See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 10.03.2014 - Valgthriller i El Salvador: 50 prosent til hver
» 03.02.2014 - Tidligere gerilja nær valgseier i El Salvador
» 24.01.2014 - El Salvador utplasserer hæren før presidentvalgetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Påtroppende president Sánchez Cerén og visepresident Ortíz Ascencio feiret endelig seieren i går
© FMLN/Kureren
Politikk - El Salvador

To tidligere geriljaledere tar over i El Salvador

ARENAs kandidat Norman Quijano under avsluttingen av valgkampen 30. januar

© ARENA/Kureren
Kureren, 26. mars 2014
- Valgdomstolen i El Salvador har avvist en klage fra den høyreorienterte opposisjonen mot resultatet av presidentvalget tidligere i mars. Den tidligere geriljabevegelsen på venstresiden, FMLN, kasserer seieren og partiets ledere tar over makten i El Salvador.

Dermed er det kommet en endelig avgjørelse i maktkampen mellom venstre- og høyresiden i El Salvador, som truet med å destabilisere landet og kaste det ut i ny, væpnet konflikt. Maktkampen ble satt i gang etter et nesten usannsynlig jevnt valgresultat den 9. mars.

"22 år etter signeringen av fredsavtalen, som fikk slutt på krigen, tar vi et skritt videre for å styrke demokratiet i El Salvador," sa landets påtroppende president Salvador Sánchez Cerén (FMLN), på en improvisert pressekonferanse etter at valgdomstolen i går bekreftet ham som vinneren av presidentvalget. Avgjørelsen kan ikke ankes.

Sánchez Cerén er en tidligere geriljaleder i det som nå er El Salvadors største politiske parti, FMLN. Mens Sánchez Cerén blir landets neste president, tar FMLNs nestleder, også en tidligere geriljaleder, Oscar Ortíz Ascencio over som El Salvadors visepresident.

Det var valgdomstolens president Eugenio Chicas - også et tidligere geriljamedlem under borgerkrigen fra 1980 til 1992 - som erklærte at hans tidligere "kamerater" var valgvinnerne. Domstolen bekreftet imidlertid kun resultatene fra landets uavhengige valgkommisjon.

Ekstremt jevnt valgresultat
Ifølge kommisjonen og domstolen fikk Sánchez Cerén dermed 50,11 prosent av stemmene under den andre runden av presidentvalget den 9. mars, mot kandidaten til den konservative koalisjonen ARENA, Norman Quijano, som fikk 49,89 prosent av stemmene. Det vil si at det kun var en forskjell på 0,22 prosentpoeng av stemmene ved det overraskende jevne valget.

Les mer om valget i El Salvador i denne artikkelen: "Valgthriller i El Salvador: 50 prosent til hver".

Quijano og den konservative koalisjonen ARENA ville ikke godta resultatene fra valgkommisjonen og leverte inn en klage til valgdomstolen. Opposisjonen mente at valgprosessen ikke hadde vært tilstrekkelig åpen og rettferdig. Og heller ikke i dag, etter at domstolen bekreftet venstresiden som valgvinner, vil ARENA anerkjenne nederlaget.

Dommer Eugenio Chicas erklærte imidlertid at valget hadde gått for seg på en lovlig og legitim måte, og han understreket at FMLNs kandidater hadde fått flere stemmer enn noen andre tidligere hadde fått i historien

Venstresiden: Tilhengerne av regjeringspartiet FMLN har allerede feiret valgseieren

© FMLN/Kureren
til dette sentralamerikanske landet. Men dommeren påpekte også at forskjellen mellom de to partiene hadde vært svært liten: Det dreide seg om kun 6.364 stemmer.

"Jeg oppfordrer hele befolkningen i El Salvador til å bidra til et miljø med fred og forsoning. Vi må forene oss, vi skal få til fremskritt," sa Sánchez Cerén, som tiltrer som president den 1. juni i år, og etter planen blir sittende frem til 1. juni 2019.

Men den påtroppende presidenten får store utfordringer i et land med alvorlige økonomiske problemer, høy arbeidsledighet og utbredt vold. El Salvador er i dag et av de mest voldelige landene i verden, der narkotikasmuglere knyttet til konkurrerende kolombianske og mexicanske karteller bruker dette lille territoriet som korridor for å smugle kokain inn i USA.

Lite fremskritt
Sánchez Cerén overtar presidentembetet i El Salvador etter partikollegaen Mauricio Funes, som for første gang ledet den tidligere geriljabevegelsen til en valgseier i 2009. Men avtroppende president Funes har hatt lite hell med styringen av landet og blitt en såpass upopulær politisk leder at kandidat Sánchez Cerén har prøvd å distansere seg fra ham.

Utviklingen under venstreorienterte FMLNs styre har vært beskjeden, viser tall fra blant annet FNs utviklingsprogram (UNDP). Ifølge FN-organet har ulikhetene i El Salvador økt de siste årene. Det har også volden og ungdomskriminaliteten. UNDP beskriver gjengdannelsen og rekrutteringen av ungdom til narkotikasmugling som et av de største problemene i landet i dag.

Men noe har skjedd. Mellom 2009 og 2011 var mordraten i El Salvador den høyeste i hele verden: Rundt 70 drap per 100.000 innbyggere. Men i 2012 presenterte fengslede gjenglederne et forslag om en våpenhvile i bytte mot bedre soningsvilkår. Regjeringen aksepterte avtalen med håp om å redusere antall drap. Siden den gang har mordraten falt kraftig, til 39 per 100.000 innbyggere i 2013.

FMLN hevder også at de siste fem årene har vært preget av en rask utvikling av den fattige landsbygda i El Salvador, der partiet har mest støtte. Man har særlig satset på utdanning og helsetiltak i disse underprivilegerte områdene, men det er politisk uenighet om denne satsingen har båret frukter.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no