See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 01.10.2013 - Kronikk: Systemfeil i norske utenriksredaksjoner











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kenya innførte gratis allmenn skolegang i 2003: Barn på barneskolen i Kangalita (Turkana i Kenya)
© Shehzad Noorani/UNICEF/Kureren
Debatt - Verden

Debatt: "Verden blir litt bedre hele tiden"

Skribent: Eva Dalekant fra UNICEF Sverige

© UNICEF/Kureren
Debatt, Kureren, 28. januar 2014
- Verden blir litt bedre hele tiden. Ikke overalt og på alle måter, men generelt sett går det gradvis bedre for menneskeheten. Vi blir eldre, er friskere, mister færre barn, får bedre utdanning, kommuniserer lettere og får tilstått flere og flere rettigheter, skriver Eva Dalekant, leder for UNICEF i Stockholm.

En som er ekspert på å vise hvordan verden er på rett vei, er den populære svenske foreleseren Hans Rosling, professor i internasjonal helse ved Karolinska Institutet. I den siste dokumentarfilmen sin, "Don't panic! The facts about population", forklarer Rosling på en enkel og pedagogisk måte hvorfor verdens befolkningsvekst ikke lenger er den enorme trusselen den en gang var.

Et av de faktumene professoren trekker frem er at antall barn i verden ikke lenger øker, men at det ligger stabilt på rundt 2 milliarder.

I både Asia og Latin-Amerika føder hver kvinne nå i snitt to barn, nesten på nivå med Europa og Nord-Amerika. I Afrika sør for Sahara ligger likevel gjennomsnittet fortsatt høyt, på 5 barn per kvinne, selv om det er stor variasjon mellom landene. Denne trenden fører til at verdens befolkning trolig kommer til å stanse på om lag 10 milliarder rundt år 2050. Og dette er jo svært viktig med tanke på at jorden ressurser allerede er begrensede.

En viktig forklaring på at familier i dag velger å få færre barn, er at barna deres overlever og holder seg friske i langt større utstrekning enn tidligere. Da minker også behovet for å føde så mange barn.

For 25 år siden døde 37.000 barn under fem år hver eneste dag. I dag er det tallet halvert til 18.000. Det er fortsatt et forferdelig høyt tall, men likevel en enorm bedring!

Her har mange av de fattigste landene i verden, som Nepal og Liberia, gjort store fremskritt. Nedgangen kommer blant annet av at flere har fått tilgang på rent vann og toaletter, at 85 prosent av alle barn nå vaksineres mot de vanligste barnesykdommene, at færre smittes av hiv og dør av aids, at

Vaksinering av barn, som her i Elfenbenskysten, har ført til mindre barnedødelighet

© Bruno Brioni/UNICEF/Kureren
færre barn er underernærte og at flere familier har tilgang til grunnleggende helsetjenester.

Bedre kvinnehelse, mindre fattigdom
En annen årsak til at flere barn overlever, er at flere kvinner overlever graviditeten og fødselen. For 25 år siden døde 1500 kvinner hver eneste dag i barsel, og i dag er dette tallet nede på knapt 800. Det er fortsatt alt for mange, men likevel en tydelig og positiv trend.

I dag får også stadig flere kvinner tilgang til familieplanlegging, jentene går stadig flere år på skolen og har større muligheter til å bidra til å forsørge seg selv eller familien. Det er likevel fortsatt langt frem til en likestilt verden, og det er en stor innsats som må til for at alle krenkelsene mot kvinners rettigheter skal opphøre.

De 700 millioner menneskene som i de siste 25 årene har kommet seg ut av ekstrem fattigdom, befinner seg i dag i en situasjon med bedre boliger, tilgang til rent vann i nærheten av hjemmet, en sykkel eller moped for raskere transport og tilgang til helsetjenester når de blir syke.

Døtrene dere kan gå på skolen i stedet for å bruke tiden sin på å bære hjem vann, ta vare på yngre søsken eller pleie syke familiemedlemmer. De får kanskje til og med råd til å la barna sine få en høyere utdanning, noe som gir helt andre valgmuligheter for fremtiden. Disse 700 millioner menneskene har rett og slett en høyere livskvalitet.

Derfor er det så viktig å jobbe for at også den siste milliarden mennesker får muligheten til å komme seg ut av den ekstreme fattigdommen, slik at de også kan ta del i den økende velstanden i verden. Få å få til dette, trengs det ressurser og felles innsats!



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no