See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 26.03.2014 - To tidligere geriljaledere tar over i El Salvador
» 03.02.2014 - Tidligere gerilja nær valgseier i El Salvador
» 24.01.2014 - El Salvador utplasserer hæren før presidentvalgetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Høyresiden: ARENAs kandidat Norman Quijano erklærte seg selv til valgvinner i natt
© ARENA/Kureren
Politikk - El Salvador

Valgthriller i El Salvador: 50 prosent til hver

Venstresiden: Tilhengerne av regjeringspartiet FMLN har allerede feiret valgseieren

© FMLN/Kureren
Kureren, 10. mars 2014
- Den andre runden av presidentvalget i El Salvador endte uavgjort. Etter at venstresidens kandidat synes å ha vunnet med 50,1 prosent av stemmene mot høyresidens 49,9 prosent, har valgkommisjonen beordret en ny manuell opptelling. Begge kandidatene hevder å ha vunnet valget.

Etter at 99,95 prosent av stemmene var blitt talt opp, ble det annonsert at Salvador Sánchez Cerén (69), kandidaten til en tidligere geriljabevegelse på venstresiden, FMLN, hadde fått 50,1 prosent av stemmene. Konservative Norman Quijano (67), kandidat for koalisjonen Alianza Republicana Nacionalista (ARENA), fikk 49,9 prosent av stemmene.

Men valgkommisjonen i El Salvador ønsker ikke å erklære noen som vinner av søndagens presidentvalg. Til det var resultatet for knapt. Valgkommisjonens leder, Eugenio Chicas, forklarte at det hadde vært en forskjell på kun 6.448 stemmer mellom de to kandidatene, og at valgkommisjon derfor ville gjennomføre en ny manuell opptelling av alle stemmene.

Chicas kunne ikke si noe om hvor lang tid denne nye opptellingen ville kunne ta. Men mens alle venter spent på de endelige resultatene, har både venstre- og høyresiden kunngjort at de har vunnet presidentvalget.

Fare for sammenstøt
Allerede natt til mandag, rett etter uttalelsene fra valgkommisjonen, holdt den konservative kandidaten fra ARENA en tale der han erklærte seg selv som vinner.

"Det finnes ingen myndighet som har legitimitet til å ta fra oss denne seieren," sa Norman Quijano til tilhengerne sine. "Vi kommer ikke til å tillate svindel i Chávez-stil som i Venezuela. Her er vi i El Salvador," sa kandidaten til ARENA. Han hevdet videre at valgkommisjonen hadde "solgt seg til Chávez' diktatur".

Quijano, som høstet stor jubel fra tilhengerne sine, sa at den konservative alliansen ARENA og velgerne hans var "fast bestemt på å forsvare seieren med våre liv, om det blir nødvendig." Han advarte videre om at hæren "er satt i beredskap."

Venstresidens kandidat, den tidligere FMLN-geriljalederen Salvador Sánchez Cerén, holdt også en tale, rett etter rivalen. Sánchez Cerén, som har vært visepresident under den nåværende presidenten Mauricio Funes, sa at konklusjonen i valgresultatet "ikke kommer til å endres," og ba om at alle måtte "respektere folkets valg".

FMLNs Sánchez Cerén hevdet også å ha vunnet valget, og han kritiserte Quijanos tale. "Jeg ønsker å si til dem som oppfordrer til vold, at de har valgt feil vei. Folket har valgt å fortsette på forandringens vei. Og vi, alle sammen, myndigheter, næringsliv og folk, kommer til å gjøre de store for

Venstresiden: FMLNs kandidat Salvador Sánchez Cerén erklærte seg selv til valgvinner i natt

© FMLN/Kureren
andringene som kreves i El Salvador," lovte regjeringspartiets kandidat.

Det har ikke vært rapporter om alvorlige feil og mangler ved valggjennomføringen i El Salvador. Valget skal ha gått fritt, rolig og rettferdig for seg.

Overraskende jevnt
Det ekstremt jevne valgresultatet har overrasket mange. De siste meningsmålingene ga nemlig en relativt klar seier til venstresiden og FMLN, som lå over 10 prosentpoeng foran ARENA. Sánchez Cerén har hele tiden vært favoritt til å vinne valget.

I den første valgrunden av presidentvalget, som ble avholdt den 2. februar, fikk FMLNs kandidat over 49 prosent av stemmene og var dermed storfavoritt på søndag. ARENAs kandidat fikk 38,87 prosent av stemmene, men de fleste andre kandidatene som ble slått ut i første runde sto på høyresiden i salvadoransk politikk.

I alt var det fem kandidater som hadde stilt til valg, og kun de to som fikk flest stemmer gikk videre til den andre valgrunde. Les mer om presidentvalget i El Salvador i denne artikkelen: "Tidligere gerilja nær valgseier i El Salvador".

Mens valgdeltakelsen kun ble på rundt 52 prosent i den første valgrunden, var det rundt 60 prosent av velgerne som deltok i gårsdagens andrerunde. Åpenbart er det høyresiden som har klart å mobilisere best foran andre valgrunde, mens mange av FMLNs velgere kanskje allerede hadde tatt seieren for gitt.

Fra geriljabevegelse til politisk parti
Før det ble et politisk parti, var FMLN en geriljabevegelse, med samme navn, som deltok i den væpnede konflikten i El Salvador mellom 1980 og 1992. Etter en fredsavtale som ble undertegnet for 22 år siden, ble geriljaen et politisk parti og kom for første gang til makten i 2009, under dagens president, Mauricio Funes. Det anslås at 75.000 mennesker ble drept eller forsvant under borgerkrigen i El Salvador.

Under valgkampanjen har FMLN konsentrert seg om å vise til den økte tilgangen til utdanning og bedre levekår på landsbygda de siste fem årene. Partiet oppfordret velgerne til "å fortsette på veien som har allerede er påbegynt."

Motstanderne på høyresiden har derimot kommet med påstander om korrupsjon i regjeringsapparatet og lovt en sterkere og tøffere kamp mot kriminaliteten, det problemet som opptar salvadoranerne mest.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no