See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 26.03.2014 - To tidligere geriljaledere tar over i El Salvador
» 10.03.2014 - Valgthriller i El Salvador: 50 prosent til hver
» 03.02.2014 - Tidligere gerilja nær valgseier i El SalvadorChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I et land med kronisk kriminalitet som El Salvador, blir hæren til tider ønsket velkommen av befolkningen
© Ministerio de Justicia/Kureren
Politikk - El Salvador

El Salvador utplasserer hæren før presidentvalget

Salvador Sánchez Ceren, visepresident i El Salvador og presidentkandidaten til regjeringspartiet FMLN

© Cancillería Ecuador/Kureren
Kureren, 24. januar 2014
- El Salvador gjennomlever dager med stor spenning, preget av en økende voldsbølge rett før presidentvalget som skal avholdes den 2. februar. Regjeringen har allerede annonsert at hæren og tusenvis av politimenn skal utplasseres for å garantere sikkerheten under valget.

Justisministeren i El Salvador, José Ricardo Perdomo, har kunngjort at "mer enn 22.000 politimenn skal garantere for sikkerheten under hele valgprosessen." Politistyrkene kommer i tillegg til "mange militære," sa han, uten å oppgi antallet nærmere. Sikkerhetstyrkene "vil bli utplassert i alle de 1.593 valglokalene over hele landet," ifølge Perdomo.

Perdomo sa dessuten at "politiet vil passe på sikkerheten til personene som er involvert i valget, både internasjonale observatører og innbyggere som skal delta i avstemningen." For å gjøre dette skal politiet og de militære også vokte over "transport, distribusjon, innsamling og lagring av valgmateriell," sa ministeren.

Grunnen til det store sikkerhetsoppbudet er at El Salvador opplever en økende bølge av vold fra "kriminelle grupper" mot befolkningen, men også attentater mot politiet. Minst åtte politimenn er blitt angrepet siden begynnelsen av januar, og mange tror at disse attentatene står i forbindelse med valgprosessen og at disse gruppene prøver å hindre folk fra å stemme den 2. februar.

På en pressekonferanse i går prøvde lederen av den nasjonale valgkommisjon, Eugenio Chicas, å roe befolkningen og hevdet at hele valgprosessen er "garantert for".

Chicas benektet ryktene om at disse "kriminelle gruppene" ønsker å ødelegge selve valgprosessen. Og han understreket videre at "det finnes ingen rapporter om klager fra borgerne som er blitt truet av disse kriminelle gruppene for å avgi sin stemme i favør av et eller annet parti."

"Det er ingen elementer som truer denne valgprosessen, og vi har en sikkerhetsplan for at valgprosessen skal kunne gjennomføres i fred og ro", sa Chicas på pressekonferansen.

Regjeringspartiet er stor favoritt
I presidentvalget er det fem kandidater, og favoritten blant dem er visepresident Salvador Sánchez Ceren, kandidaten til regjeringspartiet Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN), et venstreorientert politisk parti med bakgrunn som geriljabevegelse. Ifølge de siste meningsmålingene ville Sánchez Ceren fått 42 prosent

Norman Quijano, kandidaten til den konservative Alianza Republicana Nacionalista (ARENA)

© Alcaldía de San Salvador/Kureren
av stemmene.

Etter visepresidenten kommer Norman Quijano, kandidaten til den konservative Alianza Republicana Nacionalista (ARENA), med 31 prosent av stemmene på meningsmålingene.

På tredje plass kommer en koalisjon av tre konservative partier, som under navnet Unidad (Enhet) satser på sin kandidat Tony Saca, en tidligere president fra perioden 2004 til 2009. Ifølge den siste undersøkelsen, publisert denne uken av den salvadoranske avisen El Mundo, ville Unidad fått 12 prosent av stemmene dersom et var valg i dag.

To kandidater til konkurrerer ved presidentvalget. Det er Partido Salvadoreño Progresista, ledet av de militære, og Fraternidad Patriótica Salvadoreña (FPS). Men ingen av disse blir gitt noen sjanser i meningsmålingene. Derimot kan støtten fra dem bli utslagsgivende i en eventuell annen valgomgang.

Sammenlignet med en undersøkelse gjennomført i oktober, har regjeringspartiet FMLN vokst med 6,3 prosentpoeng og høyrepartiet ARENA økt med 5,3 prosentpoeng, mens Unidad er gått ned 0,7 prosent. Ifølge El Mundo, kan denne veksten for FMLN føres tilbake til det positive bildet av FMLNs kandidat Sánchez Ceren og "kvaliteten" til kampanjen hans, i kontrast til splittelsen på den politiske høyresiden.

Den salvadoranske avisen merker seg også at FMLN-kandidat og visepresident Sánchez Ceren har klart å løsrive seg fra den nåværende presidenten, Mauricio Funes, og til dels også fra partiet FMLN, som har sittet ved makten siden 2009. I de senere årene har president Funes vært innblandet i en lang rekke kontroverser med partiet, og han har derfor valgt å ikke stille som presidentkandidat igjen.

Ifølge den salvadoranske valgloven, vinner den kandidaten som får 50 prosent pluss én stemme ved valget. Dersom ingen får et flertall den 2. februar, vil det bli avholdt en ny valgrunde den 9. mars mellom de to kandidatene som fikk flest stemmer.

Det er 4,9 millioner salvadoranere over 18 år som er stemmeberettigede ved presidentvalget. Presidenten, som har det meste av den utøvende makten, blir valgt for å styre i en femårsperiode.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no