See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 17.04.2013 - Zambias ekspresident arrestert











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ubøyelig søtpotet: Zambias president Michael Chilufya Sata
© Luiz Roberto Lima/UN Photo/Kureren
Politikk - Zambia

Zambisk opposisjonsleder tiltalt for potetuttalelse

Presten Frank Bwalya har vært en av de sentrale opposisjonslederne i Zambia siden 2011

© Allaince for a better Zambia/Kureren
Kureren, 8. januar 2014
- Presten Frank Bwalya kalte Zambias president Michael Sata en "ubøyelig søtpotet" i et radiointervju. Deretter ble han straks anholdt og stilt for retten. Bwalya er også en av landets ledende opposisjonspolitikere, og er sjokkert over den overraskende tiltalen.

På mandag ga Bwalya et intervju på direkten på radiostasjonen Radio Mano i Zambias hovedstad Lusaka. Bwalya var en av de viktigste støttespillerne til Michael Sata, da denne var opposisjonsleder og vant presidentvalget i 2011. Nå er han skuffet over president Sata, og forklarte radiolytterne hvorfor.

Der beskrev han presidenten som en "cumbu mushololwa", som på bembaspråket betyr så mye som "en søtpotet som vil knekke når man prøver å bøye den". Men "cumbu mushololwa" brukes først og fremst som et billedlig begrep på bemba, og beskriver en person som er sta og ubøyelig og ikke lar seg påvirke av argumenter eller råd.

Men tilhengere til president Satas parti Patriotisk front (PF) tolket uttalelsene til Bwalya bokstavlig og mobiliserte allerede mens radiointervjuet fortsatt var i full gang. Da Bwalya avsluttet intervjuet og beveget seg ut av lokalene til Radio Mano, ble han tatt imot av rasende PF-tilhengere og lokalt politi. Politiet eskorterte opposisjonslederen gjennom mobben til politihuset. Der tilbrakte han natten i varetekt.

Allerede på tirsdag ble Bwalya ført frem for en dommer i Lusaka, der han ble presentert for anklager om å ha ærekrenket president Sata og dermed å ha oppviglet til vold. Uttalelsene om den "ubøyelige søtpoteten" hadde latterliggjort landets president og dermed bidratt til å spre hat, het det i anklagen. Det er en strafferamme på fem års fengsel for disse tiltalepunktene i Zambia.

Under rettsforhøret innrømte Bwalya hendelsesforløpet, men sa seg ikke skyldig i tiltalepunktene. Opposisjonslederen understreket at han hadde brukt et vanlig språklig bilde, og ikke konkret uttalt seg fornærmende om landets president.

Heller ikke dommeren synes å ha tatt "majestetsfornærmelsen" for alvorlig. Etter et kort rettsforhør ble Bwalya løslatt mot en beskjeden kausjon på 10.000 zambiske kwacha (12 norske kroner). Den videre rettsforhandlingen mot opposisjonslederen ble berammet til å starte den 21. januar.

Bwalya selv sa seg sjokkert over tiltalen etter at han ble sluppet fri. Opposisjonspolitikeren, som tidligere kjempet sammen med Sata mot det autoritære styret til ekspresident Rupiah Banda, uttalte at Banda var "mer tolerant" enn Sata nå viste seg å være. Politiet hadde hele tiden mottatt politiske ordre mens han satt i varetekt, hevder Bwalya, noe som ikke hadde skjedd ham

Elias Chipimo, leder for Det nasjonale gjenreisningspartiet (NRP), støtter kollega Frank Bwalya

© NRP/Kureren
under Banda-regimet.

Uvanlig sterk reaksjon
Søtpotetskandalen har blitt møtt med stor undring i Zambia, et land med svake demokratiske institusjoner, men likevel med relativt stor takhøyde i den politiske debatten. President Sata selv var kjent for en svært røff ordbruk mot landets to foregående presidenter da han selv var opposisjonsleder.

Referansen til en "ubøyelig søtpotet" er da også relativt uskyldig i forhold til hvordan Bwalya tidligere har omtalt den sittende presidenten. Senest i desember oppfordret Bwalya "zambiere til å forenes for å fjerne den forræderske presidenten." Dette utspillet fikk ikke noe rettslig etterspill.

Saken mot Bwalya minner derimot noe om tiltalen mot Zambias mest kjente avisredaktør, Fred M'membe, for litt over ti år siden, da han i en artikkel omtalte daværende president Levy Mwanawasa som en "hodekål". Dette hadde vært presidentens kallenavn i lang tid, både på grunn av hans hodeform men også, noe mer ondsinnet, etter skadene han pådro seg i en trafikkulykke i 1992. Saken mot redaktør M'membe ble etter hvert droppet.

Men det delikate i denne gamle saken er at nåværende president Sata, den gang en viktig opposisjonsfigur, var blant dem som offentlig omtalte president Mwanawasa som en "hodekål". Sata gjorde dette med henvisning til Mwanawasas angivelige begrensede mentale kapasitet og krevde i 2006 at et legeteam måtte undersøke "den mentale helsen" til "hodekålen".

Elias Chipimo, leder for det andre store opposisjonspartiet i Zambia, Det nasjonale gjenreisningspartiet (NRP), sier derfor i en pressemelding at han også er sjokkert over anklagene mot opposisjonskollega Bwalya, som han kaller "en fryktløs patriot."

"Det må understrekes at dette uttrykket på bemba ikke er en fornærmelse," utdyper Chipimo. "Det er kun et uttrykk som brukes for å beskrive noen som er 'sta' eller 'nekter å ta imot råd'. Dette er faktisk en fullstendig legitim måte for en politiker å beskrive en annen politiker," forklarer NRP-lederen.

"Zambia har et desperat behov for ledere som åpent tør å si fra, når dette er nødvendig, at 'kongen er naken'," klager Chipimo. Opposisjonslederen krever at anklagene mot Bwalya nå droppes, og at politiet derimot retter etterforskningen mot den mobben fra regjeringspartiet som hadde møtt frem foran Radio Mano og truet Bwalya med voldsbruk.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no