etter 30 års kamp

Malaysias statsminister Najib Razak og Filippinenes president Benigno Aquino under signeringen av fredsavtalen i dag

© Malacañang/Kureren
Kureren, 27. mars 2014
- Filippinenes regjering og den muslimske opprørsgruppen Moro-fronten for Islamsk Frigjøring (MILF) signerte i dag en fredsavtale etter en 30 år lang væpnet kamp. I bytte for fred skal den gamle opprørsgruppen få opprette en muslimsk autonom region sør på øygruppen.

"Jeg vil ikke tillate at noen får frarive freden fra folket mitt," lovte den filippinske presidenten, Benigno Aquino, under en tale i dag, like før han overvar signeringen av fredsavtalen med MILF. Seremonien ble avholdt foran mer enn tusen gjester på Malacañang-presidentpalasset i Manila, og den ble kringkastet på nasjonalt fjernsyn og radio.

Ved siden av den filippinske presidenten deltok også lederen for den væpnede muslimske gruppen, Murad Ebrahim, på fresseremonien. Også Malaysias statsminister, Najib Razak, som har fungert som hovedmegler i fredsprosessen, var til stede i presidentpalasset.

Det var forhandlingslederne fra den filippinske regjeringen, Miriam Coronel-Ferrer, og for geriljagruppen MILF, Iqbal Mohager, som undertegnet dokumentene. Den fem sider lange teksten inkluderte alle de viktigste avtalene som er inngått siden 1997, da den nåværende fredsdialogen på Filippinene begynte.

"I dag feirer vi seieren til Bangsamoro-folket og til det filippinske folket," sa MILF-leder Murad, som også understreket at avtalen "trygger de reelle ønskene til det muslimske folket."

Signeringen av den såkalte Bangsamoro-avtalen åpner for en politisk prosess som vil etablere en autonom region innen 2016, slik muslimene på Filippinene er blitt lovet. MILF ga opp kravet om å opprette en islamsk stat i det sørlige Filippinene, og gikk i stedet for med på å etablere en selvstyrt region som vil bli kalt Bangsamoro.

Autonomi for Bangsamoro
Bangsamoro, som ligger i sør og sørvest på øya Mindanao og inkluderer rundt ti prosent av det filippinske territoriet, skal ha sitt eget parlament, budsjett og en autonom politimyndighet. I første omgang vil det etableres et overgangsregime i Bangsamoro, som skal forberede lokalvalget til den lovgivende forsamlingen i provinsen, som forventes avholdt i 2016.

Den filippinske presidenten takket under sin tale for "sjenerøsiteten og interessen hos alle som har vært involvert i forhandlingsprosessen og hadde tro på at denne dagen skulle komme." Det er særlig Malaysia som har spilt en sentral rolle i fredsmeklingen de siste årene.

Aquino oppfordret parlamentet i Manila til å jobbe raskt for å vedta lovene som er nødvendige for å opprette den autonome Bangsamoro-regionen innen 2016 og forbedre lokalvalget der samme år. Presidenten har flertall i det filippinske parlamentet, og det ligger dermed an

Dette blir fra 2016 den autonome Bangsamoro-regionen på Filippinene

© Malacañang/Kureren
til at de nødvendige vedtakene som er forutsett i fredsavtalen vil bli fattet, selv om valgkampen foran presidentvalget i 2016 vil kunne komme til å komplisere prosessen.

De fleste viktige organisasjonene på Filippinene har allerede uttrykt sin støtte til den nye fredsavtalen, som først og fremst møter motstand hos katolske grupper på Mindanao.

Men det finnes også noen mindre islamske grupper som er imot fredsavtalen, og disse hevder seg utestengt fra fredsprosessen. Væpnede grupper som Den islamske fronten for frigjøringen av Bangsamoro (BIFF), advarer at de vil fortsette den væpnede kampen full en full uavhengighet for Bangsamoro.

30 med væpnet konflikt
Ifølge offisielle kilder er mellom 100.000 og 150.000 mennesker blitt drept i den sørlige delen av Filippinene etter sammenstøt mellom regjeringsstyrker og flere væpnede muslimske grupper i løpet av de siste 30 årene.

Frigjøringskampen startet i det små allerede på 1970-tallet, og den var en reaksjon på at en bevisst befolkningspolitikk fra Manila fikk den tidligere flertallbefolkningen på Mindanao til å havne i mindretall. Det muslimske samfunnet hadde tradisjonelt dominert på Mindanao, men i løpet av 1900-tallet kom katolikkene i flertall og overtok så vel den politiske som den økonomiske makten på øya.

Moro-fronten for Nasjonal Frigjøring (MNLF), som ble dannet på slutten av 1960-tallet ledet lenge an i den politiske og senere væpnede kampen for muslimene på Mindanao, som etter hvert kom til å kreve full uavhengighet.

MILF ble derimot formelt opprettet i 1977, og en brøt med hovedgeriljaen MNLF i 1987, da sistnevnte gikk med på å forhandle om fredsavtale med regjeringen i Manila. MNLF undertegnet fredsavtalen i 1996, i bytte for den formelle makten i den mindre, delvis autonome muslimske Mindanao-regionen, et territorium som nå vil bli en del av Bangsamoro.

MILF har deretter utviklet seg til å bli den viktigste geriljagruppen på Filippinene de siste tiårene. Det anslås at MILF har rundt 12.000 væpnede geriljasoldater bak seg, spredt utover store deler av øya Mindanao.

Tidlig på 2000-tallet ble gruppen radikalisert, tok opp kontakt med al Qaida og deltok i en rekke terroraksjoner. Likevel har MILF deltatt i en rekke fredsforhandlinger med filippinske myndigheter i det siste tiåret, og siden 2012 har det vært klart at MILF nå ville godta autonomi for Bangsamoro.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no