See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 01.04.2014 - Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstolChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kakaobonden Koudio Pepin deltar i et kooperativ og er fornøyd med produksjonen
© SOCODEVI/Kureren
Økonomi - Elfenbenskysten

Rekordhøst av kakao i Elfenbenskysten

En oppkjøper fra giganten Nestlé sjekker kvaliteten av kakaobønnene på en plantasje i Elfenbenskysten

© Nestlé/Kureren
Kureren, 22. januar 2014
- Som et godt tegn på at den politiske krisen i Elfenbenskysten er over, har landet begynt å registrere den ene rekordhøsten av kakaobønner etter den andre. Men en produksjon på 1,45 millioner tonn kakao i sist sesong, har landet overgått rekordene fra før krisen.

Elfenbenskysten er både verdens største kakaoprodusent og det dominerende økonomiske senteret i det fransktalende Vest-Afrika. Den gjennomregulerte kakaoproduksjonen står tradisjonelt for rundt en femtedel av landets BNP, og velstanden til en svært stor del av befolkningen avhenger av små og store kakaoplantasjer.

Den ivorianske kommunikasjonsministeren, Bruno Nabagné Koné, kunne i dag informere om at landet i løpet av sesongen 2012-13 hadde produsert imponerende 1,45 millioner tonn kakaobønner, betydelig mer enn under godårene før den politiske krisen, da man typisk oppnådde 1,2 millioner tonn.

Det ble i fjor eksportert totalt 1,52 millioner tonn kakao fra Elfenbenskysten, opplyste Koné. Til sammen hadde de for det meste statlige oppkjøperne dermed overført rundt 1,5 milliarder kroner til kakaobønder og -produsenter over hele landet, ifølge ministeren. Dette var om lag 15 prosent mer enn året før.

Også kakaoprisene har vært jevnt over gode på verdensmarkedet i de siste årene, noe som har gitt større inntekter til småbønder, kooperativene, store plantasjer og den ivorianske staten. I Elfenbenskysten, som produserer rundt 40 prosent av verdens kakao, er dette den enkeltfaktoren som betyr mest for nivået av fattigdom på landsbygda.

Et tiår med politisk kaos
Men befolkningen har gått gjennom et tøft tiår, der det hele tiden var usikkert om de ville kunne produsere kakaobønner på markene sine eller om de ville få transportert produktene sine til eksporthavnene ved kysten.

Den politiske ustabiliteten i Elfenbenskysten startet med et militærkupp i år 2000 og utviklet seg sakte videre til en åpen konflikt mellom det muslimske nord og det kristne sør. Det var flere runder med åpen borgerkrig i landet, som kuliminerte i voldsomme krigs

Elfenbenskystens største by, Abidjan, sto i brann under borgerkrigen i 2011

© Basile Zoma/UN Photo/Kureren
handlinger etter valget i 2010. Fra 2011 begynte stabiliteten sakte å fortone seg i landet.

Under borgerkrigen var bøndene til dels avskjært fra å rekruttere arbeidskraft, samtidig med at den vanligvis gode infrastrukturen i landet mer eller mindre brøt sammen og dermed vanskeliggjorde eksporten. Krigshandlinger og store interne flyktningstrømmer skapte også direkte problemer for jordbruket.

Økonomien i Elfenbenskysten, inkludert i den stolte finansbyen Abidjan ved kysten, var nær ved å kollapse i 2011.

Rask vekst etter krisen
Men allerede i 2012 kunne de ivorianske bøndene gå i gang med nytt mot. Og i løpet av kun to år har jordbruket i Elfenbenskysten klart å fremskaffe en rekordhøst av kakaobønner.

Straks etter at den politiske stabiliteten var sikret, startet nemlig en hittil eventyrlig økonomisk vekst i det vestafrikanske landet. Nasjonaløkonomien i Elfenbenskysten vokste med hele 9,8 prosent i 2012, og anslaget for 2013 er at BNP vokste med 10,2 prosent. Pengefondet (IMF) ser for seg en lengre, sterk vekstperiode i Elfenbenskysten.

I tillegg til å være verdens største kakaoprodusent, er det vitale jordbruket i Elfenbenskysten også en vesentlig eksportør av kaffe, palmeolje, bomull og gummi.

Og de riktig verdifulle naturressursene i landet har man så vidt begynt å røre ved. Elfenbenskysten ligger nemlig godt an til å bli Vest-Afrikas neste oljenasjon, etter at nabolandet Ghana allerede har staket opp kursen.

Landets statsminister, Daniel Kablan Duncan, annonserte tidligere i januar at Elfenbenskysten regner med å produsere 200.000 tønner olje daglig innen fem år, og dermed gå forbi Ghana også på dette punktet. 50 oljeblokker utenfor kysten er allerede blitt delt ut, og flere skal følge i løpet av året, ifølge Duncan.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no