See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 16.01.2014 - Algerie: "Dødssyk president" kort tid før valget
» 10.05.2013 - Presidentens helse skaper debatt i Algerie











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra et tidligere parlamentsvalg i Algerie, i 2012
© Sarlin/GNU/Kureren
Politikk - Algerie

Opposisjonen boikotter presidentvalget i Algerie

Helsemessig sterkt svekket: Algeries president Abdelaziz Bouteflika i september 2013

© Présidence dela République/Kureren
Kureren, 25. februar 2014
- Algeries president Abdelaziz Bouteflika (76) er så syk at han ikke kan opptre offentlig, men nå vil han velges til en fjerde periode ved makten. Derfor varsler fire opposisjonspartier, to av dem sekulære, at de boikotter presidentvalget for første gang i landets historie.

I det siste året har den alvorlige helsetilstanden til Algeries mangeårige president, Abdelaziz Bouteflika, skapt debatt om landets politiske fremtid. Bouteflika har i løpet av det siste året ligget det meste av tiden på sykehus i Frankrike etter at han fikk slag i april i fjor.

I månedsvis var han borte fra den politiske kontrollen. Hemmeligholdet om statsoverhodets helse provoserte mange algeriere, som spurte seg om han var i stand til å fortsette å inneha ansvaret som statsoverhode. Les mer om saken i denne artikkelen: "Presidentens helse skaper debatt i Algerie".

Bouteflika kom endelig tilbake til hovedstaden Alger i september, da den synlig svekkede presidenten kort viste seg offentlig på statlig fjernsyn. Men i januar ble det igjen en ny, plutselig innleggelse i Paris.

Informasjonen om tilstanden hans ble igjen knapp, og algeriere kunne igjen bare spekulere om hva som ville skje under presidentvalget denne våren. Les mer om saken i denne artikkelen: "Algerie: "Dødssyk president" kort tid før valget".

Bouteflika stiller til valg
Men i slutten av januar var Bouteflika tilbake igjen i Alger, og offisielle kilder bekreftet deretter at han igjen ville være regjeringspartienes presidentkandidat ved valget, som er planlagt avholdt den 17. april. Bouteflika selv bekreftet dette først i dag, og kun i en skriftlig melding gjennom det statlige nyhetsbåret APS. Presidenten har ikke talt til folket på nesten et år.

Likevel er gjenvalget nesten så godt som sikkert for Bouteflika. Han har nemlig full støtte fra det mektige regjeringspartiet Front de Libération Nationale (FLN). Og mange algeriere ser også på ham som mannen som brakte fred og stabilitet til landet etter en svært blodig borgerkrig mellom den FLN-dominerte hæren og islamistene på 1990-tallet.

I praksis er regjeringspartiet så stort og mektig at opposisjonspartiene i landet ikke har noen reelle muligheter til å vinne valget i konkurranse med valgkampmaskineriet til FLN. Og i tillegg til FLN støtter Algeries nest største og tredje største partier også Bouteflikas kandidatur.

Mange hadde håpt at det forutsette frafallet til Bouteflika ville åpne for indre stridigheter i FLN, som ville svekke partiet og støttepartiene. Men med Bouteflika som en bekreftet kandidat, selv om han åpenbart ikke er frisk nok til å drive valgkamp, ser opposisjonen seg snytt for seiersmuligheten.

De fire største partiene i opposisjonen varsler derfor nå en boikott mot presidentvalget. De fire partiene, to av dem er sekulære og to er moderat islamistiske, hevder at valgresultatene allerede er klare på forhånd, og de tviler på om helsetilstanden til presidenten gir ham grunnlovsmessig rett til å stille som kandidat.

"Kandidatene bør trekke seg fra denne valgmaskeraden. Det eksisterer ikke vilkår for et fritt og åpent presidentvalg," sier de tre partiene i en uttalelse som

Boikotter valget: Mohamed Said, leder for Parti de la Liberté et de la Justice (PLJ)

© Algeriaforum/Kureren
ble publisert i El Watan, den ledende uavhengige avisen i Algerie.

Opposisjonspartiene setter spørsmålstegn ved Bouteflikas helse. Men opposisjonsledere mener også at presidenten nå burde rydde vei for en ny generasjon som ønsker å reformere landet: "En generasjon som siden uavhengigheten er blitt gjemt bak kulissene av en gjeng aldrende FLN-eliter og generaler."

Det er lite sannsynlig at boikotten vil ha noen reell innvirkning på Bouteflika og valgresultatet. Men dette er likevel første gang i Algeries historie at motstanderne til regjeringspartiene tyr til boikott for å understreke mangelen på reell valgmulighet i det nordafrikanske landet, og derfor blir også aksjonen lagt merke til i Algerie.

Likevel vil ikke Bouteflika bli eneste kandidat ved valget i april, selv om han er den eneste reelle. Det er fortsatt et utall av algeriske partier som deltar ved valget, noen med egen presidentkandidat og noen på søk etter en samlende person som kan ta opp kampen mot Bouteflika.

Fra autoritært regime til skinndemokrati
President Bouteflika har sittet ved makten i Algerie siden 1999 og til dels ledet et svært autoritært regime i det nordafrikanske landet. Presidenten har vunnet mer eller mindre troverdige valgprosesser siden den gang, og klarte i 2011 å unngå at den arabiske våren fikk større konsekvenser i Algerie.

I 1991 holdt Algerie sitt aller første demokratiske valg, som ble vunnet av islamistene, noe som igjen førte til et militærkupp i FLN-regi. Kuppet, det påfølgende militærstyret og borgerkrigen ga en bråstopp for den demokratiske utviklingen. Men siden Bouteflika kom til makten i 1999, har det igjen blitt gjort flere viktige demokratiske reformer, riktignok med små skritt og uten reell sjanse for at opposisjonen vinner i nasjonale valg.

I 2008 fikk Bouteflika og regjeringspartiet FLN gjennomført en grunnlovsendring som sløyfet paragrafen som tilsa at en president kun kan ha makten i to perioder. Dermed kunne Bouteflika bli gjenvalgt til en tredje periode, og nå trolig til en fjerde periode.

Den politiske opposisjonen, med unntak av militante islamistiske grupperinger, er tillatt å operere relativt fritt i landet. Også det sivile samfunnet er blitt styrket under Bouteflika, og minoritetsgrupper som berberne får nå organisere seg friere. Hva angår pressefrihet, har Algerie fortsatt en lang vei å gå. Landets medier er stort sett statskontrollerte og spyr ut regjeringspropaganda. Men uavhengige medier som El Watan har kunnet operere mye friere i de siste årene.

Selv om det antas at Bouteflika er lite populær i landet, anerkjennes det at presidenten har fått til mye for å bedre den sosioøkonomiske utviklingen i Algerie i løpet av det siste tiåret. Selv om arbeidsledigheten blant unge fortsatt er på rundt 20 prosent, har den blitt halvert de siste årene. Dermed har Bouteflika unngått den viktigste grobunnen for den arabiske våren som startet i nabolandet Tunisia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no