See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 10.12.2013 - EU får "tyvfiske" utenfor okkuperte Vest-Sahara
» 13.05.2013 - Vest-Sahara truer Marokko med krig
» 24.04.2013 - FN skal ikke overvåke menneskeretter i Vest-Sahara
» 06.03.2013 - Marokko nekter EU-delegasjon innreiseChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det er mange sårede etter sammenstøt i El Aaiún, hovedstaden i okkuperte Vest-Sahara
© Poemario por un Sahara Libre/Kureren
Politikk - Vest-Sahara

Titalls sårede i Vest-Sahara etter marokkanske angrep

Raftopris-vinner Mohammed Daddach

© Arso/Kureren
Kureren, 17. januar 2014
- I hovedstaden i det okkuperte Vest-Saharas, El Aaiún, har det siden onsdag vært flere fredelige demonstrasjoner som er blitt møtt med vold fra det marokkanske politiet. Resultat er flere titalls sårede, blant dem Raftopris-vinner Mohammed Daddach.

Demonstrantene fordømmer menneskerettighetsbrudd mot den saharawiske befolkning begått av marokkansk politi, og de krever at mandatet til FN-styrken i Vest-Sahara (MINURSO) må utvides slik at disse også får overvåke menneskerettighetene på territoriet, som siden 1976 har vært okkupert av Marokko.

Ifølge nestlederen i Forsvarskomiteen for retten til selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara, Hmad Hamad, har det marokkanske regimet mobilisert et stort antall sivilkledde politimenn i løpet av den siste uken, og sendt disse til El Aaiún for å slå ned på protestene.

Marokkansk politi skal, ifølge saharawiske kilder, ha grepet "brutalt" inn mot demonstrantene og forårsaket at mer enn 20 er blitt såret. Dette inkluderer den tidligere vinneren av Raftoprisen, Mohammed Daddach.

Ifølge Hmad Hamad er El Aaiún fortsatt beleiret av marokkansk politi og militære. Det skal også ha vært flere "raid" mot private boliger til den saharawiske befolkningen i bydelen Maatallah, som nå går under navnet "Soweto" blant lokalbefolkningen.

Norsksaharawier i ilden
På onsdag fikk også lederen av Foreningen for saharawier i Norge ødelagt bilen sin av politiet i El Aaiún. Hassan Lemnaissir fra Sandnes satt inne i bilen sin da en gjeng sivilkledde marokkanske politimenn kastet stein etter dem.

Lederen av Foreningen for Saharawier i Norge Hassan Lemnaissir fikk ødelagt bilen av marrokansk politi i El Aaiún

© Hassan Lemnaissir/Kureren


Tre saharawier satt i baksetet på bilen da steinene kom flygende inn gjennom bakruten. Lemnaissir forteller at en av saharawiene fikk knust glass over ansiktet.

"Vi hadde vært og dokumentert saharawier som demonstrerte og politivolden som fulgte, og kjørte for å plukke opp en eldre mann som trengte bistand," sier Hassan, som på fredag var på politistasjonen i El Aaiún for å levere inn en anmeldelse.

Lite bevegelse i konflikten
Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden den spanske kolonimakten trakk deg tilbake fra territoriet i 1976. Etter en lang kamp mellom frigjøringsbevegelsen Frente Polisario og Marokko, kom det til våpenhvile i 1991.

Betingelsen var at FN skulle organisere en folkeavstemning om uavhengighet i Vest-Sahara, men dette har marokkanerne så langt klart å forhindre. Likevel er det fortsatt FN-styrker i territoriet med oppdrag om å organisere folkeavstemningen, 23 år etter at våpenhvilen trådde i kraft.

De siste årene har konflikten vært nær ved å flamme opp igjen. Vest-Saharas president Mohamed Abdelaziz bemerket nylig at "de fredelige demonstrasjonene som har pågått i okkuperte Vest-Sahara siden 2005 har bevist den fredelige naturen i saharawienes kamp for å vinne tilbake landet sitt, som ble beslaglagt av den marokkanske kolonimakten."    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no