See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 22.10.2013 - Uruguay innfører statlig cannabismonopol
» 11.04.2013 - Uruguay godkjenner kjønnsnøytral ekteskapslov
» 04.04.2013 - Uruguay på vei mot homoekteskap











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Uruguays president José Mújica (78) legaliserer marihuana
© Presidencia de Uruguay/Kureren
Samfunn - Uruguay

Uruguay, verdens første land som legaliserer cannabis

Fra protesttoget med krav om å legalisere marihuana i Uruguay i mai i år

© Carlos Lebrato/Kureren
Kureren / Agência Brasil, 10. desember 2013
- Uruguay ble i dag verdens første land til å legalisere produksjon, distribusjon og salg av cannabis. Initiativet ble fremmet av president José Mújica (78), et tidligere geriljamedlem som beskriver det hele som et "eksperiment". 63 prosent av befolkningen er imot den nye loven.

Det uruguayanske senatet godkjente lovforslaget i dag etter at parlamentet hadde godkjent det allerede i juli. Dagens godkjennelse var ingen overraskelse, da venstrekoalisjonen Frente Amplio både danner regjeringen i Uruguay og har flertall i senatet.

28.000 uruguayanere - 5 prosent av befolkningen mellom 15 og 65 år - røyker marihuana minst en gang per dag. Og ifølge myndighetene vil det bli solgt rundt 22 tonn marihuana i landet i 2013, dobbelt så mye som i fjor.

Narkotikaforbruk, inkludert av de sterkeste stoffene som heroin eller crack, er ikke betraktet som en forbrytelse i Uruguay, og ble tillatt ved et dekret allerede for 40 år siden. Loven forbyr kun kjøp og salg av narkotika.

Men ifølge Julio Bango, parlamentsmedlem og mannen som utarbeidet lovforslaget som ble vedtatt i dag, er denne dobbeltheten til fordel for narkotikasmuglerne. "Siden forbruket er tillatt og handelen er forbudt, skaper dette et lukrativt marked for organisert kriminalitet, som handler med stoff uten kontroll," forklarer han i et intervju med Agência Brasil. Ifølge de siste anslagene tjener smuglerne 40 millioner dollar (rundt 245 millioner kroner) årlig ved salget av marihuana.

Ifølge Bango hadde regjeringen to alternativer for å bekjempe narkotikahandelen: Å forby forbruk av marihuana - noe som neppe kunne gjennomføres i et land som Uruguay - eller å legalisere og regulere marihuanahandelen. "Det er bedre at staten tar kontroll og setter grenser enn at narkotikasmuglere dikterer reglene," forklarer Bango.

I Uruguay er marihuana det fjerde mest brukte rusmiddelet etter alkohol, tobakk og psykofarmaka. "Ingen av de fire er bra for helsen, og ideen er ikke å fremme forbruket av marihuana," legger han til. "Det vi ønsker er nettopp å regulere handelen med cannabis, akkurat som vi gjør med de tre andre."

Med den nye loven vil enhver person bosatt i Uruguay, som er over 18 år, ha rett til å kjøpe inntil 40 gram marihuana i måneden på apoteket - og dette til lavere priser enn hos narkotikasmuglere. Men man må registrere seg for å få tilgang til disse lovlige rusmidlene.

Delte meninger om loven
"Jeg støtter lovforslaget, men jeg vil ikke fylle ut et skjema med navn og etternavn, hvor jeg

Opposisjonspolitiker Verónica Alonso er imot å liberalisere narkotikapolitikken i Uruguay

© Partido Nacional/Kureren
sier at jeg røyker marihuana," sier Cristian (som ikke ville oppgi etternavnet sitt). "Jeg er redd for at hvis sjefen min finner ut av det, gir han meg sparken. Det er mange folk som er mot denne loven i Uruguay," sier Cristian.

En fersk undersøkelse utført av selskapet Cifra viser at 63 prosent av Uruguays befolkning er imot den nye loven. I gatene i Uruguays hovedstad Montevideo er meningene delte. "Jeg er mot bruk av marihuana, men jeg tror det er en god politikk å legalisere handelen," sier Estela Martínez, mor til to tenåringer. "Det er farligere å kjøpe narkotika hos smuglere, som også selger kokain og crack og all slags dritt," legger hun til.

Farmasøyten Ana María Módena er i likhet med mange av sine kollegaer skeptisk til den nye loven. "Det er absurd å selge et stoff som vi vet er dårlig for helsen på et apotek, hvor vi selger legemidler til behandling av sykdommer," forklarer hun.

Med den nye loven vil myndighetene også gi lisenser for dyrking av opptil 40 hektar av marihuana for hjemmeforbruk. Anleggene skal brukes til vitenskapelig forskning, medisinske formål, industrien og forbruk. Uruguayanere har også fra i dag rett til å dyrke marihuana hjemme, men får bare ha opptil seks planter.

Opposisjonen er imot
Opposisjonspolitiker Verónica Alonso mener at det er galt at Uruguay godkjenner den nye lovgivningen. "Selv president Mújica sa at vi gjør et eksperiment. Men det er et eksperiment som, hvis det går galt, vil skade Uruguays befolkning," sier Alonso.

"Og det kan også skade nabolandene våre, som Brasil og Argentina, som har særskilte regler for å bekjempe narkotikasmugling. Bekjempelse av narkotikasmugling er bare mulig dersom vi gjør en felles og regional innsats. Vi kan ikke vedta en ensidig politikk," la hun til.

Men president Mújica har fått støtte fra tidligere statsledere i Latin-Amerika og han har bedt om hjelp fra nabolandene til å videreføre sitt "eksperiment". Ifølge Mújica har en undertrykkende politikk aldri vært vellykket, heller ikke overfor narkotika. Og derfor var det bedre å prøve en ny vei fremover, mener presidenten.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Uruguay innfører statlig cannabismonopol".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no