See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 25.02.2014 - Opposisjonen boikotter presidentvalget i Algerie
» 10.05.2013 - Presidentens helse skaper debatt i AlgerieChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sterkt svekket: Algeries president Abdelaziz Bouteflika i september 2013
© Présidence dela République/Kureren
Politikk - Algerie

Algerie: "Dødssyk president" kort tid før valget

"Rykter og spekulasjoner": Den algeriske avisen El Watan beklager mangelen på troverdig informasjon

© Faksimile
Kureren, 16. januar 2014
- Familien flokker seg om sykesengen til Algeries president Abdelaziz Bouteflika på et sykehus i Paris etter en ny, plutselig innleggelse. Informasjonen er knapp, og algeriere kan bare spekulere i hva som vil skje under presidentvalget, som er planlagt avholdt i april.

President Bouteflika ble allerede i fjor vår hastesendt i Paris etter et slag, der han fikk en langvarig behandling i et fransk elitesykehus. 76-åringen har kun vært hjemme igjen i Algerie i tre måneder, og de få bildene og tv-opptakene av ham viser en sterkt redusert president.

Nå har myndighetene i Alger kommet ut med en knapp melding som avslører at Bouteflika igjen er innlagt i Paris. Der har han vært siden mandag, angivelig til "rutineundersøkelser", og han skal etter planen utskrives på fredag.

Men i går ble det også kjent at et større antall familiemedlemmer av presidenten er på besøk på sykesengen i Paris. Dette, sammen med det faktum at Bouteflika reiser helt til Paris for "rutineundersøkelser", fører til spekulasjoner om at tilstanden hans igjen er kritisk. Mange spekulerer i at presidenten nå ligger på dødsleiet.

Makthaverne i Alger svarer på spekulasjonene i kjent stil, det vil si knappest mulig. Justisminister Tayeb Louh, som svarte på et spørsmål fra journalister, konstaterte bare at "det går presidenten godt." Mer ville han ikke kommentere om Bouteflikas tilstand. På spørsmål om det forestående presidentvalget, sa justisministeren at dette "utvikler seg helt normalt."

Men det er åpenbart for alle at president Bouteflika ikke er ved god helse, på tross av dementiene fra regjeringen. Etter et slag i april 2013 har presidenten tilbrakt det meste av sin tid på sykehus i Paris.

Under et møte med Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault i desember prøvde algerisk statlig fjernsyn å klippe sammen en tv-snutt der presidenten så vital ut og gestikulerte friskt. Men et nærmere blikk på videoen avslørte at det stadig var de samme kuttene som ble vist, fra forskjellige vinkler. I praksis er Bouteflika bortimot lam på venstre side og snakker så lavt at han knapt kan forstås, avslørte franske kilder.

Myndighetene i Alger har hele tiden underslått informasjon om presidentens helsetilstand, og de knappe meldingene om at "det går ham

Valgplakat for den algeriske opposisjonslederen Soufiane Djilali

© Jil Jadid/Kureren
godt" har derfor ingen som helst troverdighet i befolkningen. Om så større blir derfor spekulasjonene når det lekker ut nyheter som at familien besøker ham på sykeleiet.

Les mer om spekulasjonene omkring Bouteflikas helsetilstand i denne artikkelen: "Presidentens helse skaper debatt i Algerie".

Uklart foran presidentvalget
Presidentens skjøre helsetilstand har i virkeligheten skapt store komplikasjoner for den regjerende eliten i Algerie, der alle tilløp til en "arabisk vår" ble kvalt i sin spede begynnelse. Den allmektige regjeringskoalisjonen har nemlig per dags dato ingen kandidat til presidentvalget i april, og embetet som visepresident eksisterer ikke i Algerie.

I romjulen overrasket den svekkede Bouteflika med å annonsere at han var åpen for en fjerde periode som landets president. 76-åringen lot det skinne gjennom at han gjerne ville være regjeringskoalisjonens kandidat. Men grunnloven i Algerie tillater kun tre påfølgende perioder i presidentembetet, og den må i så fall endres før valget dersom Bouteflika skal få stille som kandidat - noe man for øvrig også gjorde et halvt år før valget i april 2009.

Men hittil har det ikke vært noen formelle prosesser som leder mot en grunnlovsendring i Algerie, i hvert fall ikke som har nådd offentligheten. Og med et valg som skal holdes i april, som ifølge justisminister Louh er i rute, begynner tiden å bli knapp for en grunnlovsendring.

En samlet opposisjon uttalte seg sterkt mot noen form for grunnlovsendring straks etter at Bouteflikas mulige kandidatur ble kjent. Og det mindre opposisjonspartiet Jil Jadid ("Ny generasjon") hevdet i forrige uke å ha fått garantier for at grunnloven ikke ville bli endret. "Bouteflika er ikke kandidat," utbasunerte partileder og presidentkandidat Soufiane Djilali på søndag, og tolket dette som "en første seier" på veien mot demokrati.

Men dette bekreftes ikke direkte av regjeringen i Alger, som også i dette viktige s

Algeries statsminister Abdelmalek Sellal: Landets nye sterke mann?

© EU/Kureren
pørsmålet er svært ordknapp. Ifølge den uavhengige algeriske avisen Al Watan, er spørsmålet om Bouteflikas mulige kandidatur nemlig fortsatt et hett diskusjonstema i regjeringspartiene. I disse dager skal det være flere formelle og uformelle møter mellom parti- og regjeringstopper, samt representanter for de militære, der valget i april angivelig er temaet.

"Rykter og spekulasjoner"
Men også Al Watan kan, på grunn av informasjonstørken fra regjeringshold, kun henvise til spekulasjoner. Avisen minner om at den formelle fristen for påmeldingen av presidentkandidatene er i morgen, fredag, og at Bouteflika derfor trolig kommer tilbake til Alger for å ordne i det formelle.

Eller, som avisen spekulerer, så kunngjør regjeringen rett og slett et dekret som er forberedt på forhånd, som enten utsetter fristen eller påmelder Bouteflika.

Innad i regjeringspartiene synes det å være et ønske om at Bouteflika igjen skal stille som kandidat, på tross av at han er ved svært dårlig helse og de færreste tror at han vil være i stand til å styre landet gjennom en ny 5-årsperiode. Partiene har nemlig ikke hatt tid til å bygge opp en ny kandidat, og det fryktes en maktkamp innad i koalisjonen dersom et slikt personvalg må finne sted nå, kort før valget.

Og dersom Bouteflika plutselig dør? Da tilsier landets grunnlov at det er parlamentspresident Abdelkader Bensalah som skal ta over presidentembetet midlertidig, og at nyvalg skal holdes innen 45 dager. Likevel spekulerer de fleste i at Algeries statsminister og antatt sterke mann, Abdelmalek Sellal, i så fall vil benytte sjansen til å gripe makten, noe som kan ende i en opprivende maktkamp.

Men generelt er fortsatt alt i det blå, og det er under tre måneder til presidentvalget i Algerie. Og man merker en voksende irritasjon over regjeringens manglende informasjonspolitikk i landet. "De villeste ryktene fortsetter å kompensere for fraværet av troverdige meldinger fra myndighetene," beklager El Watan i dag.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no