See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 06.03.2013 - Latin-Amerika sørger over Hugo Chávez











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nok tilgang til mat: Mathall i São Paulo, Brasil
© Fernando Stankuns/GNU/Kureren
Samfunn - Amerika

Latin-Amerika halverer sulten; overvekt blir en "epidemi"

Rapport om mat- og ernæringssikkerhet i Latin-Amerika for 2013

© FAO/Kureren
Kureren / Agência Brasil, 4. desember 2013
- Latin-Amerika og Karibia har gjennom de to siste tiårene lyktes med politikken for å redusere sult og kronisk underernæring i regionen, i kontrast til USA. Men mens sulten er blitt halvert, er overvekt og fedme blitt en "epidemi" i de samme landene.

I går, i Chiles hovedstad Santiago, lanserte FNs organisasjon for matsikkerhet og ernæring (FAO) sin nyeste rapport om mat- og ernæringssikkerheten i Latin-Amerika for 2013. Rapporten viser at andelen sultne mennesker falt fra 14,7 prosent av totalbefolkningen i perioden 1990-1991 til 7,9 prosent i perioden 2011-2013.

Organisasjonen anslår at sulten i dag rammer 47 millioner mennesker i regionen, 3 millioner færre enn i perioden 2008-2010. Underernæringen går altså fortsatt jevnt og trutt tilbake i Latin-Amerika og Karibia.

Og dermed er det nå flere mennesker i USA enn i Latin-Amerika og Karibia som helhet som sliter med å få nok mat på bordet. I USA er det rundt 50 millioner som jevnlig ikke har nok mat, eller rundt 17 prosent av befolkningen. Andelen sultne i USA har gått opp i de siste årene.

Den nye FAO-rapporten påpeker at det er bare to år igjen til fristen fastsatt av FN for å oppfylle de såkalte tusenårsmålene, som inkluderer å halvere sulten innen 2015. Og i dag har 16 av de 38 landene i regionen allerede nådd dette målet i perioden mellom 1990 og 2013.

Landene i regionen der man allerede har klart å bekjempe sulten er Argentina, Chile, Mexico og Venezuela i Latin-Amerika, samt de karibiske øystatene Barbados, Cuba, Dominica og Saint Vincent og Grenadinene. I tillegg har man i Brasil, Colombia, Guyana, Honduras, Nicaragua, Panama, Peru og Den dominikanske republikk allerede halvert sulten.

Ifølge rapporten er Latin-Amerika og Karibia den regionen i verden som har gjort de største fremskrittene i å redusere sulten over de siste to tiårene. Dette er fordi disse landene "har opplevd økonomisk vekst, politisk engasjement og offentlige tiltak for å oppfylle folks sosiale behov," konkluderer FAO.

I alt er det 842 millioner mennesker som lider av sult over hele verden i perioden 2011-2013, sammenlignet med de 878 millioner i perioden 2008-2010. Og rapporten påpeker også at det er flere amerikanske land blant landene med høyest forekomst av underernæring. Dette gjelder særlig Haiti (49,8 prosent), Guatemala (30,5) og Paraguay (22,3).

Kronisk underernæring
Når det gjelder bekjempelsen av kronisk underernæring, har det vært fremgang i regionen helt siden 1990. Antall underernært barn i Latin-Amerika har gått ned fra 13,8 millioner i 1990 til 6,9 millioner barn i 2012. Dette tilsvarer 12,8 prosent av alle barn i Latin-Amerika og Karibia.

På det amerikanske kontinentet er det Mellom-Amerika som har høyest forekomst av kronisk feilernærte barn (18,6 prosent), etterfulgt av Sør-Amerika (11,5 prosent) og Karibia (6,7 prosent).

Guatemala er det landet med flest tilfeller av kronisk underernæring blant barn i regionen, med hele 48 prosent, etterfulgt av Haiti og Honduras, begge med rundt 30 prosent. På den andre siden er Chile og Jamaica de landene som hadde færrest tilfeller, med henholdsvis 2 og 5 prosent.

Og selv om det fremdeles finnes mange tilfeller av underernæring i Latin-Amerika og Karibia, understreker rapporten at regionen bidrar vesentlig til matsikkerhet i verden, og produserer mer mat enn befolkningen der trenger. Dette viser ifølge FAO at sulten i regionen kun har sammenheng med kjøpekraften til de mest sårbare befolkningsgruppene.

"Matvareprisene, sammen med husholdningsinntekter, er nøkkelfaktorer for mulighetene de mest sårbare befolkningsgruppene har til et sunt kosthold," understrekker FAO-rapporten.

Overvekt er blitt en epidemi
På den annen side er overvekt og fedme under rask utvikling som en "epidemi", som nå påvirker hele 23 prosent av de voksne, og omtrent 7 prosent av barna i førskolealder i Latin-Amerika og Karibia.

Ifølge FAO-rapporten lider 3,8 millioner barn under fem år av fedme i regionen. Rapporten beskriver fedmeepidemien som "et alvorlig folkehelseproblem, som anses å være nært knyttet til kroniske og ikke smittsomme sykdommer, som hjerte- og lungesykdommer, diabetes og kreft, som er ansvarlig for 63 prosent av den globale dødeligheten."

De landene som er mest berørt av fedme hos voksne i regionen ligger først og fremst i Karibia. Overvekt blant barn øker nå spesielt raskt i 13 land, hovedsakelig i Argentina (9,9 prosent), Peru (9,8) og Chile (9,5).



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no