See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 17.01.2014 - Titalls sårede i Vest-Sahara etter marokkanske angrep
» 10.12.2013 - EU får "tyvfiske" utenfor okkuperte Vest-Sahara
» 24.04.2013 - FN skal ikke overvåke menneskeretter i Vest-Sahara
» 06.03.2013 - Marokko nekter EU-delegasjon innreise











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Polisarios leder og Vest-Saharas president Mohamed Abdelaziz
© Paulo Filgueiras/UN Photo/Kureren
Politikk - Marokko | Vest-Sahara

Vest-Sahara truer Marokko med krig

Kureren, 13. mai 2013 - Vest-Saharas president Mohamed Abdelaziz sier han ikke utelukker ny væpnet kamp mot Marokko for å "avslutte den marokkanske okkupasjonen" dersom FN ikke klarer å få til "en endelig løsning på Vest-Sahara-spørsmålet ved å organisere en folkeavstemning."

Abdelaziz sa under en pressekonferanse på lørdag at "vi har tillit til FN, men hvis de ikke kan organisere en folkeavstemning om selvbestemmelse i Vest-Sahara for at det saharawiske folket kan bestemme sin framtid, vil vi ta til våpnene igjen for å ta tilbake og frigjøre territoriet vårt."

Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden den spanske kolonimakten trakk deg tilbake fra territoriet i 1976. Etter en lang kamp mellom Polisario, frigjøringsbevegelsen ledet av Abdelaziz, og Marokko, kom det til våpenhvile i 1991. Betingelsen var at FN skulle organisere en folkeavstemning om uavhengighet i Vest-Sahara, men dette har marokkanerne så langt klart å forhindre.

De siste årene har konflikten vært nær ved å flamme opp igjen. President Abdelaziz bemerket likevel at "de fredelige demonstrasjonene som har pågått i okkupert Vest-Sahara siden 2005 har bevist den fredelige naturen i saharawienes kamp for å vinne tilbake landet sitt som ble beslaglagt av den marokkanske kolonimakten."

Lite bevegelse i FN
Sikkerhetsrådet i FN vedtok nylig en ny resolusjon om Vest-Sahara, som gjentar behovet for en "politisk rettferdig løsning, varig og gjensidig akseptabelt for å garantere retten til det saharawiske folket til selvbestemmelse." Rådet forlenget mandatet til den fredsbevarende operasjonen i Vest-Sahara, som har voktet våpenhvilen siden 1991.

USAs utenriksminister John Kerry overrasket de fleste da hans FN-ambassadør, Susan Rice, 9. april meldte at amerikanerne ønsket at FNs fredsoperasjon (MINURSO) skulle for første gang få mandat til å overvåke menneskerettssituasjonen i det okkuperte territoriet og i de saharawiske flyktningleirene.

Den amerikanske helomvendingen kom etter at Kennedysenteret for menneskeretter sent i fjor offentliggjorde en sterkt kritisk rapport om grove menneskerettsbrudd mot saharawiene fra marokkanske myndigheter. Rapporten beskrev blant annet tortur, og den bidro til at Kerry, som var kjent for å ha et mer kritisk blikk på den marokkanske okkupasjonen enn forgjengeren Hillary Clinton, skiftet mening.

Den overraskende annonseringen satte i gang febrilsk møtevirksomhet i Marokko, der kongen konsulterte med alle partiene for å finne en måte å hindre at FN skulle overvåke det okkuperte området mer grundig. Ifølge 'afrol News', ble møtet enig om en tredelt handlingsplan: Økt lobbyvirksomhet i Washington og i Europa, stimulere til en grasrotaksjon mot FN-planen i Marokko, og en krassere tone overfor USA, Marokkos viktigste allierte ved siden av Frankrike.

Og marokkanerne oppnådde sine mål. I siste øyeblikk trakk USA forslaget om menneskerettsovervåking. Resolusjonen som ble vedtatt refererer bare til at der er "viktig å forbedre menneskerettighetssituasjonen" i områdene okkupert av Marokko. Men FN kommer ikke til å overvåke dette. MINURSOs mandat ble forlenget uten noen nye betingelser.

President Abdelaziz viste seg skuffet over avgjørelsen. "Jeg ser ikke relevansen av et FN-organ som verken klarer å organisere en folkeavstemning om selvbestemmelse eller sikre vernet av menneskerettighetene" i Vest-Sahara, sier Abdelaziz om saken.

Og FN-styrken, selv om den ikke gjør mye, er siste skanse for å hindre et nytt krigsutbrudd mellom Marokko og Polisario.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no