See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 08.01.2014 - Zambisk opposisjonsleder tiltalt for potetuttalelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Zambias tidligere president Rupiah Banda
© Statehouse Zambia/Kureren
Politikk - Zambia

Zambias ekspresident arrestert

Kureren, 17. april 2013 - Rupiah Banda, som var Zambias president fra 2008 til 2011, har blitt arrestert igjen etter å ha blitt møtt med nye anklager om korrupsjon og misbruk av offentlige midler. Zambia er en hovedmottaker av norsk bistand, også under Banda.

President Banda led nederlag i det frie valget i 2011, og overlot da uten motstand presidentembetet til opposisjonslederen Michael Sata. Men i mars i år ble han fratatt sin immunitet mot rettsforfølgelse ettersom statsadvokaten begynte å grave i den store rikdommen hans barn og andre slektninger hadde klart å karre til seg i løpet av Bandas tre år ved makten.

Siden dette, har 76-åringen måttet svare for seg i retten ved flere anledninger, og stadig nye anklager om korrupsjon og misbruk av offentlige midler er kommet til. I går ble Banda arrestert over beskyldningene om at han og det daværende regjeringspartiet MMD hadde brukt statsmidler til å rekvirere ni lastebiler som ble brukt i MMDs valgkampanje i 2011.

Namukolo Kasumpa, talskvinnen for etterforskningsgruppen som undersøker ekspresidentens angivelige maktmisbruk, bekreftet i går at det denne gang dreide seg om ulovlig bruk av statsmidler til partipolitisk arbeid. Banda hadde blitt arrestert i forbindelse med anklagene, men satt fri igjen etter at han etterlot en kausjon. Ekspresidenten må møte i retten 30. april for å forklare seg, la Kasumpa til.

En annen korrupsjonssak mot ekspresidenten er allerede i gang i det zambiske rettsvesenet. Der anklages han for å ha krevd penger til seg personlig i forbindelse med inngåelsen av en avtale om levering av nigeriansk olje til Zambia. Rettsaken ble i dag avbrutt grunnet diskusjoner om hvilket lovverk som kunne anvendes.

Det er generelt få som ser anklagene mot Banda som uttrykk for politisk forfølgelse av den prominente opposisjonsskikkelsen, men heller som en modning av det zambiske rettssystemet, som er blitt mer aggressivt i å straffeforfølge korrupsjon. MMD-leder Nevers Mumba hevdet likevel forrige uke at rettsforfølgelsen av Banda kun hadde til hensikt "å ydmyke ham" og at anklagene var "helt uten grunnlag."

Korrupsjon er i det hele tatt et alvorlig samfunnsproblem i Zambia, et fattig land i Det sørlige Afrika som er svært rikt på naturressurser. President Bandas forgjenger, Levy Mwanawasa, hadde gjort en større innsats for å bygge opp institusjoner for å bekjempe korrupsjonen, men dette ble i stor grad reversert av Banda. Nåværende president Sata har igjen styrket antikorrupsjonsarbeidet.

Også i det zambiske parlamentet har antikorrupsjonsarbeidet fått større prioritet. Da de folkevalgte opphevde immuniteten til Banda den 15. mars, var det 80 som stemte for, blant dem også MMD-representatner, og kun 3 som stemte mot.

Banda er den andre zambiske presidenten som har fått immuniteten sin opphevet av det zambiske parlamentet. Også ekspresident Frederick Chiluba ble i 2003 anklaget for omfattende korrupsjon. Retten konfiskerte i alt 58 millioner US dollar fra Chilubas bo, men saken mot ekspresidenten ble frafalt i 2009, kort tid etter at Banda kom til makten.

For Norge har Zambia gjennom hele denne perioden vært et hovedsamarbeidsland som får betydelige bistandsmidler. Bistanden til Zambia fokuserer, ifølge NORAD, på å redusere fattigdom gjennom blant annet styrking av demokratiet, styrking av skattemyndighetene, antikorrupsjonsarbeid, og hjelp til å etablere en bedre naturressursforvaltning.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no