See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 10.12.2013 - Uruguay, verdens første land som legaliserer cannabis
» 22.10.2013 - Uruguay innfører statlig cannabismonopol
» 11.04.2013 - Uruguay godkjenner kjønnsnøytral ekteskapslov











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Uruguays parlament
© Parlamento de Uruguay/Kureren
Samfunn - Uruguay

Uruguay på vei mot homoekteskap

Kureren, 4. april 2013 - Uruguay er kun ett skritt unna fra å bli det andre søramerikanske landet til å la homofile inngå fullverdige ekteskap etter at parlamentet med overveldende flertall har godkjent et forslag om en kjønnsnøytral ekteskapslov.

Det er lenge siden parlamentet i Montevideo har fått så stor oppmerksomhet i verdenspressen som i går. Som ventet, godkjente det utkastet til en kjønnsnøytral ekteskapslov med stort flertall. Hvis loven godkjennes av de andre lovgivende instansene i landet, vil Uruguay bli det 12. landet i verden til å akseptere ekteskap mellom likekjønnede.

Nå må lovforslaget ratifiseres av Senatet, som godkjente et eldre, liknende forslag allerede i desember i fjor med 81 av totalt 87 stemmer. Da det er gjort noen endringer i forslaget underveis, må Senatet stemme over det på nytt. Men i Uruguay tas det for gitt at Senatet vil godta det reviderte lovforslaget også, ifølge den uruguayanske avisen 'El Observador'.

Loven - kalt "Ley de Matrimonio Igualitario" eller "Lov om likestilt ekteskap" - sier uttrykkelig at man anser ekteskapet som "en permanent union mellom to personer av samme eller motsatt kjønn". Videre fjerner den ordene "mann og kvinne" i gamle bestemmelser, og erstatter disse med "ektefeller".

Det var i alt 23 parlamentsmedlemmer som i dag stemte i favør av den nye loven, mens bare åtte stemte mot. Medlemmer fra alle de politiske partiene var del av flertallet som godkjente lovendringen.

Resultatet viste også at de politiske partiene i landet, fra de konservative til de sosialliberale, er blant de mest sekulariserte i Latin-Amerika. Ingen av partiene valgte å lytte til lederen av den katolske kirken i Uruguay, Montevideos erkebiskop Nicolás Cotugno. Erkebiskopen hadde bedt katolske lovgiverne å ikke stemme for et lovforslag som, ifølge hans mening "går mot Guds prosjekt."

Det kan faktisk synes som om erkebiskopens uttalelse heller var kontraproduktiv. Luis Alberto Heber, lederen av det konservative opposisjonspartiet, sa han ville ha seg frabedt "diktater fra kirken" og valgte å se bort fra partipisken i denne avstemningen. De konservative representantene fikk stemme i følge egen, personlige overbevisning.

Den nye kjønnsnøytrale ekteskapsloven har imidlertid møtt noe motstand i Uruguay, også utenfor den katolske kirken. Det har særlig vagt debatt at også homofile ektepar nå vil få anledning til å adoptere, samt at de fritt får bestemme rekkefølgen av etternavnene til barna sine (i spansktalende land er første etternavn etter mor og andre etternavn etter far).

Uruguay er ansett som en av de mest progressive landene på kontinentet når det gjelder sosial- og familiepolitikken, noe det er lang tradisjon for.

For eksempel var Uruguay blant de første landene i verden til å innføre allmenn stemmerett for kvinner i 1917, samt et av de første landene til å gi kvinner rett til selvbestemt skilsmisse. Også skillet mellom stat og kirke er dypt forankret i dette søramerikanske landet, såpass at Uruguay ikke lenger opererer med religiøse navn på helligdagene. For eksempel har "Påskeuken" i offisiell språkbruk blitt omdøpt til "Turismeuken".

Også når det gjelder full likestilling av homser og lesber, vil Uruguay være blant de tidligste i verden.

Ekteskap mellom samme mannesker av sammen kjønn ble først godkjent i Nederland i 2001. Så ble det godkjent i Belgia (2003), Spania, Canada (2005), Sør-Afrika (2006), Norge og Sverige (2009), Portugal, Island og Argentina (2010) og Danmark i 2012. Det er blitt også anerkjent i seks delstater i USA, i hovedstaden Mexico, i den meksikanske delstaten Quintana Roo og den brasilianske Alagoas.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no