See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 10.12.2013 - Uruguay, verdens første land som legaliserer cannabis
» 11.04.2013 - Uruguay godkjenner kjønnsnøytral ekteskapslov
» 04.04.2013 - Uruguay på vei mot homoekteskap











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra protesttoget med krav om å legalisere marihuana i Uruguay i mai i år
© Carlos Lebrato/Kureren
Samfunn - Uruguay

Uruguay innfører statlig cannabismonopol

Uruguays president José Mujica under sin tale til FN-forsamlingen i september: "Vi skal ta markedet fra dem"

© Sarah Fretwell/UN Photo/Kureren
Kureren, 22. oktober 2013
- Parlamentet i Uruguay er i ferd med å konkretisere den nært forestående legaliseringen av hasj og marihuana. Det går mot en sterk statlig kontroll og svært lave priser. Slik ønsker et nesten samlet parlament å ødelegge markedet til narkolangerne.

"Vi vil ta markedet fra narkotikabandene," sa Uruguays president José Mujica under sin tale til FN-forsamlingen nylig, der han forklarte det søramerikanske landets nye offensiv for å få kontroll over narkotikarelatert kriminalitet.

Uruguay går helt nye veier i denne kampen. I stedet for en storstilt krig mot narkobandene og nulltoleranse mot narkotika, forbereder landet en oppmykning av narkotikalovgivningen og bedre statlig kontroll med omsetningen. De politiske virkemidlene er ikke ulike den norske alkoholpolitikken, med unntak av prisspørsmålet.

Den uruguayanske avisen El País kunne i går nemlig avsløre at prisen allerede er fastsatt. Et gram marihuana skal, ifølge lederen for Uruguays statlige legemiddeltilsyn, Julio Calzada, koste rundt 6 kroner. Dette er på nivå med dagens gatepris på det ulovlige markedet i hovedstaden Montevideo.

Men i motsetning til smuglerstoffet, som er svært variabelt i kvalitet og sammensetning, ville den statskontrollerte handelen med cannabisprodukter holde høy og jevn kvalitet, sa Calzada til El País. Det er Calzadas etat som skal føre oppsyn med disse produktene, og som ved andre legemidler var det forbrukernes sikkerhet som ville stå i fokus.

Myndighetene i Uruguay regner dermed med å kunne utkonkurrere narkosmuglerne med en sikker og regulert statlig tjeneste.

Også egenproduksjon tillates
Ifølge det uruguayanske senatet, som nå har lovforslaget til finpussing før det skal vedtas i november, vil det likevel innføres strenge reguleringer i forhold til omsetningen av hasj og marihuana i landet. Salget skal for eksempel utelukkende foregå gjennom landets apoteker.

I lovforslaget står det at enhver person vil få lov til å kjøpe inntil 40 gram marihuana i måneden til eget forbruk. Kjøperne må la seg registrere for at man kan kontrollere kjøpsbegrensningen, men deres identitet vil ikke bli gitt til andre enn apotekerdatabasen.

Samtidig blir det tillatt å dyrke sin egen cannabis, men med store begrensninger. Privatpersoner får lov til å dyrke inntil seks busker av gangen. Større kvanta kan dyrkes av foreninger med minst 15 og maksimum 45 medlemmer. Marihuanaen vil kunne brukes til forskning og til medisinsk bruk. Videre tillates industriell dyrkning av hamp uten narkotiske virkestoffer. Det blir landbruksdepartementet i Uruguay som skal regulere denne cannabisdyrkingen.

På lik linje med tobakk, blir det forbudt å røyke hasj og marihuana i stengte offentlige rom, lignende den norske røykeloven. Videre forbys det å kjøre bil under ruspåvirket tilstand, og alle typer reklame for cannabisprodukter forbys fullstendig.

Ifølge Luis Gallo, senator og lege som jobber med finpussen av lovforslaget, vil loven definitivt bli vedtatt i senatet i november. Senatskomiteen er i rute med å utarbeide detaljene i lovforslaget, og det er et stort parlamentarisk flertall som støtter forslaget. "Det er absolutt bekreftet at det blir stemt over loven i november," ifølge Gallo.

Og dersom prosessen går slik senatorene planlegger, vil den nye loven som regulerer cannabismarkedet trå i kraft i midten av 2014.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no